6 päivää uusiin jaksoihin: Kausi 10 redux

s10p

Miltä näyttävät The X-Files: The Event Seriesin kuusi jaksoa nyt kaksi vuotta myöhemmin uudelleenkatselussa?

Uusien jaksojen alkuun Yhdysvalloissa on enää kuusi päivää. Vielä ehtii siis katsoa edellisen kauden jaksot jakso per päivä tahtia. FOX Suomi esittää jaksot 6.-7. tammikuuta eli juuri ennen, kun se aloittaa 11. kauden näyttämisen.

My Struggle
Mitä pahaa x-philet ovat tehneet ansaitakseen tämän? Mulderin ja Scullyn rebootatut idioottiversiot tutkimassa rebootattua salaliittoa. My Struggle on tuskallista katsottavaa. Miten jokin jakso voi olla samaan aikaan näin tappavan tylsä mutta liian nopeasti etenevä? Jos Gillian Anderson ja David Duchovny joskus katsovat tämän jakson, heitä varmasti hävettää näyttelemisensä. Ja miten Chris Carter onnistuu yhdellä jaksolla tuhoamaan oman sarjansa näin täydellisesti?

1005de

Founder’s Mutation
Kai tässä jaksossa täytyy jotain olla, koska IMDB:n mukaan se on kauden paras jakso, ja moni on keskustelupalstoillakin ollut samaa mieltä. Ehkä se johtuu siitä, että Founder’s Mutation on kiva perusjakso, joka ei hirveästi herätä tunteita suuntaan eikä toiseen, toisin kuin kauden muut jaksot. Minulle jää kuitenkin se olo, että James Wong on hieman ruosteessa, eikä saa jaksosta irti kaikkea potentiaalista. Tunnelma on enemmän nuutunut kuin innostunut: tässä on kuitenkin ensimmäinen MOTW sitten kevään 2002! Mulderin ja Scullyn kohtaukset, varsinkin murheelliset haavekohtaukset, toimivat, mutta muutoin rytmitys on outo ja ensimmäisen jakson tapaan hyppelehtivä.

Mulder and Scully Meet the Were-Monster
Darin Morgan on aina Darin Morgan. Mies on nero, mutta onko tällaisella jaksolla oikeasti paikkaa näin lyhyellä kaudella? Morgan sentään kirjoittaa Mulderin ja Scullyn hahmon ikäisinään ja juuri nappiin. Anderson ja Duchovny näyttävät nauttivan, joten katsojakin nauttii. Mutta Darin hyvä, olisit jättänyt ohjaamisen oikeille ohjaajille. Näyttelijäsuoritukset menevät paikoitellen yli, ja olisi kaivattu hienovaraisempaa otetta. Daggoon paluuta toivoessa…

Home Again
En olisi uskonut, että 10. kausi tekisi minusta myöhäänheränneen Glen Morgan -fanin. Miehellä oli pokkaa kritisoida 1013:n typerintä käsikirjoituspäätöstä. Myös jakson monsteri on sellainen, että jos monsteria olisi hieman vielä taustoittaunut, niin jakso olisi toiminut jo pelkästään monsterinkin ympärillä. Nyt pääpaino on Mulderissa ja Scullyssa, ja monsteri melkein häiritsee jaksoa. Home Again on kauden eniten ajatuksia herättävä jakso. Tästä on hyvä jatkaa 11. kaudella.

1002ll

Babylon
Eikö kukaan uskaltanut sanoa Chris Carterille, että Babylon on huono idea? Ymmärrän kyllä, mitä Carter yrittää sanoa, mutta kaikki on tässä jaksossa pielessä. Tämän jakson perusteella ei ole ihme, että Carter joutui kesällä maalitauluksi, koska The X-Filesia tekee joukko valkoihoisia keski-ikäisiä miehiä. Niin hullu en ole, että katsoisin myös leikatun kohtauksen, joka löytyy DVD/Blu-Rayn extroissa.

My Struggle II
Trailerit nähneenä en viitsi enää edes kommentoida tätä jaksoa.

TV Guide on muuten listannut viisi jaksoa, jotka kannattaa kuulemma katsoa ennen uuden kauden alkua, koska ne liittyvät kaudella käsiteltäviin asioihin. Jaksot ovat (maalaa näkyviin): Home, En Ami, Jump the Shark, William ja My Struggle II.

Alla vielä linkkejä varsinaisiin arvosteluihin jaksoista:
10×01 My Struggle
10×05 Founder’s Mutation
10×03 Mulder and Scully Meet the Were-Monster
10×02 Home Again
10×04 Babylon
10×06 My Struggle II
Yhteenveto 10. kaudesta
10. kauden jaksot paremmuusjärjestyksessä
Jaksojen Tulossa-esittelyt: MASMTWMHome AgainBabylonMy Struggle II