Traileri pala palalta

t2

Varoitus! Seuraava teksti sisältää spoilereita, arvailua ja spekulointia.

Vielä on mahdollista lopettaa lukeminen ennen spoilereita…

The X-Files: The Event Series 2 –jaksojen ensimmäinen traileri julkistiin reilu viikko sitten. Pakko myöntää, että traileri näyttää aika hyvältä. Mutta toisaalta taitava trailerintekijä saa huonoimmankin tekeleen näyttämään jännittävältä ja erinomaiselta. Tämän trailerin on leikannut Bart Montgomery, joka vastaa monista muistakin FOX:n sarjojen trailereista.

Traileri alkaa FOX:n logolla, jonka näyttäisi valtaavan musta öljy. Mutta onko se vain viittaus sarjan menneisyyteen ja Fight the Futuren introon, vai olisiko musta öljy oikeasti tulossa takaisin sarjaan? Mustan öljyn jälkeen X-kirjaimen ympärille muodostuu täydellistä auringonpimennystä muistuttava korona. Samantyylinen korona nähtiin aikoinaan 8. kauden introssa.

Trailerissa nähdään tietysti kuvia edellisen kauden cliffhangerista:

Seuraavaksi Scully kuiskaa: ”Mulder, I’ve seen it… I’ve seen how it begins.” Siltähän se nyt tämän perusteella näyttää, että aloitusjaksossa Chris Carter seuraa Dallasin jalanjälkiä ja paljastaa joko cliffhangerin, kauden päätösjakson tai miksei saman tien koko kauden olevan Scullyn painajaista/hallusinaatiota/ennenäky tulevasta. Trailerissa nähdään samanlainen lähikuva Scullyn silmästä kuin My Struggle II:n alkupuolella (vision alkuhetki?) ja cliffhangerissa:

Kyllähän My Struggle II:n ensiesityksen jälkeen moni teoretisoi, että kaikki Scullyn silmäkuvan jälkeen nähty olisi pelkkää näkyä tai kuvitelmaa, mutta jos näin todella on, Carter altistaa itsensä aikamoisen kritiikin kohteeksi. Että onnea vaan matkaan. Toisaalta, jos tapahtumissa otetaan taas takapakkia, niin toivottavasti harhanäkyä on ollut koko kamala edellinen kausi. Ennenäky-teoriaa vahvistaa se, että trailerin ja spoilerien perusteella My Struggle II:ssa kuoleman kielissä oleva Mulder on My Struggle III:ssa elämänsä voimissa. Scully-parka on taas sairaalassa.

Sairaalakohtauksesta on myös julkaistu virallinen promokuva:

msiii.jpg

Traileri paljastaa myös, että Scully viettänee suurimman ensimmäisestä jaksosta sairaalassa. Sieltä hän ilmeisesti karkaa jonnekin, sillä paparazzit ikuistivat kuvia, joissa Scully ajaa kolarin sairaalaranneke kädessään. Herääkö Scully tässä kuvassa maailmanlopun ennenäystään vai kuuleeko hän ääniä päänsä sisällä?

t47

Kun Scully on aloitusjaksossa sairaalassa, niin Mulder näyttäisi yksinään jahtaavan jotakin. Eli klassiseen Carter-tyyliin Mulder ja Scully lienevät pitkälti erillään jaksossa.

Trailerissa nähdään myös uudet tuttavuudet Erika Price (Barbara Hershey) ja vanhempi mies, joka on oletettavasti Mr. Y. Erika Price edustaa lehtien mukaan salaperäistä organisaatiota. Onko kyseessä siis uusi tai peräti vanha Syndikaatti? Merkille on myös pantu, että herra Y:lla on huivi kaulassa kuin sillä peiteltäisiin jotain (CSM?).

Mulder vaikuttaisi käyvän näiden kahden henkilön kanssa keskustelua maailman kohtalosta ja pojastaan. ”We want to save humanity,” sanoo vanha mies, mutta Mulder ei usko: ”You want to see blood in the streets—the extermination of seven billion people.” Kenen on kuoltava? Tupakkamiehen? Williamin?

