The X-Files -kirjoja moneen makuun

ha3

Salaisista kansioista on julkaistu monenlaista opusta ja kirjaa. Tässä muutama poiminta.

Viralliset kirjat:

Viralliset jakso-oppaat. Vuosien 1995-2001 välillä julkaistiin kuusi virallista jakso-opasta, jotka kattavat The X-Filesin seitsemän ensimmäistä kautta. Jostain syystä oppaita ei koskaan julkaistu lopuista kausista. Jakso-oppaista tuli vuosi vuodelta yhä yksityiskohtaisempia, ja niiden jaksokuvaukset ja kulissien takaiset tiedot ovat varsin kattavia.

  • Brian Lowry: The Truth Is Out There: The Official Guide to The X-Files (1995)
  • Brian Lowry: Trust No One: The Official Third Season Guide to The X-Files (1996)
  • Andy Meisler: I Want to Believe: The Official Guide to The X-Files (1998)
  • Andy Meisler: Resist or Serve: Official Guide to The X-Files Volume 4 (1998)
  • Andy Meisler: The End and the Beginning: The Official Guide to the X-Files, Vol. 5 (1999)
  • Marc Shapiro: All Things: The Official Guide to the X-Files, Vol. 6 (2001)

Jody Duncan: The Making of the X-Files: Fight the Future (1998). Myös Fight the Future -elokuvan tekemisestä julkaistiin aikoinaan runsaasti taustatietoa sisältävä kirja.

Chris Knowles ja Matt Hurwitz: The Complete X-Files: Behind the Series the Myths and the Movies (2008, 2016). Mikä menetetty tilaisuus! Tällä kirjalla olisi kaikki mahdollisuudet olla kaikkien aikojen paras The X-Files -kirja, mutta sen toimitus ja taitto on ollut täysin luokatonta: virheetöntä sivua ei taida kirjasta löytyä. Faktat ovat pielessä, oikeinkirjoitus hakusessa, ja kirjaa alkaa lukea vain virheitä bongaillakseen. Vuonna 2016 päivitetty ja ”korjattu” versio onnistuu jopa lisäämään virheiden määrää. Mutta ne kuvat! Kirja sisältää lukemattoman määrän upeita aiemmin julkaisemattomia värikuvia sarjan tekemisestä. Kannattaa siis ostaa kirja pelkkien kuvien takia ja jättää tekstit lukematta. Se on harmi, sillä kirjaa varten on haastateltu kaikkia keskeisiä sarjan tekijöitä näyttelijöistä kirjoittajiin, ohjaajiin ja tuottajiin.

The X-Files Official Collection: The Agents, The Bureau and The Syndicate; Little Green Men – Monster and Villains; Conspiracy Theory – The Truth, Secrets & Lies (2016). The X-Filesista julkaistiin virallista fanilehteä vuosina 1995-2002. Osa lehtien sisällöstä on koottu kolmeksi kirjaksi kolmen teeman ympärille. Artikkelit on julkaistu alkuperäismuodossaan, joten ne ovat kiinnostava aikamatka 1990-luvulle sarjan tekoon.

3x12s

Fanien kynästä:

Phil Farrand: The Nitpicker’s Guide for X-Philes (1997). Tämä on mainioin The X-Filesista julkaistu kirja koskaan! Farrand on katsonut jaksot suurennuslasin kanssa, ja listannut kaikki löytämänsä asiavirheet, jatkuvuuskömmähdykset, mokailut, tuotantovirheet ja epäloogisuudet. Ja niitähän riittää! Farrand nipottaa pilke silmäkulmassa, ja teos on selvästi todellisen fanin kirjoittama. Valitettavasti kirja käsittää vain ensimmäiset neljä kautta, sillä FOX esti jatko-osan teon. Harmi, sillä lopuissa kausissa vasta olisikin ollut nipotettavaa. Olen lukenut tätä kirjaa aikoinaan niin paljon, että sivut ovat lähteneet kirjasta irti.

Darren Mooney: Opening The X-Files: A Critical History of the Original Series (2017). The M0vie Blogin Darren Mooney on koonnut sivustonsa The X-Files -arvostelujen pohjalta tietokirjan itse sarjasta. Mooney käy vuosi vuodelta läpi 1013:n historian TV-viihteen tuottajana. Näin analyyttistä ja kattavaa historiikkia ei löydä virallisista jakso-oppaista.

Robert Shearman: Wanting to Believe: A Critical Guide to The X-Files, Millennium & The Lone Gunmen (2009). Tämä on ainoa kirja, jossa arvostellaan kaikki 1013:n tuotokset I Want to Believeen asti jakso jaksolta Harsh Realmia lukuunottamatta. Robert Shearman on englantilainen kirjailija ja käsikirjoittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Dr. Who -sarjaa ja -tarinoita. Shearmanin kirja on helppolukuinen ja käy myös pienimuotoisesta jakso-oppaasta.

John Kenneth Muir: The X-Files FAQ (2015). Muir lukeutuu niihin faneihin, jotka vielä My Struggle -jaksojenkin jälkeen suitsuttavat Chris Carterin neroutta ja The X-Filesin virheettömyyttä. The X-Files FAQ on varsin tilkkutäkkimäinen kirja, joka ei oikein tiedä, mitä olisi: kokoelma satunnaisia jaksoarvosteluja, historiikki, listauksia vai analyysiä The X-Filesiin vaikuttaneista sarjoista ja merkityksestä popkulttuurissa. Kirja on silti mielenkiintoinen tuttavuus.

