Second Chapter -jaksot paremmuusjärjestyksessä

The X-Files Event Series – Second Chapter -kauden jaksot paremmuusjärjestyksessä:

1..This 
Perustan tämän listan lähinnä jaksojen antamaan ensivaikutelmaan, ja sillä mittarilla This on ehdottomasti kauden nautittavin jakso. On kuin uusi raikas tuuli puhaltaisi tuskallisen aloitusjakson ja ahdistavan 10. kauden jälkeen. Glen Morgan kirjoitti tämän jakson tajuttuaan, että sarja toimii vain, jos Mulder ja Scully ovat yhdessä. Mulderin ja Scullyn kemia ja yhteispeli onkin jakson parasta antia. Harmi, että Morganin piti yhteisen hyvän (=seksismisyytösten torjumisen) nimissä lahjoittaa loput jaksonsa pois.

2. Ghouli
Kauden päätösjakso onnistui pilaamaan tämänkin jakson, mutta ei kai James Wongia voi rangaista Chris Carterin teoista. Yleisesti ottaen kaikkien kauden jaksojen olisi pitänyt ottaa mallia Ghoulista. Se on kauden ainoa jakso, joka yhdistää saumattomasti klassisen mytologian ja monsterijakson. Vaikka Mulderin ja Williamin hahmojen kirjoittaminen on jaksossa ongelmallista, on Ghouli silti William-mytologian kannalta emotionaalisesti tyydyttävämpi kuin My Struggle IV.

3. Nothing Lasts Forever
Sarjan oikea päätösjakso, jossa on kaikkea sitä, mitä My Struggle IV:sta puuttuu. Nothing Lasts Forever pohtii mennyttä, käsittelee kaiken katoavaisuutta, ja antaa toivoa valoisasta tulevaisuudesta. Karen Nielsen on uskollinen sarjalla ja sen hahmoille, ja antaa heidän myös kasvaa. Ilman tätä jaksoa koko kausi olisi jäänyt torsoksi. Myös itse hirviöjuoni on tarpeeksi omituinen kiinnostaakseen.

4. Plus One
Mitä, Chris Carterin jakso näin korkealla? Kuten totesin, tämä lista perustuu lähinnä ensivaikutelmaan jaksoista. Plus One on hyvällä tavalla shokeeraava. Shokkireaktioitahan Carter tällä jaksollaan tapansa mukaan hakeekin. Jakson hirviötarinakin  on tarpeeksi hyvä. Osa dialogista olisi pitänyt leikata pois, ja jakson sanoma kärsii hieman siitä, että jakson voi näin jälkeenpäin todeta olleen vain instrumentti uuden ihmevauvan siittämiseen. Kevin Hooksin tiivistunnelmainen ohjaus todennäköisesti pelastaa Plus Onen.

5. The Lost Art of Forehead Sweat
Näin alas upposi Darin Morgan viimeisellä jaksollaan. Tämä jakso on todella vaikea arvostella. Moni alla olevista jaksoista on oikeasti toimivampi kuin The Lost Art of Forehead Sweat, mutta tämä jakso antaa jotain katsojalle. Se on myös jaksoista ajankohtaisin ja sanomaltaan kiinnostavin. The Lost Art of Forehead Sweatin ongelmana kuitenkin on, että siinä ei ole kunnon juonta, tapahtumat polkevat paikoillaan ja dialogista olisi pitänyt leikata puolet pois. Darin Morganin olisi pitänyt käyttää ohjaukseen menevä aika käsikirjoituksen paranteluun. Jakson pelastaa lopun tarina, jossa Mulder ja Scully löytävät totuuden. Tarina jättää katsojalle hyvän mielen, vaikka edeltävät 35 minuuttia on osin jopa tylsistyttävää katsottavaa.

6. Familiar
Keskiverto MOTW. Muinaismuistomaisen Familiarin päätyminen peräti kuudennelle sijalle kertoo lähinnä siitä, että lopuissa jaksoissa oli vielä pahempia ylitsepääsemättömiä ongelmia. Mr. Chuckleteeth on kauden hirviöistä se, joka jää parhaiten mieleen. Holly Dalen ohjaus on yksinkertaisesti todella toimiva ja ammattimainen.

7. Rm9sbG93ZXJz
Pisteet hyvästä ideasta ja luovasta lähestymistavasta, mutta en vain pääse sen yli, kuinka Kristen Cloke ja Shannon Hamblin eivät edes yritä kirjoittaa tarinaa Mulderista ja Scullysta, vaan muuttavat näiden persoonat täysin. Tulen ikuisesti miettimään, miten Glen Morgan olisi toteuttanut tämän jakson. Olisiko Rm9sbG93ZXJz silloin jakamassa kärkisijaa This-jakson kanssa?

8. Kitten
Tasavarmaa ja tasapaksua. Skinner on hyvä, Skinner on paha, aivan sama.

9. My Struggle III
Chris Carter taistelee pohjasijasta itsensä kanssaTätä jaksoa pitäisi näyttää käsikirjoittajaopiskelijoille esimerkkinä siitä, miten ei ikinä pidä kirjoittaa jaksoa. Jakso on turhauttava ja manipuloiva. Ilmeisesti Scully on vain omissa kuvitelmissaan ja visioissaan tärkeä toimija, todellisuudessa hän on vain kidutettava, raiskattava ja tapettava olento. Mutta eipä kurkunviiltäjä-Mulder ole paljon paremmin kirjoitettu. Lisämiinusta vanhan mytologian lopullisesta kuoppaamisesta pelkässä sivulauseessa.

10. My Struggle IV
My Struggle IV on kamala päätös sarjalle, ja kulissien takaa tihkuva tieto siitä, kuinka tätä jaksoa tehtiin, tekee kaikesta vain entistä pahempaa. Tämä jakso saa kysymään, vihaako Carter tätä sarjaa ja sen henkilöitä, vai mistä on kyse. Voin vain lainata erästä kriitikkoa, joka totesi, että jonkun täytyisi heittää Carterin tietokone järveen ja täyttää järvi sementillä.

Takaisin parhaisiin jaksoihin
Kausi 1    Kausi 2    Kausi 3    Kausi 4    Kausi 5    Kausi 6    Kausi 7    The Event Series (10. kausi)

The X-Files Event Series – Second Chapter