Taustaa: sarjan alku

Pilottijakso: Alussa oli…

Vuonna 1992 tuntematon TV-tuottaja Chris Carter sai tehtäväkseen kehitellä ohjelmia TV-yhtiö FOX:lle. Chris Carterin juuret olivat Disney-yhtiön käsikirjoittajana ja musikaali-komediasarjan Rags to Riches tuottajana. FOX-kanava oli perustettu vasta muutamia vuosia aiemmin, eikä se kerännyt vielä yhtä suurta yleisöä kuin kolme muuta suurta kanavaa ABC, CBS ja NBC. FOX oli tunnettu lähinnä kevyistä sarjoistaan kuten Simpsonit ja Melrose Place.

Carter muisteli lapsuutensa sarjoja kuten Hämärän rajamailla, Alfred Hitchcock esittää ja Kolchak: The Night Stalker, ja halusi luoda jotain samanlaista selkäpiitä karmivaa. Kauhu ja paranoia olivat tähän aikaan lähes kadonneita televisiosta, mutta Uhrilampaat ja JFK olivat juuri menestyneet elokuvateattereissa. Carter oli myös lukenut, että amerikkalaisista jopa 3 % uskoi joutuneensa avaruusolentojen abduktoimaksi, joten hän uskoi aiheen kiinnostavan katsojia.

Käsikirjoituksensa miespäärooliin Carter otti mallia Kolchakista ja JFK-elokuvan Garrisonista. Naispääroolin innoituksena toimi  Uhrilampaiden Clarice Starling. Miesagentti sai sukunimensä Carterin äidin tyttönimestä Mulder. Erikoisen etunimen Fox alkuperäksi Carter kertoi pitkään, että hänellä oli samanniminen ystävä lapsena (ja koska Fox Mulder kuulostaa paremmalta kuin NBC Mulder, kuten Carter vitsaili). Myöhemmin Carter on kuitenkin paljastanut, että tarina on pötyä; hän vain piti tästä oudosta nimestä. Naispäähenkilön Scully-nimi tuli puolestaan baseball-selostaja Vin Scullylta, joka oli Carterille ”voice of God”.

Carter tarjosi ideaansa FOX:lle, mutta sai kieltävän vastauksen. Toisella yrityksellä hän oli onnekkaampi, ja FOX tilasi pilottijakson.

Seuraavaksi täytyi valita pääosanesittäjät. Agentti Mulderin esittäjän valinta oli helppo päätös. Rooliin valittiin hakijoiden (mm. Kevin Sorbo, Lance Guest, Lou Diamond Phillips, Adam Baldwin, Dean Cain) joukosta possukravatillaan erottunut David Duchovny, joka kuitenkin kieltäytyi roolista, koska halusi tehdä elokuvia. Duchovny oli jo ehtinyt saada jonkin verran menestystä rooleissaan esimerkiksi Twin Peaksissa, Kaliforniassa ja Beethovenissa. Myöhemmin Duchovny on kertonut, että roolittaja Randy Stone oli suostutellut häntä rooliin luvaten, että tämä rooli on jotain niin suurta, ettei Duchovnyn tarvitse enää sen jälkeen näytellä. Pitkällisen suostuttelun jälkeen Duchovny otti roolin vastaan uskoen, että kyseessä olisi vain nopea rahanansaitsemiskeikka ennen seuraavaa elokuvaroolia.

Dana Scullyn esittäjän valinta oli ongelmallinen. Roolia hakivat sellaiset nykyään nimekkäät näyttelijät kuten Jill Hennessey ja Cynthia Nixon. Duchovny puolestaan ehdotti rooliin entistä opiskelutoveriaan Jennifer Bealsia. Carterin ja Stonen huomio oli kiinnittynyt kokemattomaan 24-vuotiaaseen Gillian Andersoniin, siitäkin huolimatta, että Anderson näytti koeluvussa homssuiselta epäsopivissa lainavaatteissaan. FOX olisi halunnut rooliin jonkun enemmän Pamela Andersonin kaltaisen, ja vielä ensimmäisen kauden aikanakin kulissien takana käytiin kovaa kädenvääntöä siitä, tulisiko Gillian Anderson korvata toisella näyttelijällä.

Pilottijaksoa lennettiin kuvaamaan sateiseen Vancouveriin maaliskuussa 1993. Pilotin ohjaajaksi valittiin elokuvia ohjannut Robert Mandel.

Lopulta The X-Files oli yksi niistä harvoista sarjoista, jolle FOX näytti vihreää valoa. Silti FOX:n toiveet olivat sen toisessa syksyn uutuussarjassa The Adventures of Brisco County, Jr. FOX:n johtaja Sandy Grushow lupasi syödä työpöytänsä, mikäli Brisco ei olisi menestys. The X-Filesille annettiin sen sijaan pahaenteinen perjantai-illan kello yhdeksän ohjelmapaikka (”Friday Night Death Slot”), jolla juuri mikään sarja ei ole koskaan menestynyt.

The X-Filesin ensimmäinen jakso esitettiin 10. syyskuuta 1993. Suomeen sarja rantautui puolitoista vuotta myöhemmin, 31. tammikuuta 1995.

 

Takaisin sivulle: Sarjan historia