Scully-efekti ja nainen sen takana

7x22c

Tänään 50 vuotta täyttävä Gillian Anderson on jättänyt Dana Scullyn kautta merkittävän jalanjäljen – ja siitä on olemassa tieteelliset todisteet.

Kun The X-Files oli hitti 1990-luvulla, olivat David Duchovny ja agentti Mulder aluksi sarjan kirkkaimpia tähtiä. Duchovny oli jo pientä jalansijaa saanut näyttelijä, jolla oli ollut muutama näkyvä rooli. Mulderina Duchovny nousi TV-maailman huipulle ja yhdeksi internetin ensimmäisistä seksisymboleista. Mulderin hahmo tiivisti ajan zeitgeistin, ja oli uskojana sarjan ajava voima. Anderson puolestaan oli epätyypillinen naissarjan tähti, sillä muotia olivat Baywatch-tyyliset seksipommit, jollaisen FOX:kin olisi halunnut palkata Scullyn rooliin. Dana Scullyn hahmo nähtiin usein Mulderin vakavana vastaparina, jopa pelkkänä sidekickina, Watsonina Sherlockille. Anderson itsekin valitti, kun hänen hahmonsa ei päässyt kehittymään, vaan pysyi järkkymättömänä skeptikkona vuodesta toiseen.

1x79p

Mutta joskus käy niin, että asioiden todellinen vaikutus paljastuu vasta vuosien jälkeen, ja näin kävi myös Andersonille ja Scullylle. Jossain vaiheessa The X-Filesin jo päätyttyä Anderson alkoi kohdata yhä enemmän ja enemmän sarjaa katsoneita nuoria naisia, jotka kertoivat lähteneensä opiskelemaan luonnontieteitä, teknillisiä tieteitä, FBI-agenteiksi tai lainvalvojiksi Scullyn esimerkin innoittamana. Tiedemies Richard Dawkins kritisoi aikoinaan The X-Filesia kovin sanoin pseudotieteellisyydestä ja siitä, että viikko viikolta tieteellinen selitys hävisi hömpälle, mutta sarjan vaikutus taisikin lopulta olla täysin päinvastainen.

The X-Filesin tieteellinen neuvonantaja, Marylandin yliopiston professori Anne Simon on muistellut, että hän huomasi Scullyn hahmon yllättävän vaikutuksen jo sarjan kuudennen kauden aikana. Simon oli tuolloin kysynyt luennolla, oliko kukaan tullut opiskelemaan luonnontieteitä The X-Filesin innoittamana. Kaksi kolmasosaa oli nostanut kätensä ylös. Gillian Anderson itse otti asian puheeksi ensimmäisen kerran vuonna 2013 San Diego Comic Conissa. Jo silloin Anderson kutsui ilmiötä Scully-efektiksi (The Scully Effect).

Koska Scullykaan ei uskoisi mitään ilman todisteita, tänä keväänä tuo ilmiö vihdoin todistettiin vihdoin myös tieteellisesti 21th Century Foxin ja Geena Davis Institute on Gender in Media -nimisen tutkimuslaitoksen tekemässä yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa The Scully Effect. I Want to Believe… in STEM”. Vaikka Geena Davis Institute ei ehkä äkkiseltään kuulosta kovin tieteelliseltä laitokselta, on se tehnyt vakavasti otettavaa tutkimusta sukupuolirooleista ja naistekijöiden osuudesta eri medioissa jo vuosien ajan. Näyttelijä Geena Davis perusti instituutin vuonna 2004 kiinnostuttuaan siitä, miten naisia kuvataan mediassa ja kuinka suuri on heidän osuutensa mediamaailmassa.

