Avattujen Kansioiden spoileripolitiikasta

tn1

Uuden The X-Files -kauden kuvaukset alkavat Vancouverissa ensi viikon alussa, ja netti täyttyy kohta spoilereista.

Nykymaailmassa on vaikea tehdä TV-sarjaa salassa. The X-Filesin 10. kauden sisältö tiedettiin oikeastaan kokonaisuudessaan jo ennen jaksojen esittämistä. Tekijät puhuvat ja twiittaavat ohi suunsa, fanit kyttäävät kuvauspaikoilla, kuvausaikatauluja ja tekstitysraitoja vuodetaan, jakson ennakkoon nähneet TV-kriitikot paljastavat asioita ja lopulta jopa itse jaksokin voi vuotaa etukäteen nettiin. Kaikkein paras esimerkki on 10. kauden päätösjakso My Struggle II, jonka kaikki juonenkäänteet olivat jo etukäteen tiedossa: tieteellinen neuvonantaja Anne Simon kertoili etukäteen jakson tieteestä, trailereita ja näyttelijöiden puheita analysoimalla selvisivät juonenkäänteet, jakson cliffhanger kuvattiin julkisesti fanien katsellessa vieressä ja lopulta saksalainen nettivukin julkaisi useita viikkoja etukäteen niin tarkan juonitiivistelmän, että siinä mainittiin Williamin kantasolutkin.

Koska osa katsojista haluaa kuitenkin pysyä tulevien tapahtumien suhteen pimennossa, ei Avatut Kansiot aio julkaista sen suuremmin spoilereita. Sitä paitsi epävarmojen veikkausten ja spoilerien jatkuva päivitys tälle sivustolle olisi suuritöistä, ja ne jotka haluavat spoilata, osaavat varmasti etsiä spoilerit itsekin.

Joskus rajanveto on kuitenkin vaikeaa: voiko esimerkiksi promokuvasta päätellä Mulderin tai Scullyn vaatteista, ovatko nämä vielä töissä FBI:ssa vai ei, ja olisiko kyseinen tieto spoileri? Onko spoileri, jos useat nettijulkaisut julistavat, että kaudella tapahtuu juonenkäänne X? Onko spoilaamista, jos Skinnerin/Tupakkamiehen/Reyesin/jonkun muun varsin odotettava mukanaolo kerrotaan jo etukäteen? Tai onko se spoilaamista, jos Chris Carter sanoisi taas haastattelussa, että kausi päättyy cliffhangeriin? Näissä tapauksissa on pakko käyttää tapauskohtaista harkintaa.

11. kautta koskevalle sivulle tullaan kuitenkin päivittämään perustiedot jaksoista mukaan lukien jaksojen nimet, kirjoittajat ja ohjaajat sitä mukaan kun tietoja alkaa tippua.

Tietoa The X-Filesin 11. kaudesta

Uusia jaksoja koskevat uutiset