10 päivää uusiin jaksoihin: Cliffhangerit järjestykseen

pa7x22

The X-Files on tarjonnut kauden päätösjaksoissaan vuosi toisensa jälkeen huikeita cliffhangereita, jotka on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Yritetään kuitenkin:

1. Requiem 21.5.2000
Mulder katoaa avaruusaluksen matkaan ja Scully on raskaana. Tämä seitsemännen kauden cliffhanger räjäytti aikoinaan netin, koska kukaan ei tosissaan ollut uskonut sen olevan tulossa. Kaikki siihen aikaan The X-Filesia netissä fanittaneet varmasti muistavat valtaisan reaktion. Mulderin suureellinen viimeinen hetki maan pinnalla ja Scullyn yllättävä tunnustus tekevät Requiemin lopusta samaan aikaan pohjattoman traagisen ja onnellisen.

2. The Erlenmeyer Flask 13.5.1994
Ensimmäisen kauden cliffhanger sai pienen mutta uskollisen katsojajoukon uskomaan, että sarja ei voisi enää tästä jatkua. The Erlenmeyer Flaskissa Mulderin tietolähde Deep Throat ammutaan, X-Arkisto suljetaan ja Mulder ja Scully erotetaan toisistaan. Hapuilevan ykköskauden jälkeen The X-Files lunastaa vihdoinkin lupauksensa ja aloittaa matkansa kohti suuruuden päiviä.

1x23c

Paniikki sillalla

3. Anasazi 19.5.1995
Hallituksen salaiset ufokansiot paljastuvat, Scullyn nimi löytyy listoilta ja Tupakkamies jättää Mulderin kuolemaan autiomaahan, mutta The X-Files on vasta heräämässä henkiin. Tätä toisen kauden päätösjaksoa katsoi 10 miljoonaa katsojaa, mutta kolmannen kauden aloitusjaksoa kerääntyi katsomaan jo 20 miljoonaa amerikkalaista — Anasazin cliffhangeria voi siis pitää varsin täydellisenä koukkuna.

4. Gethsemane 18.5.1997
Mulderin totuus on paljastunut valheeksi, Mulder on kuollut ja niin on pian Scullykin. Gethsemanen cliffhanger on käytännössä sama kuin Anasazissa, mutta se toimii tälläkin kertää yhtä hyvin. Tämä klassikkocliffhanger synnytti aikoinaan valtaisan spekulaation josko Mulder on oikeasti kuollut — David Duchovnyn halu jatkaa urallaan eteenpäin kun tiedettiin yleisesti. 19,8 miljoonalla katsojalla tämä neljännen kauden päätös on myös The X-Filesin kauden päätösjaksoista katsotuin.

NewYorker

The New Yorker, 9.6.1997

5. The Truth 19.5.2002
Siitä voisi väitellä pitkään, kannattaako sarjaa päättää cliffhangeriin vai antaa päähenkilöille kaivattu loppuratkaisu. Joka tapauksessa The Truthin epätoivo väistämättömästä maailman tuhoutumisesta ja samanaikainen toivo pelastumisesta muodostaa mieleenjäävän loppukohtauksen sarjalle, ja viittaus pilottijaksoon on suorastaan nerokas.

9x20p

Tuomiopäivän alla

6. Biogenesis 16.5.1999
Kuudennen kauden päätteeksi Scully seisoo Norsunluurannikon hiekkarannalla vieressään valtaisa avaruusalus. Jylhä loppukohtaus antaa kuudennella kaudella hieman väsähtäneelle sarjalle viimeinkin uskomattoman piristysruiskeen. Mutta missä on Mulder? No kuolemassa tietenkin.

7. The End 17.5.1998
En olisi uskonut, että viidennen kauden päätös The End päätyy näin alhaiselle sijalle, koska cliffhangerhan on loistava. Ykköskaudelta kierrätetty X-Arkiston sulkeminen ei vai riitä korkeampaan sijaan kun muut cliffhangerit ovat vielä parempia. Siitä huolimatta X-Arkiston tuhoutuminen liekkimeressä Mulderin ja Scullyn silmien edessä on pysäyttävä hetki.

5x20s.png

Siinä menee X-Arkisto

8. My Struggle II 22.2.2016
Taas kerran on Mulder kuolemassa, ja koko muukin maailma. Chris Carterin kritisoitu päätös päättää kymmenes kausi ja kenties koko The X-Filesin tarina avoimeen loppuun oli typerä, ylimielinen ja uhkarohkea, mutta se saavutti röyhkeän tavoitteensa: jatkoa tuli. Joten kai tätä on pakko pitää siinä mielessä onnistuneena cliffhangerina.

9. Talitha Cumi 17.5.1996
Alien Bounty Hunter lähestyy piikki kädessä. Kolmannen kauden loppukohtaus on suorastaan pettymys kaikkien näiden mielettömien cliffhangerien joukossa.

10. Existence 19.5.2001
Kahdeksannen kauden loppu on tällä listalla viimeisenä, koska se ei ole cliffhanger vaan ansaittu oikea loppu. Kerrankin.

8x21j

Loppu

Mitenkähän Chris Carter mahtaa päättää tulevan 11. kauden? Tietäen Carterin viehtymyksen cliffhangereihin voi vain arvailla, tuleeko cliffhangeristä iso vai pieni. Tietäen myös Carterin rakkauden ympyränmuotoista tarinankerrontaa kohtaan voisi veikata, että loppukohtauksessa on myös jotain tuttua.

”Knowing how much [Carter] loves cliff-hangers, I’m surprised we don’t have a character called Special Agent Cliff Hanger. ’Nice to meet you, what’s your name? Cliff. Cliff Hanger. Special Agent Cliff Hanger.'” – David Duchovny, New York Comic Con, 2017

Joulubonus: 23 ”X-Files” Gifts That Are Out Of This World