8 päivää uusiin jaksoihin: The X-Files Suomessa

Vanha x-phile muistelee 1990-lukua, jolloin totuus oli ”tuolla ulkona”.

Kuinka moni on tarpeeksi vanha muistamaan seuraavat asiat:

 • Salaiset kansiot sai ensi-iltansa Suomessa 31. tammikuuta 1995 eli puolitoista vuotta Yhdysvaltojen jälkeen. Sarja oli juuri reilu viikkoa aiemmin voittanut yllättäen parhaan draamasarjan Golden Globen, joten MTV3:lla oli hyppysisissään palkittu sarja. ”Aloitusjakso vaappuu epämukavasti kiinnostavuuden ja hölmöyden välimailla. Aihe on toki kiehtova, mutta sitä on käsitelty lapsekkaasti ja kliseisesti”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko Pertti Avola, ja lisäsi, että Duchovny ja Anderson ovat rooleissaan aika värittömiä (HS 31.1.1995).
f4.png

Tulossa MTV3:lla

 • Sarjan esitysaika oli tiistai-iltaisin klo 22.30, paitsi viimeisellä kaudella, jolloin sarja lykättiin keskiyöhön. Suomessa ja muualla maailmassa mentiin jaksojen esittämisessä vuosi tai ylikin Yhdysvaltoja jäljessä. Jotkut onnekkaat saivat tietysti VHS-nauhoja Amerikan tutuiltaan. Kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että jonain päivänä TV-sarjoja voisi seurata samassa tahdissa eri puolilla maailmaa.
 • MTV3 ei ymmärtänyt cliffhangerien tarkoitusta, vaan halusi palvella suomalaisia katsojia näyttämällä useimmiten kauden päätösjakson ja seuraavan kauden aloitusjakson ilman pitkää taukoa välissä. Tämä johti puolestaan siihen, että kaudet jätettiin esitystauoille jokseenkin satunnaisissa kohdissa: esimerkiksi kausi 2 jäi kesätauolle vaikka kaksi jaksoa oli vielä esittämättä, ja 4. kauden päätteeksi nähtiin vielä seuraavan kauden aloitusjaksot.

f6.png

 • Sarjan suomennukset olivat omalla tavallaan legendaarisia, alkaen jo taglinen suomennoksesta ”TOTUUS ON TUOLLA ULKONA”. Käännöskukkasia-sivu sai runsaasti materiaalia tästä sarjasta.
 • Unohtaa ei pidä myöskään esimerkiksi sellaisia jakson nimiä kuin Tuhoava halaus, Iho umpeen!, Kun nälkä iskee, Tulirobotti tai Terveisiä Pine Bluffista.
 • Mulderin lempinimi ”Spooky” oli puolestaan alun perin suomenettu ”Huuhaa-Mulderiksi”.
 • Fight the Futuren ensi-iltaa piti odottaa Suomessa kokonaiset kaksi kuukautta. Ensi-ilta oli lopulta Helsingin silloin parhaimmassa teatterissa eli Bristol 1:ssa. Elokuva oli vuonna 1998 ainoa K-16 -elokuva 10 katsotuimman elokuvan joukossa Suomessa.
 • Mytologiajaksoja oli mahdollista ostaa VHS-nauhoina ennen niiden TV:ssa lähettämistä. Myöhemmin oli mahdollista ostaa VHS-nauhoina ja DVD-levyinä kokonaisia kausia, mutta ne maksoivat maltaita. Nykyään koko sarjan saisi varmasti halvemmalla kuin aikoinaan yhden kauden surkealaatuisina VHS-nauhoina. Eikä VHS-nauhoilla tainnut edes olla juuri koskaan mitään ihmeellisimpiä extroja!
 • Jotain sarjan valtavasta suosiosta Suomessa kertoo myös se, että The X-Files -novelleja käännettiin myös suomeksi.
 • DJ Dadon versio The X-Files Themesta oli vuonna 1996 52. suosituin listahitti. Se jätti jälkeensä esimerkiksi kaiken maailman Take Thatit ja Madonnat. TV-ohjelma Jyrkissä näytettiin The X-Files Theme -musiikkivideota säännöllisesti.
 • Jostain arkistoistani kaivoin tiedon, että eniten katsojia Suomessa kerännyt jakso olisi ollut tammikuussa 1996 esitetty Red Museum (657 000 katsojaa), mutta tietoa on mahdoton todentaa.
fi1

Salaiset kansiot lööpissä

 • Muutamaan kertaan MTV3 hemmotteli suomalaisia faneja The X-Files -yömaratoneilla. Ensimmäinen niistä helmikuussa 1999 tosin päättyi ikävästi, ja The X-Files päätyi lehtiotsikoihin, kun sen väitettiin inspiroineen Albertinkadun ampumaradalla tehdyt surmat (ks. lisää).
 • ”There is an unusual phenomenon in Finland today.” Gillian Anderson teki meille suomalaisille varta vasten mainoksen 1990-luvun lopulla. Tässä mainos 1 ja mainos 2. Anderson yritti saada meitä hankkimaan sateliittikanavia.

f10.png

 • Useat suomalaiset fanit tekivät hienoja nettisivuja, joista monet ovat yhä verkossa. Esimerkiksi Restricted Access ja Suomalainen Salaiset kansiot -sivusto ovat vieläkin näkyvissä.
 • Viimeinen jakso esitettiin Suomessa 1.7.2003. Sarjan suomentaja oli lisännyt jakson loppuun sanat ”Sen pituinen se”.

Joulubonus: muistutus Suomen FOX:lta: