Mikä kumman Gillovny?

dg11-e1510948188132.jpg

Pitipä siitä tai ei, Gillovnyt ovat nykyään näkyvä osa x-fiilien joukkoa ja todellisten ihmisten shippaus yksi fanituksen alakulttuuri.

Gillovny on aihe, johon moni ei halua koskea pitkällä tikullakaan. Jotkut tunnetuimmat The X-Files -keskustelupalstat ovat kieltäneet koko aiheesta puhumisen, ja toiset fanisegmentit eivät aiheesta voisi vähempää välittää. Gillovnyt ovat kuitenkin kansoittaneet esimerkiksi Tumblrin, Pinterestin ja Twitterin. Jopa The Washington Post on kirjoittanut ilmiöstä.

ddga2

Mark Mann ikuisti valokuviinsa Gillovnyn

Portmanteau-sana Gillovny viittaa sekä David Duchovnyn ja Gillian Andersonin väliseen rakkaussuhteeseen että faniin, joka uskoo tähän suhteeseen. Eriskummallisen Gillovnysta tekee se, että toistaiseksi tästä vuosia kestäneestä salasuhteesta ei ole saatu yhtään vedenpitävää todistetta. Asianomaisetkin ovat romanssin aina kieltäneet. Silti tämä kuviteltu romanssi nousee aina silloin tällöin juorulehtien otsikoihin, ja Duchovny ja Anderson joutuvat kommentoimaan asiaa yhä uudestaan ja uudestaan.

Paley Center For Media Presents:

Anderson ja Duchovny läheisissä tunnelmissa Paley-tapahtumassa 2013

Gillovny on siis niin sanottu ”real person fandom pairing”, jossa halutaan parittaa yhteen kaksi julkisuuden henkilöä. Kyseessä on oikeastaan yksi shipper-fanituksen alakategoria. Kuten kaikki varmaan tietävät, shipper-termi tarkoittaa kahden (rooli)hahmon välisen suhteen kannattajaa. Tämä termi syntyi alun perin 1990-luvulla nimenomaan x-fiilien keskuudessa kuvaamaan faneja, jotka liputtivat Mulderin ja Scullyn välisen romanttisen suhteen puolesta. The X-Filesista termi levisi myöhemmin kuvaamaan muidenkin TV-sarjojen, elokuvien, kirjallisuuden tai jopa oikeiden julkisuuden henkilöiden välisiä toivottuja suhteita. Siksi ei kai ole ihme, että yhtä television legendaarisinta superparia esittäneiden Duchovnyn ja Andersonin oikeastakin suhteesta on tullut yksi tunnetuimpia julkkis-shippauksen kohteita.

dg57

Kuuluisa kansi

Duchovnyn ja Andersonin mahdollista suhdetta spekuloitiin jo 1990-luvulla, sillä koskapa roskalehdissä ei spekuloitaisi TV-sarjan näyttelijöiden mahdollisista suhteista. Erityisesti asiasta spekuloitiin, kun Duchovny ja Anderson ilmestyivät käsi kädessä Golden Globe -palkintogaalaan tammikuussa 1996. Oikeasti Duchovny oli pyytänyt Andersonia seuralaisekseen viime tingassa, koska Anderson oli alla päin juuri julkisuuteen tulleesta avioerostaan. Ehkä jonkinlaisena alkulaukauksena koko Gillovny-ilmiölle toimi kuitenkin toukokuun 1996 Rolling Stone -lehti, jonka kannessa Duchovny ja Anderson poseerasivat alasti sängyssä. Sänkykuvissa ovat Anderson ja Duchovny, eivät Mulder ja Scully, selitti artikkelissa haastateltu Chris Carter aikoinaan.

dg70.PNG

Duchovny voittaa Golden Globen

Gillovny ei siis ole uusi asia kuin ehkä nimensä puolesta. Jo 1990-luvulla oli faneja, jotka uskoivat salattuun suhteeseen. Silloin heitä vain kutsuttiin snoggereiksi. Snogger-sanalla oli negatiivinen kaiku, sillä snoggerit suhtautuivat vihamielisesti Andersonin ja Duchovnyn tosielämän kumppaneihin, varsinkin Téa Leoniin. Monet keskustelufoorumit kielsivät näyttelijöiden yksityiselämästä puhumisen, joten snoggerit pystyttivät omia foorumeitaan. Snoggereita ei häirinnyt, että todellisuudessa Duchovnyn ja Andersonin välit olivat huonot, kuten he itsekin ovat myöntäneet.

deadthmatch

”Nothing left to see. Except Gillian Anderson and David Duchovny kissing. And nobody wants to see that.” – Celebrity Deathmatch (1998)

Snoggerit katosivat jossain vaiheessa kun sarja päättyi ja Duchovnyn ja Andersonin ammatilliset tiet erosivat. Uusi aalto koettiin I Want to Believe -elokuvan jälkeen. Ilmeisesti Duchovnyn ja Andersonin välit alkoivat parantua jo kahdeksannen ja yhdeksännen kauden aikoihin, kun heidän ei tarvinnut enää viettää niin paljon aikaa yhdessä. I Want to Believen kuvausten aikaan nähtiin jo täysin erilainen parivaljakko: rennot ja flirttailevat toverukset. Sitten koitti vuosi 2013. Duchovny ja Anderson tekivät useita yhteisesiintymisiä sarjan 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Anderson oli eronnut poikiensa isästä ja Duchovny eroamassa vaimostaan. Duchovnyn ja Andersonin lämpimät välit eivät jääneet huomaamatta lehdistöltä tai faneilta. Kun juorulehdet olivat aiemmin herkutelleet sillä, kuinka Anderson ja Duchovny vihasivat toisiaan, nyt ne jopa väittivät heidän asuvan yhdessä. Tilanne lähinnä nauratti eri mantereilla asuvia Andersonia ja Duchovnya. Anderson vitsaili asiasta tällä videolla, jonka lopussa hän muka huutelee suihkussaan olevalle Duchovnylle.

