Kausi 11 -Blu-rayn extroja katselisi enemmänkin

s11po

Uuden Blu-rayn brittiversion arvostelu.

Euroopassa on nyt virallisesti saatavana The X-Filesin viimeinen kausi DVD:lla ja Blu-raylla. Kerrankin eurooppalaiset saavat jotain ennen Amerikkaa, sillä amerikkalaisen DVD:n ja Blu-rayn julkaisupäivä lykkääntyi jostain syystä eteenpäin kahdella kuukaudella vain viikko ennen alkuperäistä julkaisupäivää. Uusi julkaisupäivä on Amerikassa 18. syyskuuta eli sarjan 25-vuotissyntymäpäivän aikoihin. Jopa Suomessa julkaistava pohjoismainen versio ehditään julkaista ennen Yhdysvaltoja, 27. elokuuta. Tosin jo julkaistuista brittiversiosta ja kuuleman mukaan myös saksalaisesta versiosta löytyvät tekstitykset suomeksi. Brittiversiosta löytyvät suomen lisäksi tekstitykset ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi, englanniksi, espanjaksi, kastiliaaniksi, ranskaksi, saksaksi, hollanniksi, italiaksi ja portugaliksi. Ääniraita löytyy englannin lisäksi espanjan, kastiliaanin, italian, ranskan, saksan ja portugalin kielellä.

blu-ray2

Julkaisu on hylännyt kauden pitkän ja monimutkaisen nimen The X-Files Event Series – Second Chapter ja on nyt vain lyhyesti Season 11. Kannattaa huomioida, että DVD- ja Blu-ray -julkaisut eroavat olennaisesti extrojen osalta. Kaksi keskeistä extraa, dokumentit Solve for X: Constructing Season 11 ja Implanted Memories: 25 Years of The X-Files, löytyvät ainoastaan Blu-raylta. Tosin lähes kaikki extrat vuosivat nettiin heti, kun Blu-ray julkaisu tuli saataville Keski-Euroopassa. Blu-rayn kolmelta levyltä löytyvät tietysti kauden kymmenen jaksoa. Valitettavasti jaksoissa on visuaalisesti sama ongelma kuin oli ensiesityksessäkin: joku jälkituotannossa on keksinyt käyttää tummaa filtteriä, ja välillä on todella vaikea nähdä, mitä pimeydessä oikein tapahtuu (katso vertailukuvat tästä postauksesta).

s11bts6

Itse extramateriaali noudattaa edellisen kauden julkaisun linjaa. Ainoastaan poistetut kohtaukset puuttuvat. Ilmeisesti pois leikattuja kohtauksia ei koko kaudella edes ollut, paitsi muutamia melkeinpä kategorisesti pois leikattuja pieniä shippyjä hetkiä Mulderin ja Scullyn välillä. Extrat on koonnut sama henkilö kuin viimeksikin, Julie Ng, joka on dokumentoinut kuvauspaikalla kauden kuvauksia alusta loppuun. Materiaalista näkee, että Ng on itsekin x-fiili, sillä hän on osannut kuvittaa dokumentit juuri oikeilla kuvilla ja asioilla.

btss11po

Extroista keskeisin on 50-minuuttinen dokumentti Solve for X: Constructing Season 11. Se kertoo kauden kuvauksista ja taustoista, mutta hyppää jostain syystä muutaman jakson yli. Dokumentissa haastatellaan kaikkia keskeisiä tekijöitä aina näyttelijöistä sarjan kuvaajaan. Jos kauden tekoa on seurannut, dokumentista selviää yllättävän vähän uutta tietoa. Joitain kiinnostavia yksityiskohtia kuitenkin selviää, kuten se, että Daggookin pääsi melkein mukaan kaudelle, kuinka James Wong halusi tehdä Williamista vieläkin pahemman hahmon tai kuinka Monica Reyesin alkujaan varma kuolema muuttui epävarmaksi jälkituotannossa. Tästä kaikesta enemmän myöhemmin omassa postauksessa.

