TXF25: Platonista (?) toimintaa

4x05b

TV-historian parhaan parivaljakon jäljillä.

Mr ja Mrs Spooky, Moose & Squirrel, good cop ja insane cop, Foxy ja Sculls… rakkailla lapsilla on monta nimeä. Oli sitten raivokas (rabid) shipperi tai paatunut noromo, on tunnustettava Mulderin ja Scullyn suhteen valtaisa merkitys niin itse sarjan faniyhteisössä kuin populaarikulttuurissa. Mutta oliko Mulderin ja Scullyn välinen seksuaalinen jännite The X-Filesin pelastus vai tuho?

s1ms1

Fox Mulder ja Dana Scully ovat kaikkien shippien alfa ja omega, isä ja äiti. Heidän suhteensa oli ensimmäinen internetin kautta fanitettu TV-romanssi, ja sen katsotaan aloittaneen koko shippauskulttuurin. Saman tien kun agentti Scully astui Mulderin kellaritoimistoon päämääränään vakoilla agentti Mulderin toimintaa, alkoivat romantiikannälkäiset shipperit  kirjoittaa miljoonia fanifiktio-tarinoita Mulderista ja Scullysta, ja tekivät aiemmin pienimuotoisesta fanifiktioiden kirjoittelusta valtavirran harrastuksen (katso aiheesta tämä edellinen postaus). Lisäksi shipperit loivat käytetyn sanaston, kuten shipping (kahden henkilön paritus), UST (unresolved sexual tension), RST (resolved sexual tension), ! tai ATTHS (And Then They Had Sex). Koska MSR (Mulder/Scully Romance) on se ensimmäinen ja alkuperäinen ship, ei Mulderiin ja Scullyyn ole tapana viitata millään portmanteaulla (kukaan ei koskaan sano Sculder), toisin kuin moniin myöhempiin shipattuihin pareihin kuten vaikkapa Caskett (Castle), Mondler (Frendit) tai Jisbon (Mentalisti).

”Vuosien aikana on monia TV-pareja tullut ja mennyt, mutta yksi niistä on kaikkien muiden yläpuolella ollen paras esimerkki kemiasta, yhteensopivuudesta ja yleisestä OTP-syydestä”, Decider-julkaisu on kirjoittanut. Syfy on nimennyt Mulderin ja Scullyn scifin täydelliseksi pariksi. ”Yksinkertaisesti sanottuna, Dana Scully ja Fox ’Spooky’ Mulder olivat ja ovat kaikkein monitahoisin ja vastustamattomin mies-nais -kumppanuus, joka on koskaan nähtyy TV-ruudussa”, kirjoitti Rolling Stone muutama vuosi sitten. ”Ystävät, kilpakumppanit, työpari, rakastavaiset – he ovat samanaikaisesti jokainen mahtava TV-duo”, lehti totesi, ja nimesi Mulderin ja Scullyn kaikkien aikojen TV-pariksi.

1x79

Tietysti jo ennen Mulderia ja Scullya oli televisiossa rakastettuja ollut will they / won’t they -pareja. Chris Carter sai mallin Mulderin ja Scullyn suhteeseen 1960-luvun TV-sarjasta The Avengers (Me kostajat). Sarjassa nähtiin platoninen mutta flirttaileva vakoojapari John Steed (Patrick Macnee) ja Emma Peel (Diana Rigg), joiden suhde oli Carterista täydellinen. Mallina sille, mitä Carter ei varsinkaan halunnut, toimi Konnankoukkuja kahdelle -sarjan (Moonlighting, 1985-1989) etsiväpari Maddie Hayes (Cybil Shepherd) ja David Addison (Bruce Willis). Konnankoukkuja kahdelle tuli muokkaamaan peruuttamattomasti myös The X-Filesin sisältöä. Carter oli vakuuttunut niin sanotun Moonlighting-kirouksen olemassaolosta eli siitä, että jos sarjan pääpari päätyy yhteen, katsojaluvut laskevat. Moonligting-kirous on jo julistettu kuolleeksi (katso esim. tämä artikkeli). Jos sarja on oikeasti hyvin kirjoitettu eikä sen menestys perustu vain yhden UST-tempun varaan, ei ATTHS sitä kaada. Esimerkiksi Bones jatkoi vuosia menestyksekkäästi sen jälkeen, kun pääpari oli mennyt naimisiin ja saanut lapsia.

The X-Filesin keskeisenä menestyksen salaisuutena on pidetty sitä, että Mulder ja Scully auttoivat yhdistämään kaksi TV-genrea: yliluonnollisen trillerin ja romanttinen rikostutkijapari -sarjan. Tieteissarjan yhdistäminen näennäisromanttiseen sarjaan teki The X-Filesin katsojapohjasta myös hyvin laajan: se kiinnosti sekä mies- että naiskatsojia. TV-historian hitaimmin edennyt rakkaustarina koukutti nekin, jolta scifi-hommat menivät yli ymmärryksen. Lehtien kansissa nähtiin Mulder ja Scully / David Duchovny ja Gillian Anderson lakanoiden välissä ja toisiaan halailemassa. Googlaa englanniksi ihan mitä tahansa The X-Filesiin liittyvää ja vastaukseksi Google ehdottaa kysymyksiä ”milloin Mulder ja Scully menivät yhteen?” ja ”ovatko Mulder ja Scully naimisissa?” (Googlen mielestä kyllä).

