FOX pisti Salaiset kansiot kiinni – lopullisestiko?

s6c

Tarkoittaako FOX:n kommentti The X-Filesin loppumisesta oikeastaan yhtään mitään?

FOX kertoi maanantaina kanavansa tulevaa ohjelmistoa esittelevässä Upfront-tilaisuudessa, ettei sillä ole tällä hetkellä suunnitelmia The X-Filesin jatkamiseksi. Lehdistössä yhdistettiin FOX:n lausunto tietysti Gillian Andersonin lähtöön sarjasta, mutta Anderson muistutti saman tien Twitterissä, että ehkä joillain muillakin tekijöillä oli vaikutusta asiaan:

ga twitter

Tottahan se onkin, että The X-Filesin alati laskeneet katsojaluvut, häviäminen ohjelmapaikalla kaikille naapurikanavien sarjoille ja se, että 11. kauden jaksot rikkoivat viikko viikolta sarjan huonoimman katsojaluvun ennätyksen, ovat varmasti vaikuttaneet FOX:n päätökseen. The X-Files on kallis sarja tuottaa, ja nykyisillä katsojaluvuilla sarjan jatkaminen ei vaikuta järkevältä päätökseltä.

FOX:n johtajan Gary Newmanin kommentit The X-Filesin loppumisesta ovat kuitenkin todellisuudessa varsin ympäripyöreitä. Newmanin mukaan sarjan jatko ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa. Käytännössä se voi tarkoittaa ainoastaan, että sarja ei ole mukana FOX:n syksyn 2018 tai kevään 2019 ohjelmistossa. Se ei puolestaan ole mikään uutinen, sillä FOX:n olisi täytynyt tehdä suunnitelmia 12. kaudesta jo kuukausia sitten, jos se olisi halunnut sarjan tulevan kauden ohjelmistoonsa. Kuten Chris Carterin ja David Duchovnyn puheista on voinut päätellä, ei tällaisia suunnitelmia ole ollut.

The X-Filesia ei ole myöskään virallisesti lopetettu, sillä sekä 10. että 11. kausi olivat event series -sarjoja eli erillistilauksia vailla lukkoon lyötyjä suunnitelmia jatkosta.

X-Files News arveli jo aiemmin podcastissaan, että FOX ei jatkaisi sarjaa, koska tutkimusten mukaan Gillian Andersonin lähtö veisi mukanaan puolet katsojista. Andersonin ja Scullyn hahmon merkitys The X-Filesille on ollut tänä keväänä erityisen paljon julkisuudessa, sillä julkaistun tutkimuksen mukaan jopa 63 % STEM-aloja (”science, technology, engineering, and mathematics”) opiskelleista naisista kertoi Scullyn hahmon vaikuttaneen heidän haluunsa opiskella alaa. Anderson on puolestaan tehnyt erityisen selväksi, että hänen päivänsä Scullyna ovat ohi. Andersonin twiitti sekä jo aiemmat twiitit ja kommentit ovat todistaneet, että Anderson on todellakin polttamassa kaikki sillat Salaisiin kansioihin.

FOX:n kommentti siitä, että se ei tällä hetkellä ole jatkamassa The X-Filesia, jättää kuitenkin tulevaisuuden auki. Samassa Upfront-tilaisuudessa FOX kertoi suunnittelevansa kahden jo päättyneen sarjan – 24 ja Pako – tuomista takaisin TV-ruutuun. Voi olla, että FOX:n mielessä The X-Fileskin vain huilaa muutaman vuoden, ja tilannetta katsotaan sitten uudelleen. Myös Disneyn lukkoon lyödyn FOX-kaupan epäselvät vaikutukset FOX-kanavaan ja FOX:n tuottamiin ohjelmiin ovat saattaneet vaikuttaa FOX:n päätökseen olla toistaiseksi tekemättä lisää Salaisia kansioita.

Chris Carter tai David Duchovny eivät ole vielä kommentoineet FOX:n päätöstä. Varsinkin Carter on ollut innokas jatkamaan The X-Filesia. Hän on jo aiemmissa haastatteluissa kertonut, kuinka sarjaa olisi helppo jatkaa My Struggle IV -jaksonkin jälkeen: kukaan ei välttämättä oikeasti kuollut jaksossa ja joku Tupakkamiehen kätyri voi yhä levittää spartalaisvirusta. Duchovny on puolestaan kertonut käyttävänsä The X-Filesista saamaansa julkisuutta uusien projektiensa eli musiikin ja kirjojen markkinointiin.

Nykyisellä reboottausten aikakaudella voi pitää varsin todennäköisenä, että The X-Files varmasti palaa jonain päivänä, joko vanhalla tai uudella näyttelijäkaartilla. Kuluuko siihen vuosi vai kymmenen vuotta, onkin sitten eri kysymys. Jonkinlainen paluu aika ajoin piristää varmasti The X-Files -franchisen tuottoja varsin mukavasti.

Lehdistö on reagoinut FOX:n ilmoitukseen vähemmän yllättävästi. ”FOX:lla ei ole suunnitelmia jatkaa The X-Filesia – ja se on hyvä asia”, toteaa Vanity Fair. ”Älkää tuoko The X-Filesia takaisin”, pyytää puolestaan TV Guide. ”Näin on paras – – totuus on, että on aika antaa sarjan loppua”, kirjoittaa Slash Films.

Surullisesti tämä The X-Filesin toinen loppuminen näyttää siis olevan aivan samanlainen kuin ensimmäinen loppuminen: suuri osa katsojista on helpottunut, että kitunut sarja päästetään vihdoin hengiltä.