Kesän comic con -satoa

Jatkuuko The X-Files? Ovatko Skinner, Reyes ja Tupakkamies elossa? Mitkä ovat tekijöiden parhaat muistot 11. tuotantokaudesta?

The X-Filesin näyttelijät ovat kevään ja kesän aikana ehtineet käväistä useissa comic con -tapahtumissa kommentoimassa sarjan uusinta kautta ja tulevaisuutta. Gillian Andersonin pettyneitä kommentteja keväällä Gentissä järjestetyssä comic conissa käsiteltiin jo aiemmin. Gentin jälkeen Anderson ei ole tehnyt comic con -esiintymisiä, mutta myöhemmissä comic coneissa mielipiteitään ovat kertoneet David Duchovny, Mitch Pileggi, Annabeth Gish ja William B. Davis. Hiljattain myös Chris Carter piti fanitapaamisen Vancouverissa ja vastaili fanien kysymyksiin.

 

Megacon Orlando

Toukokuun lopussa (27.5.) Pileggi, Gish ja Davis osallistuivat paneelihaastatteluun Megacon Orlando -tapahtumassa (video täällä). Heti paneelin aluksi näyttelijöiltä kysyttiin, uskovatko he hahmojensa kuolleen. Pileggi oli vastauksessaan sitä mieltä, että The X-Files ei enää jatku: ”Jos show palaa – se ei palaa – mutta jos se palaa, hän ei ole kuollut. Mutta jos show ei palaa, on mielikuvituksen varassa, onko Skinner kuollut vai ei. Tiedän, onko hän kuollut vai ei, koska Chris kertoi minulle. En kerro teille.” Gish ja Pileggi eivät myöskään uskoneet Reyesin kuolleen. Davis ei puolestaan edes muistanut, kuinka monta kertaa hänen hahmonsa on ehtinyt kuolla sarjassa, mutta hän ei uskonut tämänkään kerran olevan lopullinen. Davis oli leikillään myös ehdottanut Carterille, että ehkä Mulder ei ampunutkaan Tupakkamiestä vaan Williamin luomaa olentoa, ja Carter oli innostunut ideasta. Carter on aiemmissa haastatteluissaan vihjaillut, että kukaan ei oikeasti kuollut sarjan tuoreimmassa finaalijaksossa.

Gillian Andersonin tavoin myös Annabeth Gish uskaltautui hieman kritisoimaan sitä, miten hänen hahmonsa kirjoitettiin uusilla kausilla sekä sitä, mitä jäi kirjoittamatta ja kertomatta. Gish kertoi luoneensa Reyesia näytellessään omia taustatarinoita, jotka eivät yleensä sopineet yhteen Carterin tarinoiden kanssa. Gish sanoi toivoneensa, että Reyesin tarina olisi saanut jonkinlaisen loppuratkaisun. Hän olisi myös halunnut tietää, miksi Reyes kääntyi pimeälle puolelle, vaikka oli aina aiemmin Scullyn tukena. Pileggi sanoi uskovansa, että Reyes yritti todellisuudessa auttaa Scullya, mutta Davis oli vakuuttunut siitä, että Reyes oli liittoutunut Tupakkamiehen kanssa.

Lisäksi näyttelijät vitsailivat siitä, kuinka paljon he joutuivat näyttelemään 11. kauden aikana pienissä ja savuisissa autoissa. Ikimuistoisimpana hetkenään The X-Filesiin liittyen Pileggi piti vaimonsa Arlenen tapaamista sarjan kuvauksissa, ja Gish puolestaan kertoi tavanneensa oman aviomiehensä Carterin välityksellä. Davis piti parhaimpana muistonaan sitä, kuinka häntä ei palkattu The X-Filesin pilotissa puherooliin vaan mitättömältä tuntuneeseen taustalla seisoskelijan rooliin. Pileggi kertoi myös epämiellyttävimmistä muistoistaan: siitä, kuinka Hollywood A.D. -jaksossa ei kuulemma kylpyammeen vettä vaihdettu näyttelijöiden välillä, ja Pileggi joutui kylpemään Andersonin ja Duchovnyn kylpyvedessä. Gishin ja Davisin epämiellyttävimmät muistot liittyivät Tupakkamiehen kaula-avanteeseen ja sen kautta tupakoimiseen.

 

AlienCon Pasadena

Duchovny ja Pileggi osallistuivat 15.-17. kesäkuuta pidettyyn AlienConiin Pasadenassa Kaliforniassa (katso video). Paneelissa kaksikkoa haastetteli YouTubessa The X-Files -arvosteluja julkaiseva Candice Here. Candice uteli näyttelijöiltä heti alkajaisiksi, onko The X-Filesille tulossa jatkoa. “F–k if we know”, tokaisi Duchovny kiertelyn ja kaartelun jälkeen. Candice kyseli myös Duchovnyn ja Pileggin mielipidettä päätösjaksosta, ja millaisia reaktioita jakson käsikirjoituksen lukeminen herätti. Duchovnyn mielestä jakso oli hyvä, ja Carter teki ohjaajana hyvää työtä. Pileggi oli puolestaan iloinen käsikirjoituksesta. Pileggi tunnusti myös ehdottaneensa Carterille, että Skinnerin pitäisi kuolla sankarillisesti, mikäli sarja ei jatku. Tosin Pileggi muutti myöhemmin mielensä. Duchovny ei myöskään juurikaan kommentoinut päätösjakson isyyskäänteitä. ”Mielestäni showssa ei koskaan ollut kyse Mulderin isänä olemisesta tai Scullyn äitinä olemisesta. Minulle se on toimintashow, thrilleri, scifishow, draama, se ei ole saippuaoppera. On vaikeaa saada saippuaoopperamaiset elementit sopimaan showhun”, Duchovny totesi.