8x08b.jpg

Mulderin ja Scullyn vaikutus ulottui koko TV-maailmaan. Entertainment Weeklyn mukaan Mulder ja Scully herättivät menestyksellään henkiin sarjat, joissa mies/nais-pari tutkii rikoksia. Ilman The X-Filesia sellaiset sarjat kuin Bones, Castle tai Sleepy Hollow olisivat tuskin nähneet päivänvaloa.

7x14.jpg

Tosin Mulderin ja Scullyn suhdetta on myös pidetty syypäänä siihen, miksi The X-Filesista ei koskaan ole tullut franchisea. The X-Files on vuosien aikana yrittänyt lanseerata niin next generation -sarjan kuin spin off -sarjan. Kumpikin on kuitenkin saanut nopeasti lopun. Gizmodon mukaan yritykset epäonnistuivat, koska sarjan mytologia oli liian sekava, sarjan rakenne ei tukenut uusien henkilöiden lisäämistä ja ennen kaikkea siksi, että show rakentui niin vahvasti Mulderin ja Scullyn hahmojen sekä David Duchovnyn ja Gillian Andersonin kemian ympärille. Väite on hyvin vakuuttava. The X-Files on saanut lukuisia jäljittelijöitä, joista jotkut ovat teknisesti ottaen olleen jopa esikuvaansa parempia. Esimerkiksi Fringe korjasi monet The X-Filesin valuvioista ja on monella tapaa onnistuneempi TV-sarja, mutta yksi asia siltä puuttui: pääparin säkenöivä kemia.

6x22

Chris Carter on kertonut nähneensä kemian jo samalla hetkellä, kun Duchovny ja Anderson näyttelivät yhdessä koe-esiintymisessä. Kaikki FOX:lla eivät kuitenkaan olleet vakuuttuneet, vaan olisivat halunneet passittaa Duchovnyn ja Andersonin terapeutille saamaan kemiaa (”I thought, ”What? We’ll go as our characters? ’Hi, my name is Fox Mulder. This is my partner, Scully. We’re here for couples therapy.’” (David Duchovny, USA Today, March 24, 2000). Jossain vaiheessa kemiaa alkoi sitten löytyä. Frank Spotnitz kertoo Season 11 -Blu-rayn extroissa, kuinka tuottajat joutuivat jatkuvasti hillitsemään Duchovnyn ja Andersonin näyttelemistä. ”He halusivat pidellä käsistä tai he halusivat suudella. Ja me olimme että ’ei ei ei!'” Spotnitz muistelee.

7x11

Mulderin ja Scullyn shippauksesta homma levisi jossain vaiheessa todellisten henkilöiden puolelle, mutta se nyt on kokonaan oma lukunsa (tee Googlen kuvahaku sanoilla ”successful old married couple” ja katso, mitä tulee). Jopa David Duchovny on muutamaan kertaan myöntänyt katsoneensa liikuttuneena YouTubesta shipperien tekemiä musiikkivideoita Mulderista ja Scullysta. Gillian Andersonilta kesti kauemmin havahtua asiaan: hän kertoo todella tajunneensa Mulderin ja Scullyn suhteen ainutlaatuisuuden vasta tänä vuonna. Anderson katsoi FOX:n pyynnöstä ennen 11. kauden alkua läpi vanhoja jaksoja, ja ymmärsi viimein, kuinka erityisiä ja ainutlaatuisia Mulderin ja Scullyn välinen dynamiikka sekä Mulderin ja Scullyn / hänen ja Duchovnyn kemia ovat.

s11ep8-15

Vaikka jättäisi koko kemian huomiotta, Mulder ja Scully ovat jo hahmoina nerokas kokonaisuus. Uskojan ja skeptikon jatkuva ristiriita, mutta myös erimielisyydet ylittävä omistautuminen ja lojaalius, on klassinen esimerkki siitä, kuinka vastakohdat voivat täydentää toisiaan. Carterin mukaan kumpikin ääripää ja kumpikin hahmo ovat ovat osa hänen luonnettaan. Hän on skeptikko, joka haluaa uskoa. ”He ovat tasaveroiset osat haluani uskoa johonkin ja kyvyttömyyttäni uskoa mihinkään. Skeptisyyteni ja uskoni. Hahmojen kirjoittaminen oli minulle helppoa. Monien muiden ihmisten tavoin haluan kokea paranormaalin ilmiön olemassaolon. Samaan aikaan en halua hyväksyä sitä, vaan kyseenalaistaa sen. Uskon, että nämä hahmot ja heidän äänensä syntyivät tuosta kaksijakoisuudesta”, on Carter sanonut (Opening the X-Files: Behind the Scenes of TV’s Hottest Show, 1994).

