Taustaa: The Event Series

The Event Series (10. tuotantokausi): henkiinherätys

Vaikka I Want to Believe -elokuva ei ollutkaan suuri menestys, ei The X-Filesin paluuta koskaan haudattu lopullisesti. Vuonna 2013 sarjan 20-vuotisen taipaleen kunniaksi pidetyt San Franciscon ja New Yorkin Comic Con -paneelit osoittivat FOX:lle ja sarjan tekijöille, että The X-Filesin paluuta odotettiin yhä. TV-maailma oli muuttunut siitä, mitä se oli The X-Filesin aikoina ollut, ja televisioon oli alettu tehdä lyhyempiä tuotantokausia ja niin sanottuja event series -sarjoja. Myös The X-Filesista kaavailtiin tällaista lyhyttä minisarjaa.

David Duchovnyn on kerrottu olleen aloitteellinen myös minisarjan teon suhteen. Hän vaati myös Chris Carterin mukanaoloa. Vaikein suostuteltava oli Gillian Anderson, jonka Duchovny sai suostuteltua mukaan aamiaistapaamisella. Andersonia jarruttivat varsinkin alun perin kaavailtu suuri 12 jakson määrä ja se, että jälleen kerran hänelle tarjottiin puolta pienempää palkkaa kuin Duchovnylle. Lopulta päätähdille kuitenkin maksettiin yhtä suuri palkkio, ja jaksomäärä kutistui kuuteen. Haastattelujen perusteella Anderson kuitenkin ”huijattiin” mukaan lupaamalla, että minisarjasta tulisi mahtava päätös sarjalle.

Kymmenennen tuotantokauden teko julkistettiin lopulta 24.3.2015, ja kuvaukset alkoivat Vancouverissa 8.6.2015. Chris Carter halusi tuotantotiimiin mukaan alkuperäisessä sarjassa mukana olleita nimiä. Vince Gilligania ja Frank Spotnitzia pyydettiin mukaan, mutta kumpikin oli liian kiireinen omien TV-sarjojensa parissa (Better Call Saul ja The Man in the High Castle). Sen sijaan sarjan alkuvaiheessa mukana olleet Darin Morgan, Glen Morgan ja James Wong suostuivat mukaan tiimiin. Jokainen näistä kolmesta on itse kirjoittanut ja ohjannut yhden kuudesta jaksosta. Carter käsikirjoitti ja ohjasi loput kolme jaksoa. Viimeisen jakson käsikirjoituskrediitin jakavat Carterin kanssa sarjan tieteellinen neuvonantaja Anne Simon sekä Margaret Fieron. Simon on Twitter-tilinsä kautta ollut ehkä uusien jaksojen innokkain mainostaja.

Carterin mukaan 10. kausi on revival, ei reboot, ja se heijastelee tämänhetkistä poliittista ilmapiiriä. Toisin kuin voisi kuvitella, kuuden jakson käsikirjoitukset eivät olleet valmiina ennen kuvauksia, vaan tuttuun tapaan niitä kirjoitettiin viime hetkellä ja deadlinen lähestyessä. Kuten joillain aiemmillakin kausilla, jaksot on kuvattu eri järjestyksessä kuin ne näytettiin (1-5-3-2-4-6). Jaksot oli tosin ensin tarkoitus näyttää kuvausjärjestyksessä, mutta esitysjärjestystä muutettiin viime hetkellä, jotta se palvelusi paremmin kauden emotionaalista tarinaa. Vielä kuvausten aikana ilmassa kummitteli ylimääräinen seitsemäs jakso, jolle oli jo valmis Gabe Rotterin ja Brad Follmerin tekemä käsikirjoituskin. Näyttelijät ja muut tekijät olivat valmiita seitsemännen jakson kuvaamiseen, mutta lopulta se päätettiin sijoittaa osaksi mahdollista 11. tuotantokautta.

Kauden ensimmäinen jakso sai jo lokakuussa 2015 ensiesityksensä muutamilla TV-festivaaleilla. Varsinaisen TV-ensi-illan kymmenes kausi sai 24.1.2016 NFC-mestaruusottelun jälkeen. Kauden aloitusjakso keräsi kokonaisuudessaan huikeat 21,7 miljoonaa katsojaa, mikä on enemmän kuin sarjan suosituimman kauden eli viidennen kauden keskimääräinen katsojaluku. Vain kourallinen The X-Filesin jaksoja on ylipäätään kerännyt enemmän katsojia. Toinenkin jakso keräsi 12,7 miljoonaa katsojaa. Tämä tekee The X-Filesista FOX:n vuoden parhaimmat katsojaluvut keränneen ”uuden” TV-sarjan. The X-Files teki myös ennätyksen maailmanlaajuisella katsojamäärällään. Uudet jaksot esitettiin 80 maassa 24 tunnin sisällä niiden ensiesityksestä, ja jaksot saivat yli 50 miljoonaa katsojaa. Myös Suomessa FOX-kanava teki uuden katsojaennätyksensä. Myös useissa muissa maissa rikottiin kanavien katsojaennätyksiä.

Lue myös: Tämän vuoksi 10. kaudesta tuli mitä tuli

Takaisin sivulle: Sarjan historia