Requiem aloitti The X-Filesin lopunajan

7x22promo4

Requiemin esityksestä tulee kuluneeksi 18 vuotta, mutta mikään ei ole muuttunut.

Huhtikuu 2000. The X-Filesin seitsemännen kauden 22. ja viimeisen jakson tuotanto on alkanut. On vain yksi ongelma: kukaan ei tiedä, onko kuvattava jakso koko sarjan viimeinen, vai jatkuuko sarjan teko kesätauon jälkeen.

pa7x22

Seitsemännen kauden tuotannon alkaessa kesällä 1999 pidettiin lähes varmana, että kaudesta tulisi The X-Filesin viimeinen. Carter oli alun perinkin suunnitellut sarjan kestävän vain viisi kautta, joten yliajalla mentiin jo. Frank Spotnitz on muistellut, kuinka sarjan parissa työskentelevät tunsivat, että olisi aika antaa sarjan loppua. David Duchovnyn ja Chris Carterin sopimukset päättyisivät seitsemännen kauden myötä. Gillian Anderson oli joutunut joitain vuosia aiemmin neuvottelemaan sopimuksensa uusiksi saadakseen Emmy-voittajan ansaitseman palkankorotuksen, ja uusi sopimus kattoi myös kahdeksannen kauden. Anderson teki kuitenkin haastatteluissa harvinaisen selväksi, että halusi lopettaa seitsemännen kauden jälkeen. Kulisseissa käytiin myös kovia kiistoja: Duchovny oli haastanut FOX:n oikeuteen, koska kanava oli myynyt The X-Filesin oikeuksia alihintaan FX-kanavalle ja näin pimittänyt Duchovnylle kuuluvia rahoja. Haasteessa nimettiin syylliseksi myös Carter, jolle oli maksettu miljoonia vaitiolosta. Kaiken lisäksi Duchovny halusi lähteä koettamaan elokuvauraa, eikä hänellä ollut aikomustakaan jatkaa sarjassa sopimuksensa päätyttyä.

7x22l.jpg

Mulder ja Scully hyvästelevät

FOX:lla oli muitakin ongelmia. Syksy 1999 ja kevät 2000 olivat FOX:lle katastrofaalista aikaa, vaan kanavan katsojaluvut olivat pahassa laskussa. Malcolm in the Middle (Veljemme on nero) oli ollut kanavan ainoa uusi menestyssarja koko kauden aikana. FOX:lla ei ollut varaa menettää The X-Filesia siitäkään huolimatta, että sarjan katsojaluvut olivat alkaneet laskea jo viidennen kauden jälkeen, eikä sarja mahtunut enää Yhdysvalloissa 30 katsotuimman sarjan joukkoon. Samalla ohjelmapaikalla kilpaili The X-Filesia vastaan esimerkiksi Sopranos, josta oli tullut sekä kriitikoiden että katsojien uusi suosikki.

7x22promo2

Scully vertigon pyörteissä

The X-Filesin kohtalo kietoutui myös Carterin muiden sarjojen ympärille. The X-Filesin noustua menestykseksi FOX halusi tehdä Carterista jonkinlaisen supertuottajan, jonka nimellä voitaisiin myydä sarjoja David E. Kelleyn ja Aaron Spellingin tyyliin. Kolme kautta kestänyt Millennium (1998-1999) ei ollut toivotunlainen menestys, mutta keväällä 1999 FOX pani toivonsa taas Carterin uuteen sarjaan Harsh Realm. Sarja perustui löyhästi James D. Hudnalin ja Andrew Paquetten samannimiseen sarjakuvaan. Sarjan pilotti oli herättänyt innostusta TV-kriitikoiden ennakkokatseluissa, ja FOX antoi sille aiemmin The X-Filesille ja sittemmin Millenniumille kuuluneen perjantai-illan pahamaineisen esityspaikan. Jopa Gillian Anderson ja Millenniumin Lance Henriksen tekivät pilottijaksossa cameoroolit antaakseen sarjalle vetoapua. Harsh Realmin taru kuitenkin loppui ennen kuin se ehti alkaakaan. Sarja lopetettiin jo kolmen jakson jälkeen lokakuussa 1999. Carter syytti FOX:a mainostuksen puutteesta, mikä pitikin paikkansa. Carter kuittaili asiasta myös jaksossa Sein Und Zeit. Harsh Realmin flopattua FOX:lta puuttui menestyvä draamasarja, jolla voisi korvata The X-Filesin, ja FOX ei muuta voinut kuin kääntyä taas The X-Filesin puoleen.

harsh realm.jpeg

Ei sarjaa ilman Terry O’Quinnia. Mukana myös ”Miracle Man”.

