Vanhaa ja uutta kesälukemista

nl30

1990-luvulla The X-Filesista julkaistiin varsin laadukasta spin off -kirjallisuutta, myöhemmin ei niinkään.

Aikaisemmassa postauksessa käytiin jo läpi muun muassa The X-Filesista julkaistuja virallisia jakso-oppaita sekä sarjan merkitystä analysoivia teoksia. Nyt Oheistuotteet-alasivulle on lisätty artikkeli, jossa käydään läpi sarjasta julkaistuja virallisia fiktiivisiä kirjoja ja sarjakuvia.

Ensimmäiset spin off -kirjat sarjasta julkaistiin jo varsin pian sarjan alkamisen jälkeen, vuonna 1994. Aikoinaan sarjasta julkaistiin niin jaksojen käsikirjoitusten novelisaatioita kuin itsenäisiä romaaneja. Useat näistä nauhoitettiin myös äänikirjoiksi, lukijoinaan mm. Gillian Anderson, Mitch Pileggi, Steven Williams, Bruce Harwood ja John Neville. Kirjoja julkaistiin myös suomeksi.

Vuonna 1995 Topps Comics alkoi julkaista sarjakuvia, ja olipa tavoitteena jopa julkaista kaikki jaksot myös sarjakuvamuodossa. Topps Comics oli kuitenkin jatkuvissa vaikeuksissa, sillä Chris Carter ja muu sarjan tuotantoporukka oli äärimmäisen tarkka siitä, mitä Topps Comics sai julkaista, ja he vaativat jatkuvasti muutoksia sarjakuviin. Sitä vastoin uudempia IWD:n julkaisemia sarjakuvia on syytetty siitä, ettei niiden sisältöä ole kontrolloitu. Uusia sarjakuvia on pidetty esimerkiksi seksistisinä.

The X-Filesin uusimpia aluevaltauksia ovat nuorisolle ja jopa lapsille tehdyt kirjat. Niiden menestys on tainnut jäädä varsin laihaksi, sillä tiettävästi jatkoa ei ole tulossa.

The X-Files -oheistuotteet: Fiktiiviset kirjat

Lue myös: Mitä ihmettä on tapahtumassa The X-Files -tavaramerkille?