t44

Joku nimittäin tarvitsee trailerin dialogin mukaan Williamin, joka on erityinen lapsi. ”My son is none of your business,” sanoo Mulder. Taas täytyy muistaa, että traileriin on saatettu leikata dialogia sekaisinmonista jaksoista, ja jokainen repliikki voi olla vaikka eri jaksosta. Sen ovat tekijät kuitenkin jo paljastaneet, että Williamin rooliin on todella palkattu joku, ja hänet nähdään kaudella. Ilmeisesti William nähdään ensimmäisen kerran James Wongin kirjoittamassa ja ohjaamassa puolimytologisessa (?) viidennessä jaksossa. NYCC:n paneelihaastattelujen mukaan William tuodaan kuvioon todella kiinnostavalla tavalla. Jotenkin en kyllä jaksa uskoa, että Mulder ja Scully oikeasti fyysisesti kohtaisivat poikansa tai ainakaan tietävät, että se on hän, jo puolessa välissä kautta, vaan jos näin tapahtuu, se säästetään kauden/sarjan finaaliin. Siksipä en usko, että alla olevan kuvan hahmo on William. Hahmosta ei edes erota, onko hän pitkätukkainen nainen vai huppupäinen mies. Sitä paitsi tarkkakorvaisimmat väittävät, että Scullyn lausahdus ”I have to find… our son” olisi kahdesta eri repliikistä koostettu.

t46

Sen sijaan tupakkaa poltteleva paholainen nähdään kyllä jo ensimmäisessä jaksossa. Tämän perusteella miehellä ei ole enää edes Oopperan kummitus -maskia, vaan hän on todella hyvässä kunnossa mieheksi, jonka ohjus on räjäyttänyt palasiksi.

t48

Ilmeisesti ensimmäinen jakso tulee myös pureutumaan Tupakkamiehen taustoihin. CSM:n vaimoa Cassandra Spenderia esittävä Veronica Cartwright on huhujen mukaan mukana uudella kaudella, ja Carter itse on vahvistanut Jeffrey Spenderin mukanaolon. Chris Owens esittää tällä kertaa vain CSM:n poikaa, sillä nuoreksi Tupakkamieheksi on palkattu uusi näyttelijä, Jeremy Schuetze. Owens on nimittäin nyt saman ikäinen kuin William B. Davis oli aloittaessaan CSM:n roolissa. Niin ne vuodet vierivät. Nuori CSM nähdään trailerissa avaruusolento seuranaan.

Vanha CSM näyttäisi taas kerran tarjoavan diiliä vastahakoiselle Skinnerille. ”I’m here to offer you a deal. Civilization is in its final stages. I’m asking you to betray the whole human race. Do you mind if I smoke?”, kuuluu CSM:n repliikki, mutta voi olla, että se on koostettu useammasta erillisestä repliikistä, eikä CSM edes sano tuota kaikkea Skinnerille.

Spoilerit kertovat, että Skinner joka tapauksessa menettää Mulderin ja Scullyn luottamuksen. Mulder joutuu Skinnerin kanssa tappeluun Scullyn sairaalahuoneessa. Skinner voi myös olla se henkilö, joka kuristaa trailerissa Scullya.

Skinnerin epäluotettavuus näyttäisi olevan yksi kauden teemoista, sillä Mulderin ja Scullyn epäily näyttäisi olevan osa myös toista jaksoa, josta alla olevat kuvat ovat. Lisäksi Skinner saa kaudella myös kokonaan oman jakson, jossa kerrotaan Skinnerin tarina ja selitetään myös, miksi mies on jumiutunut apulaisjohtajan tehtäviin. Kyseinen jakso on Gabe Rotterin kirjoittama kauden kuudes jakso, jonka kuvaukset ovat alkamassa.

Tästä pääsemmekin kauden toiseen jaksoon. On kerrottu, että sen ja aloitusjakson välillä tapahtuu aikahyppy, mutta kuinka pitkä? Toinen jakso näyttäisi olevan varsinainen toimintajakso, sillä lähes kaikki trailerin toimintakohtaukset näyttäisivät olevan peräisin jaksosta, ainakin Mulderin ja Scullyn vaatetuksen perusteella. Kummallakin on jaksossa rennot vaatteet.

t37

Toisen jakson kirjoittaneen Glen Morganin mukaan jakso on saanut inspiraatiota Alfred Hitchcockin klassikkoelokuvasta North by Northwest eli Vaarallinen romanssi. Elokuvassa Cary Grantin esittämää päähenkilöä luullaan toiseksi mieheksi ja hän joutuu pakenemaan henkensä kaupalla.

Toisen jakson kuvauksia tehtiin pitkälti studiossa, ja vaikuttaisikin siltä, että Mulder ja Scully joutuvat väijytyksen ja hyökkäyksen kohteeksi unremarkable housessa. 

Vitsailua on herättänyt se, että kun toisten TV-sarjojen fanit voivat ilakoida lempipariensa seksikohtauksista, niin MSR-shipperit saavat vain iloita siitä, että Scullyn kaatamalla ruokapöydällä on katettu ateria kahdelle. Ainakin Mulder ja Scully vaikuttavat olevan jaksossa paljon samoissa kohtauksissa, toisin kuin kauden aloitusjaksossa. Voi olla, että he ovat tässä pakokohtauksessa jopa lukittu käsiraudoilla kiinni toisiinsa:

Kaiken kaikkiaan Morganin jakso vaikuttaa jännittävältä ja toiminnantäyteiseltä. Myös alla olevat kuvat ovat kyseisestä jaksosta. Mulder ja Scully näyttäisivät kuvien perusteella tunkeutuvan johonkin laitokseen.