Harvaa proseduraalista TV-sarjaa voi pitää yhtä päähenkilökeskeisenä kuin The X-Filesia. Chris Carter kertoikin haastatteluissa, ettei tekisi 8. kautta ilman Duchovnya. Vince Gilligan puolestaan totesi, että sarja jatkuisi ainoastaan, mikäli Duchovny suostuisi jatkamaan. ”Minusta olisi typerää, jos he päättävät jatkaa ilman minua, mutta koska tässä on enää kyse ainoastaan rahasta, he todennäköisesti jatkavat”, totesi Duchovny haastattelussa keväällä 2000. Huhuttiin, että Mulder tultaisiin korvaamaan toisella hahmolla, kenties Skinnerillä, jos Duchovny lähtisi menemään.

waste money.gif

Koska tulevaisuus oli epävarma, kauden päätösjakso Requiem kirjoitettiin siten, että se voisi olla joko päätös sarjalle, päätös kaudelle tai cliffhanger tulevalle elokuvalle. The X-Filesin jatkuminen elokuvasarjana oli vielä vuonna 2000 realistinen mahdollisuus, ellei jopa todennäköisin vaihtoehto. Itse asiassa FOX oli keskustellut Carterin kanssa uudesta elokuvasta heti Fight the Futuren ensi-illan jälkeen. Poikkeuksellinen tilanne hermostutti sarjan tuottajia. Heidän pitäisi Requiemissa samaan aikaan lopettaa Mulderin ja Scullyn ja X-Arkiston tarina, mutta myös antaa sen mahdollisesti jatkua. Carter oli ilmiselvä valinta viimeisen jakson kirjoittajaksi, olihan hän kirjoittanut myös ensimmäisen jakson. Alun perin Carterin oli myös tarkoitus ohjata jakso, mutta lopulta Carter halusi luovuttaa kunnian Kim Mannersille.

7x22j.jpg

Hymyjä X-Arkistossa

Päätettiin, että Mulder ja Scully palaisivat viimeisessä jaksossa ensimmäisen jakson tapahtumapaikalle Oregonin Bellefleuriin. Myös idea Mulderin joutumisesta abduktoiduksi keksittiin jo melko varhaisessa vaiheessa. Takaisin tuotiin joukko ensimmäisessä jaksossa nähtyjä naamoja: Leon Russom (etsivä Miles), Zachary Ansley (Billy Miles) ja Sarah Koskoff (Theresa Hoese) uusivat pilottijakson roolinsa. Mukaan jaksoon otettiin myös koko sarjan vakiokaarti: William B. Davis, Laurie Holden, Nicholas Lea, Mitch Pileggi, Brian Thompson, Tom Braidwood, Dean Haglund ja Bruce Harwood.

Requiem pa

Päätösjakson kuvaukset alkoivat 20. huhtikuuta 2000 Los Angelesissa FOX:n studioilla. Viimeiset päivät kuvauksia tehtiin Kalifornian Big Bearissa, joka muistutti tarpeeksi paljon Oregonia ja tietysti myös Vancouveria, jossa pilotti oli alun perin kuvattu. Jakson käsikirjoitus pantiin jakoon tuotantoryhmälle paloittain, ja tekijäjoukkokin sai tietää juonen kohtaus kerrallaan. Tämä herätti tekijäjoukossa paljon huhuja, varsinkin kun ei tiedetty, jatkuisivatko työt taas loppukesästä.

requiem bts.jpg

Tältä se todellisuudessa näytti

Viimeiset kaksi sivua Requiemin käsikirjoituksesta Carter kirjoitti vasta viimeisen kohtauksen kuvausta edeltävänä päivänä. Hän näytti sivut Spotnitzille, ja tulosti käsikirjoituksesta vain yhden kappaleen, mutta poisti siitä viimeisen lauseen. Tämä kopio annettiin lähetin mukaan Big Bearille viimeisen kuvauspäivän aamuna. Viimeinen sairaalakohtaus kuvattiin Big Bearin sairaalassa. Carter oli pyytänyt tuottaja Michelle MacLarenia aikatauluttamaan jakson viimeisen kohtauksen kuvauksen kaikkein viimeisimmäksi. Carter itse ajoi iltapäivällä Big Beariin mukana sivu, jossa oli myös käsikirjoituksen viimeinen lause. Sivu annettiin Mannersille, Pileggille ja Andersonille juuri ennen viimeisen kohtauksen kuvausta. Anderson kertoi arvanneensa Scullyn olevan raskaana, mutta Pileggi ja Manners yllättyivät juonenkäänteestä.

