Totuus kaudesta 11

s11bts22

Eli mitä Kausi 11 -Blu-rayn extrat paljastavat kaudesta.

No, eivät hirveästi mitään uutta, kuten todettiin jo Blu-rayn arvostelussa ”Kausi 11 -Blu-rayn extroja katselisi enemmänkin”. Lähinnä extrat vahvistavat sen, mitä on arvailtu tai tiedetty, kuten seuraavat esimerkit kertovat:

s11bts19

Tarinoita rakentamassa

Dokumentti Solve for X on kuvitettu juonikorteilla, jotka paljastavat ensinnäkin sen, että sarjaa on tehty täsmälleen samalla tyylillä kuin jo 1990-luvulla. Kortit kertovat myös joitakin lopullisista käsikirjoituksista pois pudotettuja asioita. The Lost Art of Forehead Sweatin juonikortti kertoo, että Daggoon haukuntaa piti kuulua jakson loppukohtauksen taustalla. Vaan voitteko kuvitella, että jaksossa Rm9sbG93ZXJz Scully olisi oikeasti pohtinut Redditissä seuraavaa:

Ehkä tämän idean kohtaloksi koitui onneksi se, että varsinkin uusien kirjoittajatulokkaiden jaksot syynättiin kohtaus kohtaukselta. Vaikka käsikirjoittajat kirjoittivat omat jaksonsa varsin itsenäisesti, ilmeisesti jaksojen sisältöä kuitenkin käytiin yhdessä tuottajien kesken läpi, mikä tekee kauden loppumattomista epäloogisuuksista ja jatkuvuusvirheistä vielä käsittämättömämpiä, ja antaa sen kuvan, että kirjoittajat eivät vain yksinkertaisesti  välittäneet. Glen Morgan ja Gabe Rotter luettelevat, mitä suuria teemoja useat kauden jaksot sisälsivät (kuolemattomuus, teknologia, totuus/epätotuus…), joten vaikuttaa siltä, että yksityiskohdat ovat jääneet suurten linjojen jalkoihin.

Uudet tulokkaat Benjamin Van Allen, Kristen Cloke ja Shannon Hamblin puhuvat dokumentissa siitä, kuinka huonot juonikortit revittiin armotta. Van Allen kertoo, että lopulta hänen Familiar-jakson käsikirjoituksestaan oli käytännössä jäljellä enää teaseri. Jostain syystä Karen Nielseniä ei juuri dokumenteissa näy, vaikka Nothing Lasts Foreverin käsikirjoitusprosessista olisi ollut kaikkein kiinnostavinta kuulla.

Ainoa, jonka käsikirjoituksia ei käyty läpi yhdessä, oli tietysti Chris Carter, koska mytologia on Carterin ihan oma juttu, kuten tuottaja Gabe Rotter toteaa. Nimenomaan kriittistä tarkasteluahan My Struggle -käsikirjoitukset olisivat kaivanneet. Gabe Rotter on yllättäen käsikirjoittajista se, joka pohdiskelee ongelmaa mytologiajaksojen ja monsterijaksojen välillä. Rotterin mielestä hahmot eivät saisi kärsiä muistinmenetyksestä, vaikka tarina ei jatkukaan mytologiajaksoista monsterijaksoihin.

s11bts16

Salaisuuksia ja valheita

Gillian Anderson ja Annabeth Gish sanovat dokumenteissa samaa, mitä ovat sanoneet aiemminkin: heillä oli vaikeuksia näytellä hahmojaan, koska heille ei kerrottu tarpeeksi taustatietoa. Gish sanoo suoraan mytologiajaksojen olleen hänelle kamppailua. Hänestä Reyes oli ehdottomasti Scullylle lojaali ja pelasi peliä Tupakkamiehen kanssa jonkun suuren ja merkittävän asian vuoksi. Ikinä ei vain oikein paljastettu, mikä tuo asia oli. Anderson kertoo, että jos näyttelijältä salataan tietoa, joka vaikuttaa näyteltävän hahmon tunnereaktioihin, silloin näyttelijä ei pysty näyttelemään näitä tunteita, ja näyttelijänsuoritus on vajaa. Hän viittaa tietenkin Scullyn raskauteen, josta Scullyn hahmo ilmeisesti tiesi jo My Struggle IV -jakson alussa, mutta Anderson sai tietää vasta viimeistä kohtausta kuvattaessa. Chris Carterkin myöntää kyseisen jakson kommenttiraidalla, että Andersonilla oli vaikeuksia näytellä kyseistä kohtausta.

