Taustaa: The X-Files: I Want to Believe

The X-Files: I Want to Believe: Epäonnea matkassa

Matka toisen The X-Files –elokuvan tekemiseen oli pitkä. David Duchovnyn lähtö oli romahduttanut sarjan katsojaluvut, Duchovnylla ja Chris Carterilla oli omat kiistansa ja lakijuttunsa FOX-yhtiötä vastaan eivätkä tekijäporukan välitkään olleet kunnossa. Yllättäen uuden elokuvan puolesta kampanjoi eniten juuri Duchovny.

Elokuvan ensimmäinen käsikirjoitusversiota tehtiin jo 2002-2003, mutta se hävisi jonnekin. Kaikki oli valmiina elokuvaa varten vuonna 2004 ja Duchovny ja Gillian Anderson olivat kirjoittaneet sopimuksen, mutta viime hetkellä kaikki peruuntui. Kesällä 2007 Carter sai lopulta FOX:lta puhelun, että nyt tai ei koskaan. Todennäköisesti tämä johtui ainakin osaksi siitä, että käsikirjoittajien lakko oli lähestymässä, ja Carterilta löytyi valmis käsikirjoitus. Uuden elokuvan tekeminen uutisoitiin halloweenina 2007, ja kuvaukset alkoivat joulukuussa Vancouverissa.

I Want to Believe tehtiin halvalla, 30 miljoonalla dollarilla, eli noin puolella Fight the Futuren budjetista. Tiettävästi Duchovny ja Andersonkin suostuivat tinkimään palkkioistaan. Chris Carter halusi pitää kaiken tarkasti salassa ettei juoni pääsisi vuotamaan. Vain muutama avainhenkilö sai lukea käsikirjoituksen, ja senkin suljetussa huoneessa kameroiden valvoessa. Juonesta ei annettu julkisuuteen vihjettäkään.

Juonen vuotamisen pelosta salanimellä The Done One –kuvattu elokuva toimi peitenimien varassa: ohjaajana hääri Rich Tracers, pääosissa Bobby Wingood Larryna ja Marilyn Ramsey Frankiena. Tekijät päästivät tarkoituksella liikkeelle vääriä huhuja. Carter halusi, että katsojat kokisivat yllätyksen mennessään elokuviin.

Sitten huonot uutiset: I Want to Believe on varsinainen onnettomien sattumien summa, josta osasyyn saa niskoilleen Russell Crowekin. Kun Crowe jätti roolinsa elokuvassa Australia, tilalle palkattiin Hugh Jackman, mikä puolestaan lykkäsi X-Men Origins: Wolverine–elokuvan valmistumista vuoden 2008 kesästä seuraavaan vuoteen. Joten FOX:lla ei ollut tarjota kesälle muuta elokuvaa kuin I Want to Believe. Kaiken lisäksi The X-Files sai luultavasti vuoden huonoimman ensi-iltapaikan viikko The Dark Knightin jälkeen. Vielä pahempaa oli elokuvan mainostus, tai lähinnä mainostuksen puute. Lisäksi elokuvaa kuvattiin käsikirjoittajien lakon aikana, minkä johdosta kuvauksissa täytyi pysytellä tiukasti käsikirjoituksessa ilman mahdollisuutta improviosointiin tai muutoksiin.

Epäonni jatkui vielä ensi-illan jälkeenkin: Carter kirjoittautui parantolaan uupumuksen vuoksi ja Duchovny seksiriippuvuuden. Andersonille kävi paremmin: Andersonin kuvausten aikana alkunsa saanut kolmas lapsi syntyi lokakuussa, ja sai osuvasti nimekseen Felix eli x-file.

I Want to Believe sai ensi-iltansa 23.7.2008, siis kymmenen vuotta ensimmäisen elokuvan ja kuusi vuotta sarjan päättymisen jälkeen. Katsojatilastoissa I Want to Believe oli USA:ssa parhaimmillaan neljäntenä, ja Suomessakin se keräsi vain vähän päälle 20 000 katsojaa, siis vain kuudesosan Fight the Futureen verrattuna. Elokuva tuotti yhteensä 70 miljoonaa, ja kansainvälisissä tilastoissa se oli vuoden 78. tuottoisin elokuva. DVD-myynti oli kuitenkin tuottoisaa.

Katso myös: Kahdeksan vuotta I Want to Believen ensi-illasta

Takaisin sivulle: Sarjan historia