Taustaa: 5. tuotantokausi

5. tuotantokausi: Uusin vai vanhoin silmin?

Neljäs tuotantokausi oli päättynyt Mulderin kuolemaan, mikä käynnisti hurjan huhumyllyn siitä, olisiko Mulder oikeasti poistunut sarjasta vai oliko kyseessä vain silmänkääntötemppu. Sikäli spekulointi oli aiheellista, että David Duchovny oli ilmaissut halunsa jättää sarja. Viitoskauden piti muutenkin alun perin jäädä Salaisten kansioiden viimeiseksi kaudeksi. Carterin, Duchovnyn ja Andersonin sopimukset päättyisivät, ja he kaikki toivoivat Mulderin ja Scullyn tarinan jatkuvan vastaisuudessa mieluimmin valkokankaalla kuin tv-ruudussa.

Elokuvan teko varjosti koko kautta ja vaikutti juonikuvioihin. Kaudesta tuli vain kahdenkymmenen jakson mittainen. Sarjan tekemistä haittasi vaikeus löytää osaavia käsikirjoittajia poistuneiden tilalle: kuudesta uudesta käsikirjoittajasta viisi sai potkut ennen kauden puoliväliä. Vastapainoksi sarjassa vieraili kuuluisia käsikirjoittajavieraita: Stephen King ja William Gibson kirjoittivat molemmat jakson sarjaan.

Kauden aikana nousivat myös kulissien takaiset tapahtumat otsikoihin. Kun Gillian Anderson voitti syyskuussa 1997 Emmyn parhaana naisnäyttelijänä draamasarjassa neljännestä kaudesta, hän unohti mainita kiitospuheessaan Duchovnyn. Vaikka Anderson yrittikin paikata virhettään ostamalla koko sivun kokoisen kiitosilmoituksen lehdestä, vahinko oli jo tapahtunut, ja lehdet raportoivat suurin otsikoin Andersonin ja Duchovnyn kylmistä väleistä. Anderson oli näreissään, että sarjan miestähdelle maksettiin paljon parempaa palkkaa, ja Duchovny murjaisi lehdessä, että Anderson saisi syyttää siitä agenttiaan, ei sukupuoltaan. Myöhemmin Duchovny ja Anderson ovatin vahvistaneet, että sarjan kuvausten aikana oli aikoja, jolloin he tappelivat kaikesta ja eivät edes puhuneet toisilleen.

Keväällä 1997 Duchovny oli mennyt muutaman kuukauden seurustelun jälkeen naimisiin näyttelijä Téa Leonin kanssa, ja nyt hän tahtoi palata Vancouverin maisemista takaisin Los Angelesiin, jossa Leoni kuvasi omaa sarjaansa The Naked Truth. Duchovny vitsaili epäonnistuneesti Conan O’Brienissa kuinka Vancouverissa sataa kymmenen metriä vettä päivässä, ja sai niskoilleen kaupunkilaisten vihat. Huhuttiin, että Chris Owenin esittämä agentti tulisi Mulderin tilalle. Duchovny sai kuitenkin tahtonsa läpi, ja sarjan kuvaukset päätettiin siirtää Los Angelesiin viidennen kauden jälkeen.

Kulissien takaisista kiistoista huolimatta The X-Files oli suosionsa huipulla. Catatonia lauloi hittikappaleessaan Mulderista ja Scullysta, ja The X-Files oli kanavansa katsotuin ohjelma. Se keräsi peräti 16 Emmy-ehdokkuutta, mikä oli suurin määrä sinä vuonna yhdessä ER:n kanssa. The X-Files voitti jälleen kolmannen kerran parhaan draamasarjan Golden Globen, jonka avulla sarja on yhä eniten parhaan draamasarjan Golden Globeja voittanut TV-sarja yhdessä Mad Menin kanssa.

 

Takaisin sivulle: Sarjan historia