s5x02

Yli 2000 naisen otos paljasti, että 63 % STEM-aloilla (science, technology, engineering and mathematics) työskentelevistä naisista piti Dana Scullya esikuvanaan. Saman verran naisia vastasi, että Scullyn hahmo antoi heille luottamusta lähteä miesvaltaiselle alalle. Ne naiset, jotka luokittelivat itsensä sarjaa kohtalaisen tai hyvin paljon katsoneeksi, olivat 50 % todennäköisemmin työskennelleet STEM-aloilla verrattuna satunnaisiin katsojiin tai sarjaa katsomattomiin. Puolet naisista kertoi, että Scullyn hahmo lisäsi heidän kiinnostustaan STEM-aloihin. Peräti 91 % vastaajista piti Scullya hyvänä roolimallina tytöille ja naisille. Yhdysvalloissa STEM-alat ovat hyvin miesvaltaisia, sillä vain 24 % aloilta yliopistotutkinnon suorittaneista on naisia.

Kuten kaikki tietävät, Scullyn piti kävellä sarjan alussa pari askelta Mulderin takana, kuinka pilottijaksossa Scully riisuttiin ilman sen suurempaa syytä alusvaatteisilleen, kuinka Scully ei koskaan saanut sarjassa omaa työpöytää tai nimikylttiä (ei edes silloin, kun hän oli X-Arkiston veteraani Doggett-tulokkaan rinnalla), kuinka Scullyn naama on käsitelty rypyttömäksi mutta Mulderin ei, ja kuinka hahmoa kidutettiin, raiskattiin ja koeteltiin sarjassa mitä erilaisimmilla tavoilla (hahmon kohtelusta voi lukea lisää vaikka Houston Pressin tai Mary Suen artikkeleista tai tästä vertailusta, joka todistaa Scullyn olevan television epäonnisin hahmo yhdessä Meredith Greyn kanssa). Päälle tulevat vielä tosielämän kertomukset siitä, kuinka Andersonille maksettiin sarjasta pienempää palkkaa kuin Duchovnylle, tai kuinka The X-Files tuntui melkein välttelevän naisten palkkaamista sarjan tekijöiksi. Tästä kaikesta huolimatta Scully muistetaan tutkimuksen mukaan ennen kaikkea hahmona, joka uhmasi pulassa olevan neitosen stereotyyppiä ja pelasti päivän – ja Mulderin – älyllään ja osaamisellaan.

5x12l

Geena Davis Institute mukaan Scully oli yksi ensimmäisistä moniulotteisista STEM-alan naisista, joka nähtiin suositussa TV-ohjelmassa, ja ensimmäinen tällainen hahmo TV-sarjan pääosassa. Scully auttoi rikkomaan kuvan erakkomaisesta ja sosiaalisesti lahjattomasta hullusta tiedemiehestä (mikä parasta, Scullyn selostamat tieteelliset teoriat ja asiat olivat pääpiirteissään oikein, mistä piti huolen Anne Simon). Dana Scully toimi esimerkkinä sellaisille naishahmoille kuin Bonesin Temperance Brennan, Aliaksen Sydney Bristow tai Fireflyn Zoe Washburne. Koko The X-Filesin perusasetelma käänsi ympäri perinteiset miehen ja naisen roolit, ja Mulder oli tunteellinen ja herkäuskoinen, Scully puolestaan järkevä, looginen ja skeptinen. Tutkimukseen osallistujat kuvasivat Scullya useimmiten sanoilla fiksu, älykäs ja vahva. Scully oli aikoinaan naishahmo, jota ei ollut nähty televisiossa, ja Gillian Andersonin Hollywood Walk of Fame -kiitospuhetta lainaten, Scully oli ”epätoivoisesti tarvittu roolimalli kaikenikäisille naisille kaikkialla”.

Dana Scully, fyysikko ja lääketieteen tohtori, joka on erikoistunut niin patologiaan, aivokirurgiaan kuin pediatriaan, kirjoittaa uudelleen Einsteinin teoriat, ratkoo tapauksia tieteen ja älynsä avulla ja kampittaa pahiksia 12 sentin piikkikoroissa. Vaikka Chris Carter on viime vuosina ehkä mennyt hieman yli Scullyn hahmon kanssa, se ei ole muuttanut muistoja alkuperäisestä Scullyn hahmosta. Vaatimattomasti Anderson on todennut, että Scully-efektistä on kiittäminen pikemminkin hahmon luonutta Carteria kuin häntä itseään. Carter on tosin Scully-efektistä kysyttäessä todennut, että sarjan viesti nuorille naisille on pikemminkin, että ”älkää melko töihin X-Arkistoon. Teidät abduktoidaan noin kahdeksan kertaa, teihin istutetaan siruja ja kuka tietää mitä muuta”.

