TXF25: The X-Filesin vuosipäivänä muisteltiin sarjan tähtihetkiä

4x08d

Yhteenveto Salaisten kansioiden merkkipäivästä.

The X-Filesin 25-vuotisjuhlapäivä huomioitiin erityisesti Twitterin kautta. The X-Filesia muistelivat Twitterissä niin David Duchovny, Brick Duchovny kuin Frank Spotnitz. Duchovny twiittasi TV Guiden ensimmäisen arvostelun, jossa sarjaa haukuttiin linnunradan kokoisista juoniaukoista. Monet sarjan tekijöistä lähettivät terveisensä X-Files Newssivuston kautta. Terveiset saatiin Vince Gilliganilta, Annabeth Gishilta, Robert Patrickilta, Kristen ClokeltaShannon Hamblinilta ja Karin Konovalilta. Yksi oli joukosta poissa: Gillian Anderson ei huomioinut merkkipäivää.

dd

X-Files News julkaisi dokumentin Celebrating 2 Years of Philes, joka esittelee sarjan faneja ja sarjan vaikutusta heidän elämäänsä. Dokumentti on katsottavissa YouTubessa (osa 1, 2, 3). FOX:n virallinen sivu www.thexfiles25th.com on julkaisuut muistoja vuosien varrelta. Luonnollisesti myös monet fanisivut juhlistivat sarjan 25-vuotista taivalta. Eat the Corn kokosi artikkelin sarjan kuvauspaikoista Vancouverissa, ja miltä ne näyttävät nykyään. The X-Cast teki 24 tuntia kestävän podcastin vuosipäivän kunniaksi. Podcastissa käsiteltiin muun muassa koko sarja kausi kaudelta ja elokuva elokuvalta, sekä haastateltiin esimerkiksi Glen Morgania, Kristen Clokea, Karen Konovalia ja Anne Simonia. Podcast tulee myöhemmin kuunneltavaksi ilmaiseksi tälle sivulle.

pilot

Moni julkaisu muisteli vuosipäivän kunniaksi The X-Filesin pilottijaksoa ja katsoi sitä uusimpien kausien näkökulmasta. Entertainment Weekly toteaa, että nyt uusimpien kausien valossa koko alkuperäinen sarja näyttäytyy epäluotettavana, Tupakkamiehen orkestroimana Truman Show -tyylisenä rakennelmana. Oliko Scully sittenkin koko ajan oikeassa, lehti kysyy. The Atlantic käsittelee artikkelissaan Mulderin ja Scullyn uskoa ja toteaa sarjan sekavan ja rikkonaisen toteutustavan ja epäjohdonmukaisuuden tehneen shown maailmasta rikkaan ja hienostuneen tulkinnan ihmisuskon sekasotkuisuudesta. INews kiittelee sarjaa TV-kauhun uudistamisesta, ja Den of Geek hehkuttaa pilottijakson kestäneen hyvin aikaa. Set the Tape käsittelee The X-Filesin vaikutusta populaarikulttuurissa käymällä läpi siitä mallia ottaneita televisiosarjoja. Moni lehti on luonnollisesti listannut sarjan parhaimpia tai tärkeimpiä jaksoja. Indiewire valikoi sarjan ensimmäisiltä kausilta viisi klassikkojaksoa ja näytti ne ihmiselle, joka ei ollut koskaan katsonut sarjaa, ja sai tämän innostumaan sarjasta.

Sopivasti sarjan merkkipäivän kunniaksi koko sarja on tulossa Blu-raylle Euroopassa. The X-Files Complete Series, Seasons 1-11 ilmestyy 15. lokakuuta 2018. Amazon ei osaa vielä kovin tarkkaan kertoa, mitä extroja tai tekstityksiä levyiltä löytyy, ja kuuluvatko elokuvat mukaan pakettiin.

bluray

Myös Mattel on julkaissut Mulderista ja Scullysta uudet Barbie-nuket. Vanhoihin Barbie-nukkeihin verrattuna uudet nuket ovat varsin näköisiä, vaikka kampauksiin on otettu mallia pikemminkin Jimmy Kimmel Shown peruukeista kuin The X-Filesista.

Sarjan kunniaksi julkaistuja artikkeleja:
Variety: After 25 Years, the Truth Is Still Out There for ‘The X-Files’
The Atlantic: What The X-Files Understood About the Search for Truth
IGN: The X-Files 25th Anniversary: How the Show Handled Mulder and Scully’s Height Difference, 8 Facts You Didn’t Know About The X-Files’ Best Monsters, Top 12 X-Files Standalone Episodes
Hollywood Reporter: ’The X-Files’ Turns 25: Ranking the Franchise’s 25 Most-Important Episodes
EW: The X-Files pilot turns 25, less scary but still very funny
Indiewire: ‘The X-Files’: 5 Episodes to Watch If You’ve Never Seen The Sci-Fi Drama
Set the Tape: The X-Files @ 25: The X-Files Effect
Den of Geek: I Still Want to Believe: Revisiting The X-Files Pilot
Forbes: ’The X-Files’ At 25: How A Surprise Sci-Fi Hit Changed Pop Culture Forever
INews: The X-Files at 25: how Mulder and Scully’s adventures revitalised the art of TV horror
CNet: X-Files 25th anniversary: Top episodes to watch, picked by a superfan

Lue myös:
Salaiset kansiot 25 vuotta: tässä ovat parhaista parhaat
TXF25: The X-Filesin perintö elää yhä 25 vuotta myöhemmin
TXF25: Platonista (?) toimintaa
TXF25: X-fiilit ja modernin fanikulttuurin synty
TXF25: Perjantaisin yhdeksältä: kauhua, salaliittoja, uskontoa
Vuosi 2018 on The X-Filesin juhlavuosi