Niin, ja nähdäänhän Morganin jaksossa tämäkin alla olevan kuvan tuttu mies. Huono uutinen on sen sijaan se, että Langly on kirjaimellisesti yksinäinen pyssymies, eikä Frohikea tai Byersia nähdä jaksossa. Dean Haglundin mukaan FOX oli innoissaan Morganin keksittyä keinon tuoda Gunmen(it) takaisin. Mutta mikä on tuo keino? Onko Langly oikeasti elossa vai jossain Kill Switchin virtuaalitodellisuudessa? Missä Frohike ja Byers ovat?

t34

Entä onko tällä hautausmaakohtauksella mitään tekemistä Lone Gunmenien kanssa? Joe Harrisin sarjakuvissahan elossa olevat Gunmenit elivät piilopaikassa Arlingtonin hautausmaan alla.
t17

Veikkaan, että Glen Morganin jakso tulee olemaan kauden parhaita. Mistä päästääkin jaksoon, jota kohtaan minulle ei ole odotuksia. Eli jaksoon numero 3. Chris Carterin kirjoittama mustaksi komediaksi luonnehdittu Plus One kertoo tietysti kaksoisolennoista, koska Carter ei ole ilmeisesti saanut vieläkään aiheesta tarpeekseen. Home-jakson äiti Karin Konoval esittää neljä eri roolia, joista kaksi on miehiä.

Voihan Fight Club. Kiinnostavampaa on, että yhdessä kohtauksessa Scully vaikuttaisi näkevän oman kaksoisolentonsa, vai onko kyse vain ovelasta leikkauksesta?

Seuraavat kuvat ovat Darin Morganin jaksosta, joka kuvattiin neljäntenä jaksona. Vasemmassa kuvassa on koomikko Brian Huskey.

Sitten vielä sekalaisia kuvia tuntemattomista jaksoista. Voi olla, että mukaan traileriin olisi ehtinyt myös jokunen kuva James Wongin jaksosta (5. jakso), jonka kuvaukset olivat jo alkaneet ennen New York Comic Conia.

Kiinnostavaa on myös, ketä trailerissa ei nähdä. Annabeth Gish oli mukana ensimmäisen jakson kuvauksissa, mutta jostain syystä hän ei ole trailerissa. Jos My Struggle II oli silkkaa kuvitelmaa, kuka tietää missä Reyes nykyään on. Doggettin paluuta ei vielä alkukaudesta nähtäne. Koska Jeffrey Spender ei myöskään vilahda trailerissa, voi vain arvailla, miltä mutiloitu mies nykyään näyttää. Tad O’Malleysta ei ole mitään havaintoja. Eivätkä 10. kauden viimeisissä jaksoissa keskeisissä osissa olleet Einstein ja Millerkaan ole mukana kuin vilahduksen verran.

t63

Traileri päättyy Scullyn sanoihin, jotka muistuttavat jaksosta Paper Clip:  ”The truth still lies in The X-Files, Mulder.” Ei ole tietoa siitä, voisiko repliikki olla tästä promokuvan kohtauksesta, jossa Mulder ja Scully tuijottelevat toisiaan intensiivisesti, mutta voi hyvinkin olla.

msiii2.png

Että sellaista. Täytyypä vielä mainita, että Mulder ja Scully näyttävät trailerissa paljon paremmalta kuin 10. kaudella, ja Scullyn peruukkikin näyttää hyvältä. Traileri ei muuten lupaa, että uudet jaksot saataisiin ruutuun tammikuussa 2018, mutta ensi vuonna kuitenkin.

t61

Vielä kertauksena mitä nyt tiedetään jaksoista:

  • Jakso 1 My Struggle III. Käsikirjoitus ja ohjaus: Chris Carter (mytologia)
  • Jakso 2 Käsikirjoitus ja ohjaus: Glen Morgan (MOTW)
  • Jakso 3 Plus One. Käsikirjoitus: Chris Carter, ohjaus: Kevin Hooks (MOTW/huumori)
  • Jakso 4 Käsikirjoitus ja ohjaus: Darin Morgan (MOTW/huumori)
  • Jakso 5  Käsikirjoitus ja ohjaus: James Wong (puoli-mytologia?)
  • Jakso 6  Käsikirjoitus: Gabe Rotter, ohjaus: Carol Banker (puoli-mytologia?)
  • Jakso 7 ?
  • Jakso 8  Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong, ohjaus: James Wong?
  • Jakso 9 ?
  • Jakso 10  Käsikirjoitus ja ohjaus: Chris Carter (?) (mytologia)