Taustaa: 4. tuotantokausi

4. tuotantokausi: Juoni tihenee

Neljännen kauden alkajaisiksi FOX päätti siirtää lippulaivansa perjantai-illasta sunnuntai-iltaan. Perjantain esityspaikan sai Chris Carterin uusi sarja Millennium. Vaikka Carter alun perin vastustikin esityspaikan muutosta, osoittautui se kuitenkin hyväksi vedoksi. Millenniumin pilotti sai ennätyssuuren yleisön, mutta sarja ei koskaan yltänyt suureen suosioon.

Neljännellä kaudella katsojaluvut kohosivat entisestään, ja syksyllä 1996 The X-Files oli FOX:n suosituin sarja. Lähetyspaikka Super Bowlin finaalin jälkeen toi jaksolle Leonard Betts koko sarjan historian korkeimmat katsojaluvut tammikuussa 1997, 30 miljoonaa katsojaa. Vielä tänäkin päivänä Leonard Betts pitää hallussaan kanavan Super Bowl -katsojaennätystä.

Neloskautta leimasi Carterin poissaolo Millenniumin parissa sekä tulevan elokuvan suunnittelu. Elokuva oli tarkoitus kuvata neljännen ja viidennen kauden välisen kesätauon aikana. Carterin ollessa poissa kausi sisältää varsin epätasaisia MOTW-tuotoksia. Sarjaan palanneet Glen Morgan ja James Wong rellestävät mielipiteitä herättävästi, John Shiban ja Howard Gordon tekevät keskivertosuorituksia ja Vince Gilligan osoittaa olevansa parasta mitä on tapahtunut sitten Darin Morganin. Toisista kausista poiketen Chris Carter ei juurikaan osallistunut MOTW-jaksojen kirjoittamiseen.

Morgan ja Wong olivat lähteneet toisen kauden puolivälissä tekemään omaa TV-sarjaa Space: Above and Beyond. Sarjan lopettamispäätökset jälkeen Morgan & Wong tekivät sopimuksen kirjoittaa neljä erillisjaksoa, joissa jokaisessa käytettäisiin Spacesta tuttuja näyttelijöitä.

Tammikuussa 1997 Duchovny saatteli Andersonin Golden Globe –gaalaan, jossa kumpikin voitti parhaan draamanäyttelijän palkinnon, ja lisäksi sarja palkittiin parhaana draamasarjana. Ehdokkuuksia ja voittoja sateli myös muissa palkintogaaloissa, ja Gillian Anderson voitti Emmyn parhaana naisnäyttelijänä, ollen nuorin kategorin voittanut näyttelijätär. Lisäksi Anderson voitti samana vuonna Screen Actors Guildin näyttelijäpalkinnon. Anderson oli ensimmäinen naisnäyttelijä, joka voitti kaikki nämä kolme tavoiteltua palkintoa (Emmy, Golden Globe, SAG) saman palkintokauden aikana. Myös Duchovny oli Emmy-ehdokkaana, peräti kahdessa sarjassa, The X-Filesin lisäksi vierailustaan Larry Sanders Showssa, mutta ei voittanut. Myöhemmin Duchovnysta tosin tuli ensimmäinen miesnäyttelijä, joka on voittanut parhaan näyttelijän Golden Globen sekä draamasarjasta että komediasarjasta (Californication).

 

Takaisin sivulle: Sarjan historia