Gillian Anderson kommentoi viimeistä kautta

t38

Gillian Anderson puhui ensimmäistä kertaa päätösjaksosta ja kauden kuvauksista comic con -tapahtumassa Gentissä.

Anderson aloitti viimeisen comic con -vuotensa osallistumalla 7.-8. huhtikuuta Belgian Gentissä pidettyyn FACTS Comic Coniin. Anderson vastaili yleisön kysymyksiin peräti kahdessa paneelisessiossa lauantaina ja sunnuntaina. Monet kysymykset koskettivat luonnollisesti juuri päättynyttä The X-Filesin 11. tuotantokautta, ja muutoinkin paneelin kysymykset olivat harvinaisen onnistuneita. Anderson on jo Twitterissä ehtinyt vihjailla tyytymättömyydestään päätösjaksoa kohtaan, mutta Gentin paneelien jälkeen ei tarvitse enää lukea rivien välistä. Anderson vaikutti jopa olevan hieman tolaltaan tapahtuneen takia. Toisaalta hän myös varoi sanomasta mitään loukkaavaa kenestäkään.

Heti ensimmäisen paneelin alkajaisiksi Andersonilta kysyttiin mielipidettä Scullyn raskaudesta. Andersonilla oli vaikeuksia keksiä vastausta, koska ei omien sanojensa mukaan halunnut sanoa mitään pahaa pitkäaikaisesta työympäristöstään. Anderson kertoi kuulleensa raskaudesta vasta viime hetkillä. Chris Carter on jo aiemmin kertonut haastattelussa, että antoi viimeisen kohtauksen käsikirjoituksen näyttelijöille vasta juuri ennen kohtausten kuvausta. Myös X-Files News on kertonut, että Carter jakoi käsikirjoituksesta vain osia mukana olijoille. David Duchovny sai jakson käsikirjoituksen luettavakseen jo ennen kuin jaksoa alettiin kuvata, kun taas Anderson sai Carterilta käsikirjoituksesta vain pieniä osia, mikä koettiin epäreiluna Andersonia kohtaan.

Anderson kertoi raskauden olleen yllätys, koska hän oli jo aiemmin selvästi ilmoittanut, ettei aio enää palata Scullyn rooliin – tästä syntyi kuva, että Anderson uskoo, että raskaus olisi kirjoitettu, jotta Anderson joutuisi palaamaan sarjaan. Anderson lisäsikin, että vaikka The X-Files on ollut hieno kasvuympäristö, on siellä esiintynyt myös paljon tiedostamatonta toimintaa tai tietämättömyyttä, minkä voi ymmärtää kommentoinniksi 1013:n väitetystä seksismissä (tässä koko kommentti: ”I don’t… I don’t know what to say. It was an environment I grew up in, that many of us grew up in… and was very good to me. And I, you know, I don’t want to talk badly about it or say anything negative. But, I think there’s a lot of unconsciousness there. And not deliberate, honestly, not deliberate, just… unconsciousness.”). Andersonin koko vastauksen alkuosa on tässä videossa ja loppuosa tässä videossa.

Kun Andersonilta kysyttiin toisessa paneelissa parasta ja huonointa asiaa 11. kauden tekemisessä, hän vastasi parhaimmaksi asiaksi työskentelyn Duchovnyn kanssa ja huonoimmaksi asiaksi kontrollin puutteen ja sen, ettei saanut ääntään kuuluville. Jo aiemmassa paneelissa Anderson nosti esille, kuinka tärkeää on, että myös muiden kuin valkoisten miesten äänet tulevat kuuluviin käsikirjoitusten kautta. Anderson mainitsi myös, ettei hän voinut vaikuttaa mitenkään käsikirjoituksiin. Turhautumista oli havaittavissa myös, kun Andersonilta kysyttiin, mitä hän kuiskasi Duchovnylle Nothing Lasts Foreverin lopussa. Andersonin mukaan kenelläkään, ei jakson edes kirjoittajalla tai ohjaajalla, ollut tietoa, mitä Scully kuiskaisi Mulderille, joten lopulta hän vain aukoi suutaan sanomatta mitään.

Andersonilta kysyttiin myös, millaisen päätösjakson hän olisi itse kirjoittanut. Anderson olisi näyttänyt kohtauksen, jossa Skinner kertoo Scullylle Tupakkamiehen tekemästä teosta, ja Scully olisi huudahtanut ”What the fuck?!”. Anderson olisi myös kirjoittanut Scullyn sukeltamaan veteen pelastaakseen Williamin, koska Scully oli itkenyt Williamin perään parin vuosikymmenen ajan.

Anderson mainitsi paneelissa myös, että hänellä oli vaikeuksia näytellä Scullya, koska hahmo pysyi niin samanlaisena vuosikymmenten ajan eikä muuttunut, vaan kärsi aina vain entistä enemmän ja enemmän. Toisaalta Anderson myös suitsutti, kuinka hieno hahmo Scully on, ja kuinka onnekas hän on ollut saadessaan esittää hahmoa. Vaikka Anderson olisi ikuisesti leimautunut Scullyksi, se ei olisi yhtään kamalaa, vaan Anderson tuntisi itsensä onnekkaaksi leimautuessaan näin hienoon hahmoon.

Paneelissa saatiin vastauksia myös muihin polttaviin kysymyksiin. Anderson kertoi, että Scullyn hiukset leikattiin, koska pitkät hiukset olivat mahdottomat, ja Anderson ei pitänyt siitä, että hänen suussaan oli jatkuvasti vieraita hiuksia. Anderson kertoi pitkän peruukin olleen nimeltään Katherine ja lyhyen peruukin Kitty. Nothing Last Foreverin käsikirjoituksessa ei ollut Mulderin kommenttia Scullyn uudesta hiustyylistä, vaan näyttelijät lisäsivät sen itse.

Video lauantain paneelista
Video sunnuntain paneelista

The X-Files Event Series – Second Chapter