s11btspo2

15-minuuttinen pätkä The Scully Effect keskittyy siihen, kuinka The X-Files ja Dana Scully ovat innoittaneet naisia tiedeuralle ja lainvartijoiksi. Äänessä ovat tietysti Gillian Anderson, Anne Simon, Annabeth Gish sekä kauden naistekijät Kristen Cloke, Shannon Hamblin, Karen Nielsen, Carol Banker ja Andersonin stuntti Melissa Stubbs. Samalla dokumentti yrittää olla vastaisku väitteelle, että The X-Files olisi sovinistinen, mutta dokumentista jää pieni selittelyn maku. Scully-efekti on kuitenkin todellisena ilmiönä oman dokumenttinsa ansainnut. Mutta olisiko Mulderistakin voinut tehdä oman dokumentin?

Tasa-arvoinen linja jatkuu kommenttiraidoilla: kahdelle kommenttiraidalle on koottu mukaan kommentoimaan tasapuolisesti sekä miehiä että naisia. Kommenttiraidat jäävät kuitenkin valjuiksi, ja ne ovatkin tämän julkaisun tylsintä materiaalia. Kommentoitavaksi valitut jaksot ovat nimittäin ehkä huonoimmat mahdolliset valinnat: Kitten ja My Struggle IV. Kittenia kommentoivat jakson kirjoittaja Gabe Rotter ja ohjaaja Carol Banker, My Struggle IV -jaksoa puolestaan Chris Carter, kuvaaja Craig Wrobleski ja leikkaaja Eleanor Infante. Carol Banker ei ole Kittenin kommentoijaksi niin satunnainen valinta kuin ensin kuvittelisi, sillä Bankerilla on takanaan pitkä ura 1013:n leivissä. Valitettavasti Banker ei vain puhu siitä yhtään mitään, vaan keskittyy pelkästään Kittenin kuvauksiin. Rotterkaan ei tule sanoneeksi oikein mitään mielenkiintoista. Parivaljakko kuitenkin mainitsee, että Kittenista leikattiin pois monia humoristisia kohtia, mutta miksi ihmeessä niitä ei sitten löydy extroista? My Struggle IV:n kommenttiraita on juuri sellainen kuin voi odottaakin. Vaikka kommentoimassa on kolme ihmistä, Carter on äänessä lähes yksinään kertoen ihmeellisistä kameralaitteistoista, hienoista kuvakulmista ja upeista stunteista. Itse tarinasta, hahmojen motivaatiosta tai siitä, miksi Carter kirjoitti mitä kirjoitti, tai miksi hän halusi päättää sarjan näin, ei puhuta halaistua sanaa. Kun ruudussa näkyy Mulderin ja Scullyn traaginen loppukohtaus, Carter puhuu lähinnä Technocrane-kamerastaan. Wrobleskin ja Infanten läsnäoloa tuskin edes huomaa.

s11bts45

Kommenttiraitojen suurin puute on, että tällä kertaa David Duchovny ja Gillian Anderson eivät ole tehneet sellaista. Viime kauden DVD/Blu-rayn hauskin extra oli hulvaton Mulder and Scully Meet the Were-Monsterin kommenttiraita, jolla Duchovny ja Anderson kikattivat 42 minuutin ajan, ja Darin Morgan puolestaan kertoi syvällisesti jakson tekoprosessista. Mielellään olisi kuunnellut Andersonia ja Duchovnya kommentoimassa vaikka jaksoa This, Plus One, The Lost Art of Forehead Sweat tai Rm9sbG93ZXJz. Puutetta paikkaamaan on kuvattu keskustelu Conversation on the FOX Lot. Se perustuu klassiseen ja hyväksi havaittuun ideaan: pannaan Duchovny ja Anderson haastattelemaan toisiaan, kuten vaikkapa tässä IBG-keskustelussa vuodelta 2011, tässä ja tässä I Want to Believen promohaastattelussa tai vanhassa USA Weekend -haastattelussa. Duchovnyn ja Andersonin vartin mittainen jutustelu on extroista ehkä mielenkiintoisin, vaikka juttu ei lähdekään sellaiseen lentoon kuin se parhaimmillaan on kaksikon keskusteluissa lähtenyt. Ehkä siksi, että kyseinen keskustelu on kuvattu The X-Filesin hautajaisiksi ristittynä päivänä eli tammikuisen TCA-paneelin yhteydessä. Mukavaa on kuitenkin kuunnella esimerkiksi Duchovnyn ja Andersonin keskustelu siitä, millaista on näytellä samaa hahmoa näin pitkä aika. Samalla tulee esiin näiden kahden ero näyttelijänä. Anderson on pohtinut tarkkaan, miten Scullyn elekieli on muuttunut vanhentuessa – aikuinen Scully ei kuulemma enää pyörittele silmiä Mulderille. Duchovny puolestaan näyttelee enemmän vaiston varassa analysoimatta. Kun Duchovny ja Anderson kättelevät toisiaan haastattelun lopuksi ja sanovat näkemiin, The X-Files tuntuu todella olevan ohi.