Paul Cornell, Martin Day ja Keith Topping: X-Treme Possibilities (1998). Miten tätä kirjaa voisi kuvailla? Se on tavallaan jakso-opas, joka käy viiden ensimmäisen kauden jaksot läpi erilaisten triviaalien asioiden kautta listaten esimerkiksi Scullyn rationaaliset selitykset, shipyt kohtaukset ja dialogin huippukohdat.

6x20s

Lisää taustatietoa:

Jason Davis: Writing The X-Files (2016). Davis on koonnut kirjaksi aikoinaan tekemänsä Chris Carterin, Frank Spotnitzin, Vince Gilliganin John Shibanin ja Howard Gordonin  haastattelut. Haastetellut puhuvat niin The X-Filesin tekemisestä kuin tuoreemmistakin sarjoistaan.

Anne Simon: The Real Science Behind the X-Files: Microbes, Meteorites, and Mutants (2001). Sarjan tieteellinen neuvonantaja Anne Simon julkaisi aikoinaan kirjan The X-Filesin jaksojen oikeasta tieteestä. Sarjassa esiintyneitä tieteellisiä teorioita ja väitteitä käydään läpi teemoittain aina omituisista ötököistä aina kloonaukseen ja ikuisen nuoruuden mahdollisuuteen.

William B. Davis: Where There’s Smoke…: Musings of a Cigarette Smoking Man (2011). Tupakkamiestä näyttelevän Davisin paljastuskirja kertoo ensin ylenpalttisesti Davisin elämästä ennen The X-Filesia ja vasta lähellä loppua päästään x-fiilejä kiinnostaviin kohtiin. Teatterin parissa uran tehnyt Davis laukoo suorat sanat Salaisten kansioiden kuvauksista, haukkuu näyttelijätoverinsa ja hämmästelee Hollywoodin hömpötyksiä. Lukijan vastuulle jää miettiä, liioitteleeko Davis vain tehdäkseen kirjastaan myyvemmän vai onko Davisin sanoissa totuus. Joka tapauksessa Where There’s Smoke… on kiinnostava, koristelematon ja ainutlaatuinen kurkistus siihen, miten The X-Filesia oikeasti tehtiin.

4x08c

Syvällistä asiaa:

David Lavery, Angela Hague ja Marla Cartwright: Deny All Knowledge: Reading The X-Files (1996). Varsin varhain julkaistu teos käsittelee The X-Filesin asemaa popkulttuurissa. Esseissä käydään läpi muun muassa aikoinaan ihmeellinen tapa fanittaa sarjaa netin kautta, sarjan tyyli modernisoida vanhat myytit sekä analysoidaan sarjan sukupuolirooleja.

Jan Delasara: PopLit, PopCult and The X-Files: A Critical Exploration (2000). Tämä kirja jatkaa Deny All Knowledgen linjoilla, ja analysoi myös sarjan genrejä, myyttejä ja teemoja. Delasaran kerrotaan olevan professori ja kauhukirjallisuuden opettaja.

Dean Kowalski (toim.): The Philosophy of The X-Files (2007, 2009). Alun perin vuonna 2007 ja päivitettynä vuonna 2009 ilmestynyt The Philosophy of The X-Files on Wisconsin-Waukeshan yliopiston filosofian professorin kirjoittama. Kirja sisältää Kowalskin ja muiden kirjoittajien esseitä eri teemoista, kuten Mulderin hahmon analysoinnista Sokrateen dialogien kautta, Scullyn hahmosta feministina ja Tupakkamiehen moraalista.

Robert Arp (toim.): The X-Files and Philosophy. The Truth Is In Here (2017). Taas filosofiakirja. Tämän on koonnut takakannen mukaan Yhdysvaltain hallituksen tiedusteluanalysoijana työskentelevä Robert Arp. Kirja on osa Popular Culture and Philosophy -kirjasarjaa. Esseissä pohditaan sarjan näkökulmia, hirviöitä, psykologiaa, moraalia, totuutta, kaikkea mahdollista.

Sharon R. Yang (toim.): The X-Files and Literature: Unweaving the Story, Unraveling the Lie to Find the Truth (2007). Tässä esseekokoelmassa pohditaan The X-Filesia muun muassa goottilaisen kauhuperinteen, Raamatun ja narratiivien valossa.

Theresa L. Geller: The X-Files. TV Milestones Series (2016). Jos edelliset kirjat tuntuvat liian vaikeilta, niin tämä pikkuruinen taskukirja on edellisiä eepoksia helpommin lähestyttävä, mutta analysoi samaan tapaan muun muassa The X-Filesissa ilmenevää seksuaalisuutta ja kauhuperinnettä.

Amy M. Donaldson: We Want to Believe: Faith and Gospel in The X-Files (2011). Donaldson kertoo kirjan alkusanoissa yhdistävänsä teoksessa kaksi suurta rakkauttaan: The X-Filesin ja kristinuskon, mikä kertookin tästä kirjasta kaiken olennaisen.

Fiktiiviset The X-Files -kirjat

The X-Filesin oheistuotteita