Kiitos palveluksestanne, agentti Mulder!

3x20h

Fox Freakin’ Mulder saavutti eläkeiän.

Tänään, 13. lokakuuta, on Fox Mulderin syntymäpäivä. Eikä mikä tahansa syntymäpäivä, vaan FBI:n kapinallinen ja kartetuin hylkiö täyttää 57 vuotta, joka on tosielämässä FBI-agentin eläkeikä. Eläkeikään pääsyä voi pitää loistavana saavutuksena miehelle, joka on kuollut jo useaan kertaan. Eikä unohdeta, että mies on ollut vieläpä erityisen onnekas, ja hänellä on vielä hiuksetkin päässä! Muistellaan siis hetki vanhan Spookyn merkitystä ja (epä)onnistumisia.

freak

The Great Muldeeni eli erikoisagentti Fox Mulder on itse asiassa Salaisten kansioiden alfa ja omega. Chris Carter on kertonut keksineensä sarjaa luodessaan Mulderin hahmon ensimmäisenä, ennen Scullyn hahmon keksimistä. Mulderin hahmo syntyi, koska Carterin mukaan The X-Filesin avain oli henkilö, joka haluaa uskoa. Scullyn hahmo luotiin vastakohdaksi Mulderin hahmolle. Tai kuten David Duchovny itse on sen sanonut, Mulder on moottori ja Scully on jarrut.

3x04

Alkuperäinen pilotin käsikirjoitus kuvailee Fox Mulderia FBI:n pahaksi pojaksi:

”He smirks impudently. With his longish hair, boyish good looks, Mulder doesn’t look FBI; more like an MTV VJ…. But if Mulder is difficult, he is not cruel. More mischievous, and intense. The FBI’s bad boy in the basement.”

Mulderin hahmon omituisuudet ja erikoisuudet syntyivät sarjan tekijöiden yhteisenä ponnistuksena. Mulderin tapa napostella auringonkukansiemeniä tuli Chris Carterilta, joka oli itse koukussa auringonkukansiemeniin. Carter jakoi Mulderin kanssa myös oman syntymäpäivänsä, 13. lokakuuta, ja Mulderia on usein pidetty jonkinlaisena Carterin alter egona. Glen Morgan ja James Wong keksivät Mulderin kiinnostuksen pornoon. Mulderin Elvis-fanius puolestaan lisättiin, koska Morgan ja Wong halusivat ärsyttää ilmeisestikin Elvistä inhoavaa Duchovnya. Duchovny oli ja on yhä NY Knicks -koripallojoukkueen kannattaja, joten Mulderistakin tuli fani. Duchovny lahjoitti Mulderin käyttöön punaiset uimahousunsakin.

pmp.gif

Toisin kuin Gillian Anderson, Duchovny pääsi ainakin ajoittain vaikuttamaan triviaalien asioiden lisäksi myös hahmonsa kehitykseen ja tarinoihin. Duchovny ideoi muun muassa Colony/End Gamen, Anasazi-trilogian ja Talitha Cumin tarinoita, ja myöhemmin kirjoitti ja ohjasi sarjaan useammankin jakson. Ilman Duchovnya Existence olisi päättynyt platoniseen halaukseen, The Sixth Extinction II: Amor Fati tylsään toimistokohtaukseen, Plus One Mulderin pyllistelyyn alushousuissa ja The Post-Modern Prometheus Mulderin ja Scullyn Cherin tahdissa istuskeluun.