btss11cotfl

Duchovnyn ja Andersonin jutustelun lisäksi extrojen helmi on tietysti kauden gag reel eli pilalle menneet otokset. Gag reelissä nähdään muun muassa vibraattorin luovaa käyttöä sekä Duchovny ja Anderson tapansa mukaan kiroilemassa, kompuroimassa ja tekemässä tuhmuuksia.

Green Production -pätkä kertoo, miten The X-Filesin tuotannossa kiinnitettiin huomiota vihreisiin arvoihin, säästettiin energiaa ja vähennettiin jätteen määrää. Dokumentti on jatkoa kausi 10 -julkaisun extroissa nähdylle vastaavalle dokumentille.

s11bts51

Extrat kruunaa vielä yksi dokumentti, Implanted Memories: 25 Years of The X-Filesjoka juhlistaa sarjan 25-vuotista taivalta. 45-minuuttinen dokumentti käy läpi sitä, mikä teki The X-Filesista ilmiön ja omana aikanaan televisiomaailman edelläkävijän. Dokumentissa nähdään paljon kulissien takaista materiaalia myös todella varhaistenkin jaksojen kuvauksista, ja Julie Ng on kaivanut mukaan myös tekijöiden ikivanhoja haastatteluja. Aivan tuoreet haastattelut on saatu Jerry Hardinilta, Steven Williamsilta ja Robert Wisdenilta sekä – yllätys yllätys – Frank Spotnitzilta, joka puhuu sarjasta ja Mulderista ja Scullysta kauniita ylistyssanoja. Kunpa mukaan olisi vielä saatu vaikkapa Vince Gilligan, Howard Gordon, Rob Bowman ja muu vanha jengi analysoimaan sarjan merkitystä, niin dokumentti olisi vieläkin parempi. Koskettavimpia hetkiä on edesmenneen Kim Mannersin haastattelu, jossa mies kertoo ylpeänä, kuinka jonain päivänä häntä ei enää ole, mutta kuinka hän pystyi jättämään Salaisten kansioiden kautta jäljen TV-historiaan.

Julkaisun extrat koonnut Julie Ng tietää, mitä x-fiilit haluavat nähdä, ja paketti on taitavasti koottu. Season 11 –julkaisu juhlistaa samaan aikaan sarjan pitkää menneisyyttä ja todennäköistä loppua. Extrat ovat niin hyvin tehtyjä, että niitä olisi katsellut enemmänkin. Kausi 10 -julkaisussa oli kauden kuvauksista kertovien taustadokumenttien kesto tuplasti pidempi, vaikka jaksoja oli silloin puolet vähemmän. Lisäksi Julie Nglta riitti vielä juttua siitäkin, mitä extroista oli jouduttu ajan puutteen vuoksi tuolloin leikkaamaan pois. Nyt itse 11. tuotantokauden kuvauksista kerrotaan vähemmän, ja dokumentit painottuvat muihin asioihin. Harmi, sillä kiinnostavaa materiaalia olisi varmasti ollut, mutta nyt se kaikki jää FOX:n arkistoihin pölyttymään ikuisiksi ajoiksi.

Katso myös: Totuus kaudesta 11

The X-Files Event Series – Second Chapter