TXF25: The X-Filesin perintö elää yhä 25 vuotta myöhemmin

pa5x20a

Salaiset kansiot on jättänyt jälkensä televisiohistoriaan.

Pisin pohjoisamerikkalainen tieteissarja koskaan 208 tehdyn jakson ja kahden elokuvan turvin. Tammikuussa 2016 tehty maailmanlaajuinen katsojaennätys yli 50 miljoonalla katsojalla. Lukuisia Emmyja, Golden Globeja ja muita palkintoja. Ensimmäinen sarja, jonka kaikki kaudet julkaistiin DVD-muodossa. Smithsonian National Museum of American History–museoon vietyä rekvisiittaa. 25 vuotta kestänyt menestys ja kulttisarjan status. Tällä sivulla on jo käsitelty The X-Filesin vaikutusta modernin fanikulttuurin syntyyn, Scully-efektin vaikutusta naisten hakeutumiseen luonnontieteellisille aloille, The X-Filesin mahdottomasta tempusta tehdä elokuva samaan aikaan TV-sarjan kanssa sekä sitä, kuinka The X-Files toi kauhun takaisin TV-ruutuihin ja arkipäiväisti salaliittoteoriat ja kuinka Mulder ja Scully toimivat esikuvina lukuisille TV-sarjojen mies/nais-etsiväpareilleThe X-Filesin vaikutus ulottuu vielä näitäkin laajemmalle.

lego

Duchovny ja Anderson leikkivät Mulder ja Scully -legoukoilla

The X-Files teki FOX:sta oikean TV-kanavan

FOX-kanava oli perustettu vasta vuonna 1986, eikä se kerännyt vielä yhtä suurta yleisöä kuin Yhdysvaltojen kolme suurta kanavaa ABC, CBS ja NBC. FOX aloitti jokailtaiset lähetykset vasta tammikuussa 1993 eli puoli vuotta ennen The X-Filesin alkamista. Kanava oli tunnettu lähinnä kevyistä sarjoistaan kuten Simpsonit, Pulmuset, Beverly Hills 90210 ja Melrose Place. The X-Files teki FOX-kanavasta vakavasti otettavan TV-kanavan, ja oli sen ensimmäinen palkittu draamasarja.

The X-Files oli FOX-kanavan ensimmäinen sarja, joka nousi Yhdysvalloissa Nielsen-katsojamittauksissa 20 katsotuimman ohjelman joukkoon. Se oli FOX:n ensimmäinen maailmanlaajuinen menestys ja kulttisarja. Alkuperäisen The X-Files -sarjan kerrotaan tuottaneen vuoteen 2002 mennessä FOX:lle miljardin dollarin voitot – ja tässä vaiheessa sarjaa oli esimerkiksi julkaistu DVD:lla vasta muutaman kauden verran.

Salaiset kansiot toi FOX-kanavalle sen ensimmäiset Golden Globe -voitot parhaan draamasarjan sekä draamasarjojen parhaan miesnäyttelijän ja naisnäyttelijän kategorioissa. Beverly Hills 90210 -sarja oli tuonut kanavalle aiemmin muutaman Golden Globe -ehdokkuuden, mutta The X-Files toi lopulta voitot ja menestyi muissakin Golden Globeja arvostetuimmissa palkintogaaloissa. Se toi kanavalle myös ensimmäiset Emmy-ehdokkuudet draamakategorioissa (paras draama, paras miespääosa ja paras naispääosa) sekä parhaan käsikirjoituksen ja ohjauksen sarjoissa. Gillian Andersonin vuonna 1997 voittama Emmy ja Darin Morganin käsikirjoitus-Emmy vuonna 1996 olivat kanavalle ensimmäisiä. The X-Filesin ehdokkuuksien jälkeen FOX sai odottaa seuraavaa parhaan draamasarjan Emmy-ehdokkuutta vuoteen 2002 asti, jolloin 24 pääsi ehdolle.

simpsonit

Simpsonit-sarja kertoi totuuden FOX:n ohjelmakartasta jaksossa The Simpsons Spin-Off Showcase

