Taustaa: 8.-9. tuotantokausi

8.-9. tuotantokausi: The NeXt Files

David Duchovnyn poissaolo kahdeksannella kaudella päätettiin ratkaista tuomalla mukaan sarjaan uusi päähenkilö, joka myöhemmin myös Gillian Andersonin poistuessa voisi luotsata sarjaa. John Doggettin rooliin oli ehdolla jopa sata näyttelijää, mutta vakavia ehdokkaita oli kymmenkunta. Ehdolla rooliin olivat esimerkiksi Kyle MacLachlan, Lou Diamond Phillips, Chris Noth, Bruce Campbell, Hart Bochner, Patrick Dempsey, D.B. Sweeney, Dominic Purcell, Esai Morale ja Craig Sheffer, mutta lopulta rooli meni Robert Patrickille.

Koska tavoitteena oli jatkaa sarjaa yli Duchovnyn ja Andersonin lähdön, myöhemmin kahdeksannella kaudella tuotiin mukaan agentti Monica Reyes. Reyesin rooliin valittiin Annabeth Gish. Muita loppusuoralle päässeitä näyttelijättäriä olivat Daphne Zuniga ja Stacy Edwards.

Kahdeksannen kauden kuvaukset alkoivat huonoissa merkeissä, sillä ensimmäisen jakson kuvauksissa sattuneessa sähkökaapelionnettomuudessa kuoli yksi ja loukkaantui kuusi sarjan työntekijää.

Juuri kun näytti siltä, että ainakin Duchovny ja Anderson poistuisivat yhdessä sarjasta kahdeksannen kauden jälkeen — ja Mulder ja Scully saisivat yhteisen lopun — ilmoitettiin, että Anderson oli allekirjoittanut sopimuksen yhdeksännestä kaudesta, koska se nosti hänen palkkaansa kahdeksannella kaudella. Vuodesta tuli taas odottelua sen suhteen, mitä Duchovny tekisi 9. kauden suhteen.

Duchovny palasi kahdeksannella kaudella yhteensä 12 jaksoon, joista tosin puolet oli vain lyhyitä esiintymisiä. Duchovny on tosin myöhemmin kertonut tarjoutuneensa kirjoittamaan ja ohjaamaan jaksoja 8. kaudelle, mutta saaneensa kieltävän vastauksen. Myös Carter on myöntänyt, että hänellä oli mahdollisuus käyttää Mulderia kaudella paljon enemmänkin, mutta valinneensa toisin.

Kahdeksannella kaudella katsojaluvut eivät nousseet vaikka Carter ja kumppanit ovat useasti niin väittäneetkin, mutta eivät laskeneetkaan katastrofaalisesti, mitä FOX piti merkkinä siitä, että sarja selviäisi ilman Mulderia ja Scullyakin. Ne jaksot, joissa Duchovny oli mukana, olivat kauden katsotuimpia, kunnes luvut alkoivat laskea kauden loppua lähestyttäessä. Keskustelupalsoilla todellisuus oli toinen ja fanit alkoivat olla entistä tyytymättömämpiä. Duchovnyn paluujaksot sarjaan tyrittiin täysin myös näyttelijän itsensä mielestä, ja jopa Duchovny katsoi parhaaksi sanoa hyvästit sarjalle, joka oli muuttunut Mulderin ja Scullyn ristiretkestä täysin vieraaksi emsemble-sarjaksi.

X-philet olivat pysyneet sarjan mukana vielä kahdeksannen kauden lupaamalla Mulderia ja Scullya, mutta yhdeksäs kausi oli eri juttu. Kaikesta huolimatta Carter väitti, että heillä oli tarinoita yhä kerrottavana ja hahmotteli sarjan kestävän vielä kymmenennelle kaudelle ja ylikin. Toisin kuitenkin kävi. Yhdeksännen kauden aloitusjaksolla oli vähiten katsojia sitten toisen kauden ja katsojaluvut tippuivat viikko viikolta.

Katsojien ohella sarjaa hylkivät kriitikot. The X-Files oli muuttunut suosikista esimerkiksi siitä, miten käy kun sarjaa venytetään liikaa. Tuottajat puolestaan syyttivät katsojia siitä, että nämä karttoivat sarjaa vain periaatteesta. Jo kolmas Carterin sarja, The Lone Gunmen, lopetettiin. Epävarmuus näkyi siinä, että jaksojen esitysjärjestystä muutettiin jatkuvasti, joskus jopa useasti päivässä.

Tammikuussa 2002 Carter oli edelleen optimistinen 10. kauden suhteen, vaikka katsojaluvut matelivat ensimmäisen kauden tasolla. Vain muutama päivä myöhemmin, 17.1.2002 Carter ilmoitti lehdistötiedotteella sarjan päättymisestä toukokuussa 2002. Haastatteluissa Carter pohdiskeli, oliko 9/11 vienyt ihmisten kiinnostuksen pois paranoiasta (vaikka itse asiassa 9/11-tapahtumat aloittuvat salaliittoteorioiden uuden kukoistuksen), ja myönsi, että katsojat olivat sittenkin halunneet vain Mulderin ja Scullyn, ei korvikkeita. ”We lost our audience on the first episode. It’s like the audience had gone away, and I didn’t know how to find them. I didn’t want to work to get them back because I believed what we are doing deserved to have them back”, perusteli Carter sarjan lopettamista (San Francisco Chronicle, 18.1.2002).

Finaalia varten koottiin vielä yhteen koko menneitten aikojen tähtiporukka mukaan lukien Duchovny, jolle maksettiin kahden miljoonan dollarin palkkio, William B. Davis, Nicholas Lea, Steven Williams, Laurie Holden. Huhtikuun 2002 alussa juhlittiin ensin sarjan 200. jaksoa ja kuun lopussa 27.4.2002 pidettiin sarjan päättäjäisjuhlat, jonne asteltiin vihreää mattoa pitkin pienten avaruusolentojen saattelemana. Viimeinen jakso esitettiin 19.5.2002. X-Arkisto sulkeutui, muttei lopullisesti.

Lisää kevään 2002 tapahtumista

Takaisin sivulle: Sarjan historia