Gillian Anderson ja Scullyn hahmo ovat jättäneet jäljen muun muassa Scully-efektin muodossa, mutta yhtä lailla Mulderin vaikutus populaarikulttuurissa on omaa luokkaansa. Alkujaan Fox Mulderia pidettiin pitkälti Twin Peaksin agentti Dale Cooperin tai agentti Will Grahamin (Manhunter, Punainen lohikäärme) henkisenä perillisenä. Mulderin hahmo kuitenkin nousi 1990-luvun salaliittotrendin keulakuvaksi, ja TV-sarjojen huuhaa-uskojien arkkityypiksi. Aikoinaan New York Times nimesi Duchovnyn ja Mulderin internetin ensimmäiseksi seksisymboliksi, jolla oli hiukset (se ensimmäinen kalju internetin seksisymboli oli Patrick Stewart). Onpa Mulderia syytetty myös salaliittohömpötysten suosituksi tekemisestä ja popularisoinnista, mikä ei nykyaikana ole mitenkään ongelmaton asia. Muusikko Bree Sharp teki Mulderista ja David Duchovnysta laulun David Duchovny (Why Won’t You Love Me), jossa haikaili miehen saapuvan avaruusaluksella hakemaan hänet. Kuuluisin versio laulusta on alla oleva vuoden 1999 versio, jonka musiikkivideo kuvattiin The X-Filesin kuvauksissa sarjan tekijöiden ja lukuisten julkkisten avustuksella. Unohtaa ei voi myöskään vuoden 2016 reboot-versiota tai Sharpin henkilökohtaisesti Duchovnylle laulamaa versiota.

Vuosia myöhemmin Duchovnyn menneisyyden ja Sharpin lyriikoiden kustannuksella vitsailtiin jopa Duchovnyn toisessa sarjassa Californicationissa, jossa pukuun pakotettu Hank Moody totesi näyttävänsä ihan FBI-agentilta. ”A very brooding and comely FBI agent”, Hankin on/off-heila Karen toteaa Bree Sharpia lainaten.

moody.jpg

Duchovnylla itsellään on tunnetusti ollut jonkinlainen viha-rakkaussuhde Mulderin hahmon kanssa. Possukravaatissa koekuvauksiin saapunut Duchovny otti alun perin koko roolin vastaan vain, koska ei uskonut, että sarjaa tehtäisiin paria jaksoa enempää. Duchovny on vuoroin yrittänyt päästä karkuun Mulderia ja The X-Filesia, ja vuoroin yrittänyt saada sarjan ja Mulderin palaamaan. Sarjan suosion ollessa huikeimmillaan Duchovny halusi usein kertoa haastatteluissa, että on Mulderia fiksumpi ja kiinnostavampi. Kulissien takaiset tarinat kertovat, kuinka Duchovny oikeasti olikin coolimpi kuin Mulder: hän juoksi Tunguskan kuvauksissa nopeammin kuin hevoset ja heitti Paper Heartsin kuvauksissa täydellisen korin ensimmäisellä otolla.

mulder xf.jpg

Duchovny juuttui X-Arkistoon

David Duchovny on useaan kertaan kutsunut Mulderia maailman surkeimmaksi FBI-agentiksi, joka ei selvittänyt yhtään 218 tutkimastaan tapauksesta. Se on tietysti pahasti ristiriidassa jakson Tooms kanssa, sillä jakson mukaan X-Arkiston rikosten selvittämisprosentti oli 75 % ja muita FBI:n yksikköjä korkeampi. Eikä pidä unohtaa Mulderin olleen aikoinaan FBI:n paras rikosprofiloija, vaikka itse sarja sen unohtikin. No, vaikka agentti Mulder ei olisi koskaan saanut Eugene Victor Toomsin lisäksi juurikaan muita hirviötään oikeuteen asti, niin FBI:n monster boyn saavutukset ovat silti hienoja ottaen huomioon, että mies syntyi pahaonnisesti perjantaina 13. päivä.

likemulder.gif

Onneksi Mulderin ei tarvitse viettää eläkevuosiaan täysin tyhjän panttina. Jos The X-Filesin aikajanassa olisi mitään todellista, Mulderin ja Scullyn iltatähden, joka fanien yleisen mielipiteen mukaan on tyttö, olisi määrä syntyä näinä päivinä. Onnittelut sinne Farrs Corneriin unremarkable houseen! Onnittelut myös FBI:lle, joka viimeinkin pääsee lopullisesti eroon päänvaivastaan.

”I think Nature is supremely indifferent to whether we live or die. I mean, if you’re lucky you get 75 years. If you’re really lucky you get 80 years. And if you’re extraordinarily lucky, you get to have 50 of those years with a decent head of hair.”

Lue myös:
Scully-efekti ja nainen sen takana