The X-Files synnytti lukuisia menestyneitä TV-ammattilaisia

The X-Filesin perintö elää ehkä parhaiten sen kouluttamien TV-ammattilaisten kautta. Sarjassa työskennelleet tuottajat, käsikirjoittajat, ohjaajat ja muut tekijät toimivat nykyään melkein kaikkien menestyssarjojen taustalla. Suurimpia nimiä ovat tietysti Vince Gilligan (Breaking Bad, Better Call Saul), Howard Gordon (24, Homeland) ja Frank Spotnitz (The Man in the High Castle ja Medici: Masters of Florence), mutta sarjan tekijöitä löytyy esimerkiksi sellaisten sarjojen kuin Game of Thrones, The Americans, American Horror Story, HannibalSupernatural, Vampyyripäiväkirjat, DaVinci’s Demons, Lost, Angel, Alias, V ja Agents of S.H.I.E.L.D. takaa. Muun muassa nämä nimet ovat niittäneet menestystä: Glen Morgan, James Wong, Darin Morgan, Alex Gansa, John Shiban, Tim Minear, Jeffrey Bell, Jeff Vlaming, Chip Johannessen, David Nutter, Rob Bowman, David Amann, Harry V. Bring, Bernadette Caulfield, Lori Jo Nemhausen, Kim Manners, Michael Watkins, Daniel Sackheim, Gennifer Hutchinson… Sarjan tekijöistä voi lukea lisää täältä.

The X-Filesin kouluttamista TV-ammattilaisista voi menestyneimpänä pitää Emmy-, Golden Globe- ja Writers Guild of America -palkittua Vince Gilligania, joka puolestaan on kiittänyt omasta menestyksestään Chris Carterilta saatua oppia. Gilligan on kertonut tärkeimmän Carterin antaman opetuksen olleen, että käsikirjoittajilta pitää odottaa suuria asioita. Heiltä ei pidä odottaa vain hyvää käsikirjoitusta, vaan käsikirjoittajan pitää oppia myös tuottamaan. Carter pani käsikirjoittajansa niin leikkaamaan kuin valitsemaan musiikkeja ja olemaan mukana jaksonsa teossa alusta loppuun. Ehkäpä se selittää, miksi The X-Filesissa työskennelleet henkilöt ovat nousseet niin merkittäviin asemiin amerikkalaisessa TV-maailmassa.

The X-Filesin tekemisessä käytetty tekotapa eli tarinoiden hahmotteleminen juonikorttien kautta on levinnyt sarjassa työskennelleiden henkilöiden kautta muihinkin sarjoihin. Tiettävästi ainakin Vince Gilligan, Frank Spotnitz ja Howard Gordon käyttävät juonikortteja yhä omissa TV-sarjoissaan. Tekotavan toivat The X-Filesiin alun perin Glen Morgan ja James Wong. Lisää The X-Filesin kirjoittamisesta voi lukea täältä.

Tietysti sarja antoi myös lähtölaukauksen David Duchovnyn ja Gillian Andersonin urille. Duchovny on nykyään yksi television parhaiten palkatuimmista miesnäyttelijöistä, ja Anderson on tehnyt upean uran varsinkin brittiläisissä laatusarjoissa. Anderson teki aikoinaan Scullyn roolissa historiaa olemalla historian nuorin draamanäyttelijättären Emmyn voittaja sekä ensimmäinen, joka voitti samana vuonna sekä Emmyn, Golden Globen että Screen Actors Guild -palkinnon samasta roolista.

The X-Files uudisti television tarinankerrontaa

The X-Filesin tyyli yhdistää yksittäiset hirviöjaksot ja jaksosta toiseen jatkuva mytologiatarina oli 1990-luvulla jotain uutta. Yhtenäisiä tarinoita ei TV-sarjoissa nähty kuin saippuaoopperoissa, vaan sarjat olivat proseduraalisia. Useiden TV-sarjojen kuten Lostin uskotaan kehittäneen samantyylisen mytologia/MOTW-kaavan nimenomaan The X-Filesin vaikutuksesta.

