Taustaa: 1. tuotantokausi

1. tuotantokausi: FOX:n vähiten etsityimmät

Kun päätös The X-Filesin ensimmäisen tuotantokauden tilaamisesta oli tehty, auttoi tuottaja R.W. Goodwin keräämään varsin kokemattoman Chris Carterin ympärille joukon kokeneita ammattilaisia.

Glen Morgan ja James Wong, jotka olivat aiemmin työskennelleet muun muassa The Commish –sarjassa (Kuuma piiri), ihastuivat The X-Filesin pilottiin ja halusivat mukaan sarjaan. Morganin ja Wongin vaikutus sarjaan sen ensimmäisellä kaudella oli hyvin vahva. He loivat suuren joukon tärkeitä sivuhenkilöitä, kuten Scullyn perheen, A.D. Walter S. Skinnerin ja The Lone Gunmenit. Mikä tärkeintä, Morgan ja Wong keksivät Monster of the Week (MOTW) –jaksot, jotka olivat joka viikko erillisiä pieniä kauhu- tai jännityskertomuksia. Nämä yksittäiset tarinat toivat vaihtelua ja mahdollistivat sarjan jatkumisen vuosikausia.

Morganin ja Wongin lisäksi tärkeitä henkilöitä ensimmäisen kauden aikana olivat Howard Gordon ja Alex Ganza. Parivaljakko oli tuottanut ja käsikirjoittanut esimerkiksi sarjaa Beauty and the Beast.

The X-Filesin ensimmäinen kausi tehtiin suuressa paineessa. FOX:lla oli runsaasti vaatimuksia sarjan suhteen eivätkä FOX:n näkemyksen sarjasta täsmänneet Carterin käsitysten kanssa. FOX:n mielestä jokaisen jakson olisi pitänyt päättyä tapauksen täydelliseen selviämiseen, vaikka yliluonnollisia ilmiöitä onkin mahdoton selvittää. Niinpä moniin jaksoihin lisättiin loppuun yleensä Scullyn monologi tapauksen selviämisestä. FOX myös puuttui juonenkulkuihin ja torppasi monet ideat.

FOX ei edelleenkään ollut tyytyväinen Gillian Andersonin valintaan Scullyksi. Anderson oli nuori ja kokematon. Ennen sarjaa hän oli kuvannut vain yhden TV-jakson, ja hänellä oli suuria vaikeuksia omaksua nopeassa aikataulussa suuret määrät vaikeaa dialogia. Duchovnyn ja Andersonin välillä ei nähty minkäänlaista kemiaa, ja Duchovny on myöhemmin kertonut Carterin ehdottaneen, että Anderson ja Duchovny menisivät pariterapiaan hankkimaan sitä. Koko kauden ajan Andersonia yritettiin savustaa ulos roolista. Tätä varten yhdessä jaksossa esiteltiin jopa etsivä Phoebe Green (Amanda Pays), josta korvattiin sijaista Scullylle.

Kauden loppupuoliskolla jouduttiin vielä suuremman ongelman eteen.
Gillian Anderson oli tavannut kuvauksissa sarjan taiteellisen ohjaajan Clyde Klotzin ja uudenvuodenpäivänä 1994 mennyt naimisiin tämän kanssa havaijilailla golfkentällä. Pian Anderson huomasi olevansa raskaana, ja uutisen paljastuminen loi lisäpainetta antaa potkut Andersonille.

Tuottajat valitsivat kuitenkin toisen suunnan. Andersonin vatsa kätkettiin löysien vaatteiden alle enemmän tai enimmäkseen vähemmän onnistuneesti. Andersonin raskaus heijastui väistämättä juoneen, ja Carter päätti ensimmäisen tuotantokauden varsin yllättäviin ratkaisuihin, jotka mahdollistivat Scullyn roolin pienentämisen kakkoskauden alussa.

FOX:n lempilapsi The Adventures of County Brisco, Jr. lopetettiin ensimmäisen kauden jälkeen, mutta The X-Filesin taru oli vasta alussa. Vaikka sarja olikin television 128 prime time –sarjan joukossa vasta 105. katsotuin, FOX päätti jatkaa sarjaa toiselle kaudelle, sillä katsojaluvut olivat olleet ensimmäisen kauden lopussa noususuunnassa. Sitä paitsi Vancouverissa kuvattu sarja tehtiin niin halvalla, ettei moista kannattanut lopettaa. The X-Files vetosi erityisen hyvin tavoiteltuun 18-45 -ikäryhmään. Sarja alkoi hiljalleen herätä pienimuotoista kulttisuosiota internetissä. 

 

Takaisin sivulle: Sarjan historia