The X-Filesin paluu ei innostanut katsojia

s11promo12

Ensimmäisten mittausten mukaan Salaisten kansioiden katsojaluvut laskivat reilusti. FOX on myös kertonut, että ilman Gillian Andersonia sarja ei enää jatku.

Keskiviikkoiltana Yhdysvalloissa esitetyn The X-Files Event Series – Second Chapter -kauden aloitusjakson My Struggle III alustava katsojaluku on vain 5,2 miljoonaa katsojaa. Tärkeässä  18-49 -vuotiaiden katsojien ryhmässä jakso sai 1.4 demoluvun (1,4 % tästä ryhmästä katsoi ohjelmaa). Nämä luvut tarkoittavat peräti 77 % pudotusta demoluvussa sekä 67 % pudotusta katsojaluvussa verrattuna edellisen kauden aloitusjakson My Struggle lukuihin (16,7 miljoonaa/6.1). My Strugglen loistavat luvut johtuivat tosin osittain siitä, että se esitettiin heti NFL-ottelun jälkeisellä ohjelmapaikalla. Edellisen kauden päätösjakson My Struggle II saamat vastaavat luvut olivat 7,6 miljoonaa/2.4, eli alaspäin on menty siitäkin.

The X-Files ei pystynyt vastaamaan edes kilpailevien kanavien ohjelmien aiheuttamaan haasteeseen. Sarja hävisi ohjelmapaikallaan sekä kilpailevien kanavien Amazing Racelle (7,3 miljoonaa/1.6), Blacklistille (6,0 miljoonaa/1.0) että Goldbergeille (5,8 miljoonaa/1.6).

Keskiviikkoillan yllättäjä oli FOX:lla The X-Filesin jälkeisellä ohjelmapaikalla alkanut uusi draamasarja 9-1-1, joka keräsi illan parhaat katsojaluvut (6,8 miljoonaa/1.8). Eli jos ajatus oli, että 9-1-1 saisi The X-Filesin vanavedessä hyvät katsojaluvut, niin kävi juuri toisinpäin, ja ihmiset käänsivät FOX:lle vasta My Struggle III:n loputtua. 9-1-1:n yllätysmenestyksen avulla FOX voitti illan katsojakilpailun The X-Filesin heikosta alusta huolimatta.

Vaikka The X-Filesin katsojaluvut ovat yllättävän matalat aiempaan verrattuna, eivät ne ole mitenkään katastrofaaliset huomioiden, että television katsojaluvut ovat olleet viime vuodet laskusuunnassa. Yleensä kuitenkin kauden aloitusjaksot keräävät korkeimmat katsojaluvut, ja katsojien määrä vähentyy viikko viikolta. Tämä povaa huonoa The X-Filesille. Tosin sarja voi vielä kiriä, kun tallennetun katselun luvut saapuvat. Voi myös olla, että My Struggle III:n kriitikoilta saama lyttäys piti katsojat poissa tällä viikolla, mutta ensi viikolla katsojat palaavat lehdissä kehuttujen yksittäisjaksojen myötä. Lisäksi osa The X-Filesin mainostapahtumista on vasta edessäpäin.

Joka tapauksessa pienehköt katsojaluvut eivät ole The X-Filesin ainoa ongelma tällä hetkellä. My Struggle III ja eräs sen juonenkäänne ovat aiheuttaneet (ansaitusti) pienimuotoisen myrskyn, josta voi lukea esimerkiksi täältätäältä ja täältä (artikkelit spoilaavat pahasti).

FOX on lisäksi kertonut tänään TCA-tilaisuudessaan, että mikäli Gillian Anderson ei aio palata enää Scullyksi, ja Chris Carter ei halua jatkaa ilman häntä, The X-Files ei enää tule jatkumaan. Poissuljettua ei kuitenkaan ole, etteivätkö Anderson, David Duchovny ja Carter ehkä vielä jonain päivänä haluaisi jatkaa.

Lähteet: Variety, Hollywood Reporter, EW