Candice kysyi myös Duchovnylta suoraan pitääkö paikkansa, että Carter olisi pimittänyt Andersonilta sarjan loppukohtauksen käsikirjoituksen ja raskausyllätyksen, mutta kertonut asiasta etukäteen Duchovnylle. Carter itse väitti näin SyFyn haastattelussa, ja asiasta mainitsi myös X-Files News eräässä podcastissaan. Duchovnylla oli kuitenkin se käsitys, että hän ja Anderson saivat viimeisen kohtauksen käsikirjoituksen samanaikaisesti eli samana päivänä, kun kohtaus kuvattiin. Sen sijaan Duchovny vahvisti Andersonin kertomuksen siitä, ettei Anderson kuiskannut hänelle mitään Nothing Lasts Foreverin loppukohtauksessa, vaan aukoi pelkästään suutaan. Duchovnylla oli kyllä useita humoristisia ehdotuksia siitä, mitä Anderson hänelle kuiski otto toisensa jälkeen.

Duchovny kommentoi myös sosiaalisen median käyttöä The X-Filesin ja muiden tuotosten mainostamiseen sanomalla, että haluaisi mieluummin yllättää katsojat kuin vihjailla etukäteen siitä, mitä on tulossa. Duchovnyn mielestä olisi kuvaavaa poistaa lyhenteestä BTS (”behind the scenes”) T-kirjain. Pileggi kertoi poistuneensa hiljattain kokonaan sosiaalisesta mediasta. Lisäksi Duchovny muisteli Andersonille 10. kauden kuvauksissa tekemäänsä kepposta (lue lisää Founder’s Mutation -arvostelun lopusta), kuinka kännyköiden keksiminen pelasti hänen henkensä ja The X-Filesin, ja naureskeli Wiliamia esittäneen Miles Robbinsin olleen häntä pidempi (”Scullylla oli pitkä isoisä”).

Duchovny tapasi viikonlopun aikana myös todellisia ufoasiantuntijoita, nimittäin muinaisista astronauteista teoretisoineet Erich von Dänikenin ja Giorgio A. Tsoukalosin.

 

Montreal Comic Con

Viime viikonloppuna Duchovny, Pileggi ja Davis osallistuivat Montreal Comic Coniin. Alun perin myös Andersonin oli tarkoitus osallistua tapahtumaan, mutta hän joutui perumaan osallistumisensa päällekkäisten aikataulujen takia. Anderson kuvaa tällä hetkellä Netflixille sarjaa Sex Education. Montrealin paneelissa kuultiin samat kysymykset, jotka aina kuullaan näissä paneeleissa: mikä on näyttelijöiden lempijakso, lempimuisto, lempihirviö, jatkuuko sarja ja niin edelleen. Pileggi sai taas kertoa, kuinka tapasi vaimonsa, Duchovny kuinka tapasi lentokoneessa Darin Morganin ja Davis kuinka ei usko hahmonsa taaskaan kuolleen. Duchovnylta kysyttiin, millaiset häät Mulder ja Scully mahtaisivat pitää. Duchovny ehdotti häitä Las Vegasissa ja Skinneriä vihkijäksi. Duchovny ei halunnut spekuloida The X-Filesin tulevaisuudesta ilman Gillian Andersonia, sillä kausi 12 ei ole kuulemma suunnitteilla. Sen sijaan Davis ja Pileggi olisivat kyllä mielellään mukana uudella kaudella, jos sellainen tulisi.

 

Chris Carter Meet & Greet

Kesäkuun lopussa Chris Carter osallistui fanitapaamiseen Vancouverin Back Gallery Projectissa. Galleriassa oli koko alkukesän näytteillä The X-Filesin kellaritoimisto, ja sen irtaimistoa ja Carterin muistoesineitä huutokaupattiin netissä varsin huonolla menestyksellä: monista tavaroista ei annettu yhtään huutoa. Eräs fani kysyi tapaamisessa Carterilta hänen lempimuistoaan uudelta kaudelta. Carter vastasi suosikkinsa olevan kauden viimeisen kohtauksen ja sen kuvaamishetken. Vastauksesta jää hieman epäselväksi, oliko Carterin suosikkiasia Scullyn uusi raskaus vai edelliseen raskauteen liittyvät kammottavat paljastukset. Carterin muistot kuvaushetkestä ovat kuitenkin täysin vastakkaiset Andersonin kanssa. Kuten sanottua, Anderson on kritisoinut (kuten on Duchovnykin), että sai käsikirjoituksen vasta viime hetkellä, ja kuvannut viimeisen kohtauksen kuvaamista sanalla ”resigned”, alistunut. Alla Carterin vastaus kokonaisuudessaan (campaignofmisinformationin blogista):

 

Seuraavaksi:

Kesän aikana on tulossa vielä ainakin yksi comic con -paneeli, kun David Duchovny saapuu Eurooppaan London Film and Comic Coniin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. X-Files News järjestää San Diego Comic Conissa paneelikeskustelun ”Larger than the Show: The X-Files Postmortem”, mutta tähän keskusteluun ei osallistu ketään sarjan tekijöitä. Myöhemmin syksyllä  lokakuun lopussa pitäisi vihdoinkin myös Andersonin ja Duchovnyn esiintyä yhdessä Orlandossa Spooky Empire Comic Conissa. Duchovny, Davis, Pileggi, Nicholas Lea, Tom Braidwood, Dean Haglund ja Bruce Harwood ovat varmistaneet osallistumisensa ”Xtraordinary25:A 25th Anniversary Salute to The X-Files” -tapahtumaan marraskuussa New Jerseyssa.

 

Linkit paneelivideoihin: 
Megacon Orlando
AlienCon
Montreal Comic Con 1, 2, 3, 4, 5audio