Avatut Kansiot

7x18i

Scully: You’ve seen this movie 42 times?
Mulder: Yes.
Scully: Doesn’t that make you sad? It makes me sad.

Tätä kirjoitusta edelsi pitkä mietintä siitä, onko mitään järkeä aloittaa blogi sarjasta, joka päättyi jo 13 vuotta sitten. Yllättäen The X-Files on kuitenkin taas ajankohtainen, sillä tätä kirjottaessa uuden The X-Files -minisarjan (”revival”) kuvaukset Vancouverissa ovat juuri päättyneet. Sarjan sanoma ja paranoidi oletus siitä, että keneenkään ei voi luottaa ja kaikkea tarkkaillaan, on ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin. Kuitenkin mietteeni tästä minisarjasta ovat vähintäänkin ristiriitaiset. Chris Carter on kirjoittanut edellisen hyvän käsikirjoituksen noin viisitoista vuotta sitten. Pystyykö hän enää herättämään henkiin samaa lumoa kuin 1990-luvulla?

Mutta vuonna 1998 kaikki oli vielä toisin. The X-Files –elokuva sai ensi-iltansa, jota siihen aikaan täytyi odottaa Suomessa jopa kaksi kuukautta Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen. Vihdoin 14.8.1998 oli tuo kauan odotettu päivä. Finnkino järjesti ensimmäisen esityksen heti puoliltaöin Bristolissa, ja olin luonnollisesti katsomassa, juuri onneksi K-16 ikärajan ylittäneenä. Siksi 14.8. onkin mitä sopivin päivä aloittaa tämä blogi. Tarkoituksena on maratonmaisesti järjestyksessä käydä läpi Salaisten kansioiden jaksoja ja elokuvat ennen uusia osia.

Aikoinaan The X-Files oli ikoninen sarja, jonka vaikutus populaarikulttuurissa näkyy yhä. Onko 1990-luvulla tehtyjen jaksojen lumo säilynyt? Miltä ne näyttävät nyt kun itsekin olen 20 vuotta vanhempi? Edellisestä katselukerrasta on päässyt kulumaan aikaa, sillä sarjan viimeiset kaudet jättivät sen verran ikävän maun, että edes vanhoja hyviä jaksoja ei ollut halua katsoa. Yhdeksäs tuotantokausi jäi minulta kokonaan väliin muutamaa jaksoa lukuun ottamatta, ja kenties nytkin käy niin. Kaivan kaapista vanhat jakso-oppaat ja lehdet, ja etsin joutavaa, mutta niin kiinnostavaa, triviaa sarjasta.

Ja loppuun varoituksen sana niille, jotka eivät ehkä ole sarjaa kokonaisuudessa nähneet: tällä sivulla spoilataan kaikkia sarjan tapahtumia!