Onneksi oli myös käsikirjoittajia, jotka arvostivat myös näyttelijöiden panosta. James Wongin mukaan Gillian Anderson auttoi häntä Ghoulin pienissä yksityiskohdissa ja sai Wongin ymmärtämään paremmin, miten Scully toimisi eri tilanteissa. Andersonin vaikutuksesta Wong päätyi lieventämään käsikirjoituksen gore-piirteitä, muun muassa sitä, että Williamin kasvot olisivat vaurioituneet pahasti ampumisen seurauksena. Wong halusi alun perin myös tehdä Williamista murhaajan, ja Carter komppasi ajatusta. Lopulta Wong kuitenkin tuli toisiin ajatuksiin.

s11bts42

Minimoitua kemiaa, kadonneita vitsejä

Vaikka 11. kauden kymmenestä jaksosta ei ilmeisesti leikattu pois kokonaisia kohtauksia, extrojen perusteella kaksi asiaa joutui leikkausten kohteeksi: vitsit sekä David Duchovnyn ja Gillian Andersonin välinen kemia. Blu-rayn extrojen perusteella näyttää siltä, että Duchovny ja Anderson joutuvat vaimentamaan kemiaansa näytellessään Mulderia ja Scullya, ja kunnon kemiaa välähtelee lähinnä gag reelilla. On sääli, ettei edes viimeisellä kaudella haluttu hyödyntää tuota ainutlaatuista kemiaa, vaan jaksoista on saksittu pois monta pientä Mulderin ja Scullyn välistä hetkeä. Hetket eivät ole mitenkään käänteentekeviä hetkiä, joten yhtä hyvin ne olisi voinut jättää jaksoihin, ja moni sarjaa jopa 25 vuotta seurannut fani olisi niistä varmasti ilahtunut.

Kittenin kommenttiraita paljastaa, että erityisesti tämä jakso joutui silppuamisen kohteeksi. Gabe Rotter ja ohjaaja Carol Banker muistelevat monen kohtauksen taustalla, että tästäkin leikattiin pois vitsi tai hauska hetki. Gag reelille on jäänyt tämän muistona pilalle mennyt otos, jossa Scully puhuu Star Trekista ja siitä ilahtuneena Mulder huudahtaa ”Kiss me!”, ja Scully vastaa ”Later!”. Julie Ng on vahvistanut, että kyseinen dialogi oli jakson käsikirjoituksessa. Puuduttava Kitten olisi totisesti tarvinnut ripauksen huumoria.

s11bts20

Totuus Williamista?

Jos shippereille ei hirveästi anneta, vielä vähemmän annetaan mytologiafaneille. Extrat eivät vastaa mihinkään mytologian avonaisista kysymyksistä, ja kertovat itse asiassa paljon vähemmän kuin Carterin haastattelut. Sen Carter tosin vahvistaa, että kirjoitti Plus Onen nimenomaan pohjustaakseen My Struggle IV:n raskauspaljastusta.

Carter puhuu extroissa tietysti lempijuonenkäänteestään eli siitä, kuinka Tupakkamies ”teki Scullyn raskaaksi tieteen avulla”. William B. Davis sanoo empaattisesti, ettei tiedä, mitä paljastus kirjaimellisesti tarkoittaa, ja fanit saavat itse päättää. Carter kertoo suunnitelleensa kyseistä juonenkäännettä jo En Ami -jaksosta lähtien, ja on edelleenkin vaikea uskoa sitä, koska A) silloin Carter olisi vuosikymmenet johtanut harhaan kollegoitaan kuten Frank Spotnitzia ja Vince Gilligania, B) silloin Carterilla ei olisi ollut tarvetta muuttaa 18 vuoden jälkeen En Amin dialogia, ja C) mikään edes kaudella 10 ei vihjaa asiasta, ja paljastusjaksoa My Struggle III edeltävä My Struggle II vihjaa itse asiassa hyvin vahvasti täysin päinvastaista. Gabe Rotterin mielestä paljastus oli ällöttävä, mutta Carterin alkuperäinen idea, että sekä Mulder että Syöpämies olisivat kumpikin Williamin isiä, oli hänestä vielä pahempi. Carter kertoo saaneensa myös FOX:lta hämmästelyä ja kyselyä isyyskuviosta. Carter myös mainitsee My Struggle IV:n kommenttiraidalla, että Scullykaan ei ole Williamin äiti, vaan William oli laboratoriossa luotu. Tämän perusteella tietysti voisi spekuloida, että William oli eri ihmisten geeneistä koottu hybridi, mutta turhaahan se olisi, koska mytologiassa ei nyt vaan ole mitään järkeä tai logiikkaa.

Gillian Anderson puolestaan ei edes yritä kätkeä tyytymättömyyttään Williamista puhuttaessa.

s11bts10

Vastakohtien dynamiikkaa

Conversation on the FOX Lot on monestakin syystä extroista mielenkiintoisin. Siinä paljastuu, kuinka Duchovnyn ja Andersonin lähestymistapa roolihahmoihinsa ja koko The X-Filesiin on täysin vastakkainen. Anderson haluaisi, että hahmot kehittyvät ja kasvavat jaksoissa, Duchovnyn mielestä tämä on nyt vain tällainen ohjelma, jossa hahmot pysyvät paikallaan. Serial vai procedural, siinäpä vasta kysymys. Kumpikaan ei ole oikeassa tai väärässä, katsontakanta vain on erilainen.

