My Struggle IV: Totuus on täällä vihdoinkin?

MS4_010.jpg

The X-Files päättyy tänään Yhdysvalloissa jakson My Struggle IV myötä – ainakin tältä erää ja tässä muodossa.

Tänään on se päivä. Vanhalla mantereella tosin eletään jo torstaita, kun Salaisten kansioiden päätösjakso pyörähtää Yhdysvalloissa käyntiin klo 2:00 Suomen aikaa. Chris Carterilla on 42 minuuttia aikaa (tai oikeastaan 39 minuuttia, koska jakso alkaa varmaan taas monologilla) ratkaista mytologia, tuoda takaisin William, tuhota Tupakkamies, estää maailmanloppu, tehdä oikeutta Reyesille ja Skinnerille, saattaa yhteen Mulder ja Scully, kertoa, mitä tapahtui avaruusolennoille, mehiläisille, mustalle öljylle, Gibson Praiselle, Daggoolle, selventää Erika Pricen ja Mr. Y:n tarkoitusperät, selittää koko spartalaisvirusskenaario… sekä tarjota 25 vuotta sarjaa katsoneille tyydyttävä loppuratkaisu.

Toisin sanoen katastrofihan tämä todennäköisesti tulee olemaan, ja kyse on lähinnä enää siitä, kuinka suuri katastrofi. My Struggle IV:n tapahtumat vuodettiin netissä julki jo pari viikkoa sitten. Katso täältä, mistä tapahtumat saa spoilattua. Jakson esikatseluversio on tietysti saattanut erota tänään nähtävästä versiosta. Ensimmäisenä jakson näkevät lopullisessa muodossaan hieman yllättäen saksalaiset: koko kauden ajan uudet jaksot ovat tulleet Saksan Amazon Prime -palveluun jo muutama tunti ennen Yhdysvaltojen ensiesitystä.

finale ari margolis

Trailerileikkaaja Ari Margolis twiittasi kuvan aarteesta jo viikkoja sitten

Hieman pahaenteisesti Gillian Anderson ei osannut vastata, kun häneltä kysyttiin, onko hän tyytyväinen Scullyn kohtaloon viimeisessä jaksossa. David Duchovny on sitä mieltä, että My Struggle IV ei voi olla lopullinen loppu niin kauan, kun hänessä ja Andersonissa henki pihisee. Chris Carter on tuoreessa haastattelussa varma, että kausi 12 nähdään, vaikkei hän ole vielä ehtinyt miettiä, miten toteuttaisi sen ilman Andersonia. Virallisestihan My Struggle IV on kauden päätösjakso, eikä FOX ole vaivautunut edes mainostamaan jaksoa mahdollisena koko sarjan päätöksenä tai Andersonin viimeisenä jaksona, tai oikeastaan edes mainostamaan jaksoa ylipäätään. Sarjan jatko on virallisesti täysin auki, mutta varmalta näyttää, ettei sarja ainakaan tässä muodossa enää jatku.

Anderson ja Duchovny piirsivät kuvat sarjan/kauden loppumisesta, mutta onko niillä mitään tekemistä jakson tapahtumien kanssa? Tässä Andersonin kuva ja tässä Duchovnyn. Se My Struggle IV:n viimeisestä kohtauksesta tiedetään, että kohtauksen sisältöä on taas salailtu, ja käsikirjoitus on tuotu paikalle viime hetkellä. Näinhän toimittiin myös Requiemin, Existencen ja The Truthin loppukohtausten kanssa. Ehkä David Duchovny on taas puuttunut taas peliin ja muokannut Carterin loppuratkaisua, kuten hän teki Existencessa ja Amor Fatissa – ilman Duchovnya jopa Plus One -jakso olisi päättynyt siihen, kun Mulder pyllistelee kalsareissaan Scullyn edessä (kuuntele tarina tästä).

s11bts13

Ensimmäinen selfie elokuulta 2017

My Struggle IV -jakson on kirjoittanut ja ohjannut kuka muukaan kuin Chris Carter. Jaksossa esiintyy varsinainen all stars -kattaus. Tältä sivulta voi käydä lukemassa jakson vierailevat tähdet sekä katsoa promokuvat. Mukana on pienessä roolissa myös David Duchovnyn ja Téa Leonin tytär West Duchovny. Tässä jakson varsinainen traileri ja tässä pidempi eilen julkaistu traileri.

s11bts74

Viimeinen selfie joulukuulta 2017

Pessimisti ei pety, joten ainakaan minä en edes odota tämän jakson tuovan mitään ratkaisua mihinkään. Enää en muuta toivo kuin että Mulder ja Scully olisivat edes hengissä sarjan loppuessa. Toivottavasti olen kuitenkin hyvin väärässä, ja My Struggle IV olisi parasta Carteria pitkiin aikoihin. X-fiilit ovat sen ansainneet.

fs84

Jakson arvostelu ilmestyy tällä sivulla maanantaina kun FOX Suomi on esittänyt jakson, mikäli kirjoittaja saa järkytykseltään kirjoitettua mitään.

The X-Files Event Series – Second Chapter (kausi 11)