7x22promo1

Mulder katselee menetettyä mahdollisuutta

Jo kauden alussa tuottajat olivat keksineet, että Scullyn raskaus voisi olla hyvä idea ja hyvä tapa päättää sarja. Ainoastaan Carter ja Spotnitz kuitenkin tiesivät, että näin tulisi tapahtumaan. He päättivät istuttaa kaudelle vihjeitä tulevista tapahtumista. Alusta asti Carterille ja Spotnitzille oli myös selvää, että Mulder olisi lapsen isä. Esimerkiksi näin kertoo Spotnitz Jason Davisin kirjassa Writing The X-Files (2016), kun Davis kysyy, tiesivätkö kirjoittajat jo Requiemia tehdessä, että Mulder olisi isä:

”We knew it was going to be Mulder’s kid. We planted a moment – excuse the wording – in the episode that Gillian Anderson wrote and directed [”all things”], which people could look back on and realize that was the night that they conceived. We planned for it, we anticipated it.

We also intended to withhold telling the audience whether it was Mulder’s baby for as long as possible. When we finally did tell the audience it was Mulder’s baby, even that [was] worded so ambiguously that a lot of people weren’t sure. I still get asked, ”Is it Mulder’s baby?” Yes, it is Mulder’s baby.”

Tätä tietoa ei kuitenkaan kerrottu esimerkiksi Gillian Andersonille, mikä turhautti Andersonia. Myöhemmin kahdeksannen kauden kuvausten aikana Anderson kertoi luulleensa tietävänsä, miten Scully tuli raskaaksi mutta lisäsi, että ”olenkin ollut väärässä. En tiedä, mitä on meneillään. Mikä ei ole mitenkään uutta.”

7x22m

Mulder ja Scully muistelevat pois leikatussa kohtauksessa

Vaikka sitäkin on epäilty, että Requiemilla olisi ollut kaksi vaihtoehtoista loppua (raskaus ja ei raskautta) riippuen siitä, loppuisiko vai jatkuisiko sarja, Carter on vahvistanut, että raskauspaljastus oli ainoa suunniteltu loppu. Joitain muutoksia Requiemiin kuitenkin tehtiin tuotannon aikana. Yhdessä käsikirjoitusversiossa viimeinen kohtaus tapahtui avaruusaluksen sisällä. Mulder makasi tutkimuspöydällä nähden isänsä kasvot. Käsikirjoitus ei tosin kerro, oliko kyseessä Bill Mulder vai Tupakkamies. Jälkituotannon aikana Requiemista leikattiin pois useita kohtauksia: pidennetty versio Mulderin ja Scullyn saapumisesta Bellefleuriin, pidennetty versio Marita Covarrubiaksen ja Alex Krycekin keskustelusta sekä pidennetty versio kohtauksesta, jossa Scully vastaa sisäisen tarkastajan kysymyksiin (tarkastaja mainitsee, että Mulder ja Scully ovat tutkineet 160 tapausta, sillä Requiem oli 161. jakso). Myöhemmin löydettiin myös pidennetty versio Requiemin sänkykohtauksesta ja Mulderin ja Scullyn käytäväkeskustelusta.

Requiemin kuvaukset päättyivät 5. toukokuuta 2000, eli vain pari viikkoa ennen jakson esitystä. Kauden päättymisen kunniaksi pidettiin juhlat. Spotnitzin mukaan juhlat olivat kummalliset, koska kukaan ei edelleenkään tiennyt, palaisiko sarja takaisin.

7x22promo6

Taas heikottaa

Vaikka Carter oli aiemmin vannonut, ettei jatkaisi sarjaa ilman Duchovnya, muutti hän pian mieltään. 16. toukokuuta uutisoitiin, että Carter oli solminut sopimuksen uudesta kaudesta, ja The X-Files jatkuisi 8. kaudelle vaikka sitten ilman toista päätähteään. Lopulta 18. toukokuuta julkistettiin, että Duchovny ja FOX olivat sopineet erimielisyytensä. FOX maksoi Duchovnylle yhteensä yli 20 miljoonaa dollaria. Summassa oli mukana sekä hyvitystä FOX:n pimittämistä rahoista että palkkio tulevista jaksoista. Duchovny esiintyisi 8. kaudella 11 jaksossa, ja saisi niistä jopa 400 000 dollaria jaksolta. Tämä aiheutti ketjureaktion, sillä Anderson halusi toisena päätähtenä myös palkankorotuksen, mutta sen ehtona hän joutui kirjoittamaan jatkosopimuksen 9. tuotantokaudesta. Carterille jäi valta päättää, kuinka suuressa roolissa Duchovny olisi 8. kaudella, ja Carter kuuluisasti totesikin aikoinaan, että olisi halutessaan voinut näyttää Mulderia kaudella enemmänkin, jos olisi halunnut. Duchovnyn käytti vapaat kuukautensa varsin yllättävästi: hän teki elokuvan Evolution, jossa taistelee avaruusolentoja vastaan.

