Taustaa: The X-Files Movie

The X-Files -elokuva: Valkokankaan suosikit

The X-Files Movie sai ensi-iltansa kesällä 1998. Elokuvan työnimenä toimi Nuts and Bolts sekä  Blackwood, joka ilmeisesti on elokuvassa esiintyvän pikkukaupungin mainitsematon nimi. Elokuva tunnetaan myös nimellä Fight the Future, josta suomenkielinen nimi X-Files – taistelu tulevaisuudesta on johdettu. Itse elokuvassa ei nimeä Fight the Future mainita, ja nykyään elokuva tunnetaan yleensä nimellä The X-Files tai The X-Files Movie.

Idea elokuvan teosta sai alkunsa jo kolmannen kauden aikoihin.  Chris Carter näki Duane Barry ja Ascension –jaksoja esitettävän isolta valkokankaalta ja ajatteli, että elokuva olisi oikeastaan kaikkein sopivin esitysmuoto sarjalle. Kun kolmanteen kauteen mennessä sarja oli noussut valtavaksi menestykseksi ympäri maailman, FOX päätti, että oli aika tehdä kokopitkä elokuva.

Carter hahmotteli elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Frank Spotnitzin kanssa joululomalla 1996. Elokuvaa tuottamaan hän palkkasi Daniel Sackheimin, joka oli ollut mukana aikoinaan jo pilottijakson teossa. Elokuva kuvattiin neljännen ja viidennen kauden välisellä kesätauolla Los Angelesissa. Anderson ja Duchovny saivat ensimmäistä kertaa yhtä suuren palkkion: neljä miljoonaa dollaria.

Chris Carter suojeli juonta äärimmäisyyksiin asti: käsikirjoitukset painettiin punaiselle paperille, jotta niitä ei voisi kopioida. Loppujen lopuksi National Enquirer paljasti varjellun juonen juuri ennen ensi-iltaa.

The X-Files sai ensi-iltansa 19.6.1998. Elokuvan tuotantobudjetti oli 66 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuinen tuotto 189 miljoonaa dollaria. Yhdysvalloissa se oli vuoden 23.katsotuin elokuva ja PG-10 -ikärajalla varustetuista elokuvista kymmenenneksi tuottoisin. Vaikka elokuva olikin siis menestynyt, se tipahti Yhdysvaltojen box office –listan kärkipaikalta jo ensimmäisen viikon jälkeen. Ulkomailla tulos oli parempi, ja esimerkiksi Suomessa Fight the Future oli ainoa vuoden kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oleva K-16 –elokuva. 

Lue lisää Fight the Futuren tekemisestä ja taustoista

Takaisin sivulle: Sarjan historia