“Gillian and I have been trading e-mails. Very funny. I wish I could show the thread where I wrote, ‘I’m very sorry for leaving the toilet seat up. I didn’t know you were living with me. Where are you exactly in the house?’ I just haven’t found her yet. So, it’s not true.” – David Duchovny, Inquirer, 2012

dg63

I Want to Believe -elokuvaa mainostamassa 2007

Varsinaisesti Gillovny otti tulta alleen, kun The X-Filesin paluu oli julkaistu keväällä 2015. Toukokuussa Duchovny konsertoi New Yorkissa The Cutting Roomissa, ja Anderson toimi muutaman kappaleen ajan hänen taustalaulajanaan.

dg46.jpg

The Cutting Roomissa tapahtunutta

Vaikka Gillovnyn voi ohittaa hömppänä, se on todellisuudessa osa vakavasti otettavaa ilmiötä. Julkkisten shippauksella on itse asiassa pitkät perinteet. Yksi ilmiön näkyvimmistä muodoista on niin sanottu ”real person fiction” tai ”real people fiction” (RPF). RPF on fanifiktion muoto, jossa tarinoiden päähenkilöinä ovat julkisuuden henkilöt. Näyttelijöistä kertovia kertomuksia kutsutaan joskus myös nimellä actorfic. Jo 1930-1940 -luvuilla filmitähdistä kirjoitettiin mainosmielessä fiktiivisiä novelleja, joissa esimerkiksi Judy Garland ja John Payne ratkoivat rikoksia. Jos laveasti ajattelee, voi RPF:n varhaisina esimerkkeinä pitää vaikkapa Shakespearen tai Charlotte Brontën tunnetuista henkilöistä kertovia tarinoita. Alkuperäinen Star Trek -sarja synnytti ensimmäiset fanien kirjoittamat RPF-tarinat, ja ilmiö levisi siitä muihin TV-sarjoihin. Suurin osa RPF:sta on nimenomaan shipficeja, jossa paritetaan päähenkilöitä, ja monet tarinoista ovat seksiä sisältäviä.

dg51

Taas sängyssä

RPF:t ovat olleet kiistelty ilmiö. Näyttelijä Tori Spelling haastoi 1990-luvulla hänestä fiktiivisiä tarinoita kirjoittaneet oikeuteen, mikä sai ilmiön painumaan hetkeksi maan alle. Internetin suosituin fanifiktio-sivusto FanFiction.Net on kieltänyt RPF:t kokonaan sivultaan. Kielto kuitenkin vain aiheutti kirjoitusten siirtymisen muille nettisivuille. Nykyisin RPF-ilmiötä onkin mahdotonta estää. Tumblrissa, Twitterissa ja Youtubessa postataan joka päivä lukemattomia kuvasetteja ja videoita Duchovnyn ja Andersonin kohtaamisista.

dg50

Katseita

Duchovny ja Anderson näyttivät ainakin aluksi tukevan Gillovny-ilmiötä, onhan kaikki julkisuus yleensä hyvästä, ja todennäköisesti se toimi myös harhautuksena, jonka takana kumpikin sai rauhassa tapailla ketä tapaili. Anderson on jopa usein kertonut tarinaa siitä, kuinka Duchovny tutustutti hänet sivustoon, joka sisältää eroottisia piirustuksia Mulderista ja Scullysta tai Duchovnysta ja Andersonista. Kun Duchovny liittyi Twitteriin keväällä 2014, vitsailu nousi aivan uudelle tasolle. Esimerkkeinä vaikkapa nämä allaolevat viestit, jotka ovat vielä melkein kevyimmästä päästä.

dg64.jpg

dg58.jpg

ddgatweet

dgbtsb

s11muffin

Gillovny-ilmiöllä on olemassa jopa julkkisfaneja. Kummankin näyttelijän kanssa näytellyt Orlando Jones kiusoittelee säännöllisesti Gillovny-faneja Twitterissa. Jimmy Kimmel yritti puolestaan talkshowssaan nyhtää tammikuussa 2016 totuutta Andersonin ja Duchovnyn huomattavasti parantuneista väleistä.

Gillovny-fanit kokivat takaiskun, kun Andersonia alettiin nähdä loppuvuonna 2016 usein uuden miesystävänsä seurassa. Voimakas reaktio kertoi, että monille Andersonin ja Duchovnyn mahdollinen suhde oli ollut ihan todellinen asia, eikä pelkkää vitsailua. Duchovny ja Anderson itse ovat kuvailleet suhdettaan lähinnä (pakko)avioliitoksi tai sisarussuhteeksi. Kun Anderson vuonna 2000 haastatteli vastanäyttelijäänsä USA Weekend -lehdessä, hän kysyi, millaisena Duchovny näkee heidän suhteensä. Duchovny valitti median mustavalkoisesta näkemyksestä: rakkauden ja vihan välillä on olemassa myös välimuotoja.

dg69

Lähteet:
How the biggest ‘X-Files’ conspiracy became whether Gillian Anderson and David Duchovny are dating. The Washington Post, 22.2.2016
A timeline of Gillian Anderson and David Duchovny’s ‘X-Files’ ‘feud’. Uproxx, 10.2.2016.
David Duchovny talks about ‘Californication’ and Marilyn Manson. Inquierer, 17.8.2012
The Truth about David Duchovny By Gillian Anderson. USA Weekend, 24.3.2000
Real person fiction, Wikipedia
RPF, Fanlore