Voisi myös veikata, että Andersonin vaikeus ja Duchovnyn helppous päästä sisälle hahmoon johtuu näyttelijöiden persoonista – Duchovny on tosielämässä paljon enemmän Mulderin kaltainen, mutta Anderson on kaukana Scullysta. Kärjistettynä: Duchovny voi vain mennä seisokelemaan kameran eteen, ja hän on jo Mulder, kun taas Andersonin pitää rakentaa Scullyn hahmo. Duchovny vaikuttaakin ottaneen rennosti Mulderia näytellessään. Andersonille myös pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä, kuten se, että Scullyn hiukset ovat juuri oikeanlaiset. Hän muistelee yhä 10. tuotantokauden peruukkia, joka oli liian blondi ja jakaus oli vääränlainen. Anderson kertoo, kuinka vaikeaa oli löytää taas Scullyn hahmo, tai pikemminkin löytää viisikymppinen Scully nuoren Scullyn sijaan. Hän on miettinyt paljonkin ikääntymisen vaikutusta Scullyyn ja tämän eleisiin. Vanhempi Scully ei kuulemma enää pyörittele silmiä Mulderille näin:

Oikeasti yksi yllä olevista reaktioista on Andersonin aito reaktio, kun Duchovny ottaa puheeksi päätösjakson William-käänteet. Arvaatko, mikä? Reaktio on vielä parempi gif-kuvana:

reaktio.gif

Anderson ja Duchovny pohtivat myös ikääntymisen vaikutusta itseensä. Miehet pysyvät kuulemma vanhetessaankin samanlaisina, mutta naisten ulkonäkö muuttuu, toteaa Anderson. Näyttelijät valittavat, kuinka vaivallosta on juosta ja hyppiä tämän ikäisenä, varsinkin korkokengissä. This-jakson käsirautakohtaukset olivat näyttelijöille suorastaan tuskallisia.

Myös Duchovnyn ja Andersonin täysin vastakkainen suhtautuminen sosiaaliseen mediaan tulee ilmi. Anderson twiittaili kuvauksista jatkuvasti, ja Duchovny yllättyi, kun Anderson oli taas twiitannut hänestä video koko kansalle katsottavaksi. Duchovny jätti sosiaalisen median koiransa Brickin vastuulle. Aiheeseen sopivasti Anderson ja Duchovny päätyivät käyttämään kyseisestä keskustelusta kehitettyjä taideteoksia toistensa syntymäpäiväonnitteluissa toissa viikolla: 

”Goodbye, Mr. Duchovny”

Jos joku ei vielä uskonut, että Gillian Anderson on tosissaan sanoessaan, että ei enää palaa The X-Filesiin, niin extrojen jälkeen sen ei pitäisi olla epäselvää. ”Goodbye, Mr. Duchovny”, toteaa Anderson Duchovnylle liikuttuneena keskustelun lopuksi.

Anderson hämmästelee My Struggle IV:n hyvin avonaista loppua. Duchovnyn mielestä My Struggle IV:n loppu oli yllättävän toiveikas, mutta hän ei usko sen olevan lopullinen loppu niin kauan kuin Mulder ja Scully ovat elossa. Anderson olisi toivonut loppua, jossa Mulder ja Scully repäistään avaruusaluksen sisälle ja kauas pois, minkä hän piirsikin aiemmin omaan doodleensa.

Vaikka Anderson on lähtökuopissa, muut ovat skeptisempiä lopun suhteen. William B. Davis muistelee tämän olleen neljäs kerta, kun hän kuolee sarjassa, joten se siitä. Mitch Pileggi ei usko Skinnerin kuolemaan. Annabeth Gish liikuttuu muistellessaan, kuinka Reyes kuoli käsikirjoituksessa saatuaan luodin keskelle otsaa. Tosin jälkituotannossa Carter päätti viimeisellä hetkellä siirtää digitaalisesti luodin paikkaa, jotta Reyes voisikin selviytyä. Niinpä niin, kaikki on valmista jatkoa varten. Jokainen loppu on uusi alku, toteaa Carter ja sanoo olevan muiden käsissä, jatkuuko The X-Files.

Carter toteaa The X-Filesin olleen hänen mielestään kreikkalainen tragedia. Hän sanoo antaneensa Mulderille ja Scullylle uuden, oman lapsen, koska varasti heiltä pois Williamin. Kuitenkin Julie Ngn kuvaama hetki, jolloin Duchovny ja Anderson hyvästelevät kuvauspaikalla, on paljon aidompi kuin My Struggle IV:n loppu. Se nimittäin tuntuu oikeasti hyvästeiltä.

s11bts41

DVD:n ja Blu-rayn pohjoismainen versio ilmestyy viikon päästä, 27. elokuuta 2018.

Lue myös: 
Kausi 11 -Blu-rayn extroja katselisi enemmänkin
The X-Files Event Series – Second Chapter