Feministiksi tunnustautuva Gillian Anderson on varsinkin viime vuosina käyttänyt hyväksi Scullyn hahmon asemaa feministisena ikonina ja omia kokemuksiaan The X-Filesissa. Anderson on puhunut tasa-arvon puolesta tuoden julkisuuteen esimerkiksi sen, kuinka hänelle tarjottiin vielä muutama vuosi sitten puolta pienempää palkkaa The X-Filesin uusista jaksoista kuin Duchovnylle. Anderson on kampanjoinut naisohjaajien palkkaamiseksi sarjaan, ja jopa kirjoittanut manifestin naisille (Gillian Anderson ja Jennifer Nadel: We: A Manifesto for Women Everywhere, 2017). Alla olevalla videolla Anderson kiittää FBI:n palveluksessa olevia naisagentteja:

Keväällä Gentissä pidetyssä comic conissa Andersonilta kysyttiin, pelkääkö hän leimautumista Scullyn hahmoon. ”Olenko koskaan pelännyt, juutunko kiinni Dana Scullyksi ikuisiksi ajoiksi? Ei, en usko. Ei se olisi kamala asia. Pidän hahmosta paljon. Tunnen olevani onnekas ja etuoikeutettu, kun minulla on ollut mahdollisuus näytellä hahmoa. Jos se olisi ikuisesti työni, se olisi onnekas työ”, Anderson vastasi.

ga1.jpg

Pelkäksi Scullyksi leimautumista Andersonin tuskin tarvitse pelätä. Tänään 50-vuotispäiväänsä juhliva Anderson on viimeisen viidentoista vuoden ajan luonut menestyksekästä uraa niin televisiossa (The Fall, Hannibal, Kolea talo, Suuria odotuksia, American Gods) kuin teatterissa (A Doll’s House, A Streetcar Named Desire, tulossa oleva All About Eve). Isojen elokuvaroolien sijaan Anderson on esiintynyt pienen budjetin elokuvissa ja TV-pääosien sijaan hän on hylännyt rooleja sellaisissa menestyssarjoissa kuin Downton Abbey ja Game of Thrones. Anderson on kirjoittanut useita kirjoja ja pian häneltä ilmestyy oma vaatemallistokin. Hän on voittanut niin Emmyn, Golden Globen, SAG-palkinnon, British Independent Film Awardin kuin teatterialan palkintoja. Kuningatar Elisabeth II myönsi Andersonille Brittiläisen imperiumin upseerin (Officer of the Order of the British Empire, OBE) arvon vuonna 2016.

FOX:n julkaisema lyhyt video Scully-efektistä löytyy tästä, ja koko 16-minuuttinen Kausi 11 Blu-rayn ja DVD:n extrana oleva dokumentti tästä

Lähteet:
Geena Davis Institute: The Scully Effect. I Want to Believe… in STEM
Smithsonian: I Want to Believe (In the Science of “The X-Files”
Bustle: Why ’The X-Files’ Dana Scully Still Stands Out As One Of TV’s Greatest Feminist Role Models
National Post: Thanks to the Scully Effect Women Who Watch The X-Files Are More Likely to Work in STEM
Paste Magazine: Examining The Scully Effect in Today’s Generation
SYFY: The Truth About The Scully Effect Is Out There Thanks to a New Survey
The Scully Effect: How “X-Files” Helped Mainstream Women In STEM Careers
SFU: Depictions of Women in STEM – Dana Scully
Independent: Gillian Anderson speaks out about equal pay and her book ‘We: A Manifesto…’