evolution.jpg

Duchovny halusi jahdata avaruusolentoja toisen punapään (Julianne Moore) kanssa

Requiem esitettiin televisiossa vain kolme päivää Duchovnyn ja FOX:n sovinnon jälkeen, 21. toukokuuta 2000. Mikä päivä se olikaan! Vanhat x-fiilit muistelevat yhä, kuinka Requiem onnistui yllättämään kaikki. 1990-luvulla The X-Filesin kuvauksista vuoti yleensä spoilereita aivan eri mittakaavassa kuin nykyään, ja harva juonenkäänne oikeasti pysyi salassa viimeiseen hetkeen saakka. Scullyn raskaus kuitenkin pysyi salassa niin pitkään kuin se oli mahdollista. Aikoinaan FOX nimittäin lähetti jaksot Pohjois-Amerikassa paikallisille TV-asemille satelliitin kautta esityspäivän aamuna. Kuka tahansa, jolla oli oikeanlainen vastaanotin, saattoi vastaanottaa saman signaalin ja nähdä The X-Filesin illan jakson jo aamulla. Kun ensimmäiset x-fiilit näkivät Requiemin sunnuntaiaamuna, keskustelupalstat suorastaan räjähtivät.

7x22o.png

Raskaana!

Raskaus ei ollut ainoa faneja puhuttanut asia. Yksi suosituimmista teorioista oli, että Scully olisi antanut Mulderille mukaan ristinsä, koska abduktiokohtauksessa Mulderin kaulassa kiilui jotain. Frank Spotnitz pilasi kuitenkin innostuksen lähes alkuunsa ja kertoi, että kyseessä oli vain vetoketju. Katsojat tietysti huomasivat myös, että yksi kohtaus jäljitteli Leonardo da Vincin maalausta Viimeinen ehtoollinen: Mulder oli Jeesuksen roolissa, Skinner Pietarin ja Scully Juudaksen roolissa, kuten jo kauden jälkimmäisessä aloitusjaksossa The Sixth Extinction II: Amor Fati.

7x22n

Risti vai vetoketju?

Requiem sai 15,26 miljoonaa katsojaa, mikä oli hieman vähemmän kuin 6. kauden päätösjakson Biogenesiksen katsojamäärä. Sattumalta The X-Filesin kohtalon sinetöineen Harsh Realmin loput kuusi jaksoa esitettiin lopulta keväällä 2000 sillä samalla FX-kanavalla, joka oli ollut osallisena Duchovnyn oikeusjutussa. Harsh Realmin viimeinen jakso lähetettiin sopivasti vain kaksi päivää ennen Requiemia. Kummallisesti The X-Files päätyi myös toistamaan 8. kaudella Harsh Realmin juonenkäänteitä: Harsh Realm sisältää esimerkiksi (maalaa loppulause, jos haluat tietää) yllättäen raskaaksi tulleen naishahmon, jonka etsii kadonnutta, kuolleeksi luultua rakastaan sekä tämän ”kuolleen” miehen kaivamisen ylös haudastaan.

7x22k-e1526772265749.jpg

Viimeinen halaus

The X-Filesille Requiem oli suuri käännekohta, joka merkitsi Mulderin ja Scullyn ajanjakson ja sarjan klassisen kauden loppua. Jälkeenpäin voi myös hämmästellä, miten The X-Files päätyi toistelemaan samoja kuvioita lähes 20 vuotta myöhemmin. The X-Files Event Series – Second Chapterin päätösjakson My Struggle IV juonelliset yhtäläisyydet Requiemin kanssa ovat tietysti ilmiselvät, mutta myös oikean elämän tapahtumat toistivat itseään. Taaskaan ei tiedetty päätösjaksoa kuvatessa, olisiko kyseessä viimeinen jakso. Toinen päätähdistä halusi lähteä, mutta toinen oli jäämässä. Taas Carter vannoi, ettei jatkaisi sarjaa, elleivät sekä Duchovny että Anderson ole mukana, mutta muutti sitten mieltään. Taaskaan Andersonille ei kerrottu olennaisia asioita roolihahmostaan, ja taas salainen loppukohtaus annettiin näyttelijöille vasta juuri ennen kameroiden käynnistämistä. Hyvin vähän siis muuttui vuosien aikana, mitä The X-Filesin tekotapaan tulee. Kuten Mulder Requiemissa sanookin, ”Déjà vu all over again”.

Lue lisää:
Requiemin arvostelu
Cherish the Past: Requiem, Per Manum
Wikipedia: Requiem
The M0vie Blog: Requiem