Apeissa tunnelmissa kohti finaalijaksoa

s11ep8-18.jpg

Viikon sato: uudet pohjat katsojaluvuissa, äreä David Duchovny ja Vince Gilligan, jolle The X-Files antoi tärkeän opetuksen.

Enää muutama päivä The X-Filesin finaalijakson esitykseen Yhdysvalloissa. FOX mainostaa My Struggle IV -jaksoa yhä kauden finaalina eikä sarjan finaalina, joten loppua ei ole edelleenkään näkyvissä.

David Duchovny vaikuttaa jo kyllästyneen uteluihin The X-Filesin jatkumisesta, ainakin päätellen NME:lle annetun haastattelun vastauksista. ”No, what happens is when we’re dead and they want to do more X Files? Who can fucking say! I don’t know”, Duchovny vastasi, kun häneltä kysyttiin, onko tämä kausi sarjan viimeinen kausi. Gillian Anderson on puolestaan leikkaamassa kaikkia siteitään sarjaa kohtaan. Paitsi, että Anderson on julistanut, ettei koskaan ikinä milloinkaan palaa enää The X-Filesiin, nyt hän on myös kertonut, ettei enää osallistu comic con -tapahtumiin tämän vuoden jälkeen.

The X-Filesin uusin Yhdysvalloissa esitetty jakso Nothing Lasts Forever teki taas surullisen ennätyksen katsojaluvuissa. Jaksoa katsoi enää 3,01 miljoonaa katsojaa (demoluku 0.7), mikä on jälleen kerran sarjan historian huonoin katsojaluku. Edellisellä viikolla Familiar sai vielä 3,45 miljoonaa katsojaa. Myös Suomessa katsojaluvut ovat pudonneet Finnpanelin tilastojen mukaan. Jakson Rm9sbG93ZXJz keskimääräinen katsojaluku esityspäivänä oli enää 46 000 katsojaa, kun ennen olympialaisia jaksot keräsivät esityspäivänään reilut 70 000 – 80 000 katsojaa.

The X-Filesilla menee siis huonosti, mutta FOX:lla on tähtäimessään monia muita uudelleenlämmittelyjä. FOX haluaisi tuoda takaisin 24:n, jonka viimeisimmän kauden katsojaluvut olivat samansuuntaiset The X-Filesin nykyisten katsojalukujen kanssa. Toivelistalla on myös Buffy vampyyrintappaja. FOX:n Gary Newmanin mukaan roboot-sarjat eivät kuitenkaan ole kanavan varsinainen fokus.

Joku sentään näyttää oppineen läksynsä The X-Filesista. Viisi vuotta Breaking Badin loppumisen jälkeen Vince Gilligan on antanut haastattelun sarjan kunniaksi. Gilligan kertoo The X-Filesin olleen syy sille, miksi hän halusi päättää Breaking Badin vielä sen ollessa huipulla. Gilligan sanoo rakastaneensa aikaansa The X-Filesissa, mutta heränneensä eräänä päivänä siihen, että katsojat katsoivat ihan muita sarjoja. ”Opin silloin, että juhlista ei kannata poistua viimeisenä. Katsojat on jätettävä haluamaan enemmän”, Gilligan sanoo. Ja on harvinaisen oikeassa.

The X-Files Event Series – Second Chapter (kausi 11)