Vaikka The X-Files lopulta kompuroikin nimenomaan jatkuvajuonisen mytologiansa kanssa, sitä seuranneet sarjat onnistuivat paremmin. Nykyään lähes kaikki suositut TV-draamat ovat jatkuvajuonisia. On väitetty, että esimerkiksi sellaisia sarjoja kuin Game of Thrones tai The Walking Dead ei olisi ilman The X-Filesia. 

s4h

The X-Files synnytti jäljittelijöiden aallon

1990-luvulla ja 2000-luvulla on syntynyt The X-Filesin innoittamana lukuisia tieteissarjoja tai muita sarjan aineksia hyödyntäneitä sarjoja kuten Supernatural, Alias, Warehouse 13, Dark Skies, 4400, Sleepy Hollow, Roswell, Fringe, Millennium, FreakyLinks, American Gothic, The Outer Limits – äärirajoilla, Bones, TorchwoodMysterious Ways ja uusimpana Stranger Things. Buffy vampyyrintappajan luonut Joss Whedon kuvasi aikoinaan sarjan olevan risteytys The X-Filesia ja Niin sanottua elämääni (My So Called Life)Jopa Baywatch kehitti paranormaaleihin juttuihin keskittyneen spin off -sarjan Baywatch Nights. Myös The X-Files julkaisi oman spin off -sarjan The Lone Gunmen, joka ei tosin myöskään menestynyt.

Kaikki mainitut sarjat eivät tietenkään hyödyntäneet The X-Filesin salaliitto- ja paranormaalit ilmiöt -näkökulmaa, vaan sarjan muita aspekteja kuten Mulder/Scully -tyyppistä asetelmaa (Bones, Castle, Sleepy Hollow). Esimerkiksi Breaking Bad on tunnettu lukuisista The X-Files -viittauksistaan ja sisäpiirin vitseistä (lue lisää esimerkiksi tästä ja tästä).

SouthPark

Vaikka Vancouverissa (”Hollywood North”) oli kuvattu TV-sarjoja jo pitkään, The X-Files teki kuvauspaikan tunnetuksi. South Park -elokuva paljasti vuonna 1999, mistä Kanadan valtion talouden tuotot tulevat: violetissa sektorissa lukee ’X-Files Filming’.

The X-Filesista tuli osa populaarikulttuuria

The X-Files on mainittu tietysti lukuisissa TV-sarjoissa ja elokuvissa. Viitteitä ovat listanneet esimerkiksi The X-Files Inside Jokes -sivusto sekä The X-Files Wikia. Sarjasta ovat laulaneet muun muassa Sheryl Crow, Barenaked Ladies, Bloodhound Gang ja Xzibit. Yksi tunnetuimmista kappaleista on Catatonian vuoden 1998 hittikappale Mulder and Scully.

Lue myös:
TXF25: Platonista (?) toimintaa
TXF25: X-fiilit ja modernin fanikulttuurin synty
TXF25: Perjantaisin yhdeksältä: kauhua, salaliittoja, uskontoa
Vuosi 2018 on The X-Filesin juhlavuosi
Scully-efekti ja nainen sen takana
Taistelu tulevaisuudesta 20 vuotta: The X-Files teki mahdottomasta totta
The X-Files Suomessa
The X-Filesin tekijät
Näin The X-Filesia kirjoitetaan
Mikä kumman Gillovny?

Lähteet:
EW: How the influence of The X-Files lives on in today’s television hits
BBC: How The X-Files Changed Television
The Guardian: The X-Files is 20: six ways that Scully and Mulder changed TV
Pucks & Rec: 10 Best X-Files Parodies, Homages and Cultural References
Vulture: All the Characters Agent Dana Scully Has Inspired
The Week: How The X-Files sparked a revolution in television
The Irish Times: ‘It Was a Groundbreaker’: How The X-Files Changed Television
Wired: The X-Files Is Back. Here’s How It Redefined Modern TV
Variety: After 25 Years, the Truth Is Still Out There for ‘The X-Files’
ViceVince Gilligan Talks About His ’X-Files’ Past and New Show About Jim Jones