8x17

Uskoja-skeptikko -vastaanasettelu osoittaakin, että ennen kaikkea Mulder ja Scully ovat  olleet väline kertoa uskomattomia tarinoita.”Chris loi niin todella kauniita hahmoja, varsinkin Mulderin ja Scullyn, jotka ovat täydelliset vastakohdat ja niin mahtava väline kertoa näitä tarinoita yliluonnollisesta, ja jotka myös ilmentävät  uskomatonta rakkaustarinaa”, on Frank Spotnitzkin todennut (Writers Guild of America West, July 2008).  Stranger Thingsin tähti David Harbour kiteytti hyvin asian hiljattain. Hän ylisti Mulderin ja Scullyn ikonista dynamiikkaa ja erityisesti jaksoa Field Trip. Jakso on hänestä järjetön, mutta jos rakastaa Mulderia, Scullya ja heidän suhdettaan, juonen kummallisuudet ja hölmöydet unohtuvat. Kuinka paljon mytologian virheitä pelkkä Mulderin ja Scullyn olemassaolo onkaan antanut anteeksi! Legendaarisia jaksoja kirjoittanut Vince Gilligan on myöntänyt, että nautti eniten kirjoittaessaan jaksoja, jotka valoittivat Mulderin ja Scullyn suhdetta ja merkitystä toisilleen. Mulderin ja Scullyn suhde kiinnosti Gilligania enemmän kuin viikon hirviöt, on mies kertonut.

5x17

Ovatko Mulder ja Scully kuitenkaan niin erikoisia hahmoja, että ne olisivat kiinnostaneet katsojia muiden kuin Duchovnyn ja Andersonin näytteleminä ja ilman näiden kahden kemiaa? Menestyisikö The X-Filesin reboottaus uusilla näyttelijöillä? Eiväthän edes viime vuosina ilmestyneet Mulder ja Scully -sarjakuvat ja -romaanit ole ilmeisesti kiinnostaneet lukijoita. Aika näyttää, sillä The X-Files rebootataan uusien näyttelijöiden kera vuorenvarmasti jossain vaiheessa.

s5

On myös pakko esittää kysymys, joka varmasti jakaa mielipiteitä: pilasivatko MSR ja shipperit Salaiset kansiot? No, jotenkin Carter onnistui luomaan tilanteen, jossa sekä noromot että shipperit uskovat näkökantansa hävinneen. M. Crang  päätyy kirjassaan Denying the Truth: Revisiting The X-Files after 9/11 (2015) johtopäätökseen, että The X-Filesin tappoivat aikoinaan 9/11-terrori-iskut sekä Carterin päätös kuunnella katsojia ja sallia Mulderin ja Scullyn päätyminen yhteen, jonka jälkeen katsojat/shipperit lakkasivat katsomasta sarjaa. Therese L. Geller uskoo kirjassaan The X-Files. TV Milestones Series (2016) päinvastaista: hän käsittelee Carterin vaikeaa suhdetta shipperi-fanityttöihin (yleistys sinänsä) ja haluttomuuteen kuunnella yleisön palautetta – onhan Carter esimerkiksi kutsunut shippereitä kiukuttelijoiksi, ja sanonut heidän olevan vain pieni kahdenkymmenen hengen joukkio, joka vain huutaa muita kovemmin.

3x07.jpg

Itse yhdistäisin shown pilaamisen pikemminkin Carterin haluttomuuteen rikkoa vanhaa kaavaa, antaa juonen kehittyä luonnollisesti ja kertoa vastauksia, olipa kyse sitten mytologian käänteistä, hahmojen kehityksestä tai Mulderin ja Scullyn suhteesta. Moonlighting-kirouksen kauhistuttamana Carter päätyi tekemään neljännesvuosisadan (!) kestävän will they / won’t they -leikin, jonka seurauksena Mulderin ja Scullyn suhteen laatu on sarjan satunnaisille katsojille varmasti vieläkin epäselvä. Työtoveruutta, ystävyyttä, rakkautta, sielunkumppanuutta vai seksiä? Carter hehkutti suhteen platonista laatua vielä sarjan henkiinherätyksen aikaan, ja sai Twitterissä aikaan vastareaktion aihetunnisteella #PlatonicActivity. ”Heidän romanssinsa on älyllinen. Se kiinnostaa minua. Se on kaikkein väkevintä seksuaalista energiaa tai jotain, jota kutsuisin kahden mielen kohtaamiseksi. Kaikki muu on vaivatonta ja katoavaista. Hetkellistä. Mutta tämä – kutsun sitä sielujen yhteydeksi – on romansseista suurenmoisin”, on Carter todennut runollisemmin (The Complete X-Files, 2008).

babylon

25 vuotta ja kaksi lasta myöhemmin will they / won’t they -kysymys lienee saanut vastauksensa.

* * *

Tähän loppuun vielä sekainen kuvakollaasi Mulderin ja Scullyn katseista läpi vuosien, enkä edes yritä keksiä tekosyytä sille miksi.

Lue myös:
TXF25: X-fiilit ja modernin fanikulttuurin synty
TXF25: Perjantaisin yhdeksältä: kauhua, salaliittoja, uskontoa
Vuosi 2018 on The X-Filesin juhlavuosi