The X-Files: kirjoittajat

chris-carter

Chris Carter syntyi Belleflowerissa Kaliforniassa. Hän työskenteli 13 vuoden ajan toimittajana surffauslehdessä ennen kuin aloitti uran viihdemaailmassa vaimonsa Dori Carterin kannustamana. Carter kehitteli useita TV-pilotteja ja toimi sarjan Rags to Riches tuottajana. 1990-luvun alussa Peter Roth palkkasi Carterin töihin FOX:lle kehittämään uusia sarjoja. Carterin luoma The X-Files nosti hänet lopulta maineeseen. Carter hallitsi The X-Filesin tuotannossa lähes kaikkea ja esimerkiksi kirjoitti uudelleen lähes kaikki muiden käsikirjoittajien jaksot. Carter on myös ohjannut 13 jaksoa ja I Want to Believe -elokuvan. Carter harkitsi sarjan vastaavan tuottajan hommien jättämistä Frank Spotnitzille yhdeksännellä kaudella, mutta päätti sitten pysyä mukana. Carterin hankkeet The X-Filesin ulkopuolella ovat saaneet varsin vaatimatonta menestystä. Ainoastaan Millenniumia (1996-1999) voi pitää jonkinlaisena onnistumisena. Harsh Realm (1999) ja The Lone Gunmen (2001) lopetettiin muutaman jakson jälkeen, Showtimelle, AMC:lle ja FOX:lle kehitetyt sarjat jäivät toteutumatta, ja Amazonille tehty The After (2014) ei edennyt pilottia pidemmälle. The X-Filesin loputtua Carter onkin viettänyt hiljaiseloa, ja 10. kauden aikaisissa haastatteluissa hän on myöntänyt The X-Filesin loppumisen merkitsevän hänelle kuolintuomiota.

Eric Charbonneau

Frank Spotnitz oli alun perin ammatiltaan toimittaja. Carter palkkasi vanhan tuttunsa The X-Filesin toisella kaudella paikkaamaan Glen Morganin ja James Wongin jättämää aukkoa. Spotnitz on kertonut, että Carter antoi hänelle alusta asti suurta vastuuta Spotnitzin kokemattomuudesta huolimatta. Spotnitz eteni nopeasti Carterin oikeaksi kädeksi ja toimi Carterin aisaparina mytologiajaksojen kirjoittamisessa. The X-Filesin päätyttyä Spotnitz tuotti hetken aikaa Night Stalker -sarjaa. Hän muutti Lontooseen ja perusti Big Light -tuotantoyhtiön, joka on tuottanut useita sarjoja kuten Hunted, The Man in the High Castle ja Medici: Masters of Florence. Oma tuotantoyhtiö piti Spotnitzin niin kiireisenä, ettei hän ehtinyt halustaan huolimatta osallistumaan The X-Filesin 10. kauden tekoon. Spotnitz on myöhemmin todennut, että jos voisi tehdä kaiken uudelleen, hän keskittyisi The X-Filesissa enemmän henkilöiden matkaan kuin itse juoneen.

Vince Gilligan on The X-Filesin tekijäporukasta ehdottomasti menestynein. Hänet on palkittu niin Emmyilla kuin Golden Globeilla luomistaan ja tuottamistaan TV-sarjoista Breaking Bad ja Better Call Saul. Alkujaan Gilligan oli The X-Files-fani, joka päätti lähettää tuottajille käsikirjoituksensa. Jaksosta muotoutui lopulta Soft Light, ja Gilligan kutsuttiin mukaan sarjan tuotantotiimiin. Gilligan torjui ensimmäisen pyynnön, mutta liittyi lopulta mukaan ensin sarjan konsultiksi kolmannella kaudella ja lopulta tuottajaksi neljännestä kaudesta lähtien. Gilligan on todennut, että The X-Files oli hänen elämänsä paras työ ja hauskaa opettelua TV-sarjan tekoon. Saamiaan oppeja hän hyödynsi myöhemmin omissa TV-sarjossaan.

howard-gordonHoward Gordon aloitti 1980-puolivälissä käsikirjoittajan uran yhdessä työparinsa Alex Gansan kanssa. Pari toimi sarjan Beauty and the Beast tuottajina. Carter pyysi Gordonin ja Gansan mukaan tuottamaan uutta sarjaansa The X-Files. Gordon jäi sarjaan neljän kauden ajaksi, ja osallistui sinä aikana kahdenkymmenen jakson kirjoittamiseen. Gordon on haastatteluissa kertonut olleensa sarjassa toisen luokan kansalainen ja tunteneensa alemmuutta verratessaan jaksojaan nerokkaisiin Glen Morganin, James Wongin, Darin Morganin ja Vince Gilliganin jaksoihin. Gordonin suuri menestys tuli vasta The X-Filesin ja niitä seuranneiden Strange Worldin ja Angelin jälkeen: hänen tuottamansa sarjat 24 ja Homeland nostivat Gordonin Emmy-voittajaksi ja yhdeksi arvostetuimmista TV-tuottajista.

morjan-ja-wongGlen Morgan tapasi jo kouluaikana tulevan kirjoittajaparinsa James Wongin. Pari aloitti TV-uransa sarjojen 21 Jump Street ja Kuuma piiri parissa. FOX:n Peter Roth kutsui Morganin ja Wongin mukaan tuottamaan ja kirjoittamaan uutta sarjaa The X-Files. Aluksi Morgan ja Wong halusivat kieltäytyä, mutta nähtyään sarjan pilotin he vakuuttuivat. Morgan ja Wong olivat sarjan tärkeimpiä käsikirjoittajia ensimmäisellä kaudella, mutta heidän visionsa sarjan suunnasta alkoi erota Carterin visiosta toisen kauden aikana. Parivaljakko jätti The X-Filesin toisen kauden puolivälissä luodakseen oman TV-sarjan Space: Above and Beyond. Sarja lopetettiin nopeasti, ja Morgan ja Wong palasivat vielä muutaman jakson ajaksi The X-Filesin neljännellä kaudella, ja ottivat sitten vetovastuun Millenniumin toisesta kaudesta. Morgan ja Wong saivat menestystä myös elokuvamaailmassa Final Destination -elokuvien kautta. Myöhemmin Morganin ja Wongin tiet erosivat. Morgan on sittemmin tuottanut monia lyhyeksi jääneitä TV-sarjoja. The X-Filesin 10. ja 11. kaudella hän jakoi vastaavan tuottajan tittelin yhdessä Chris Carterin kanssa.

James Wong  syntyi Hong Kongissa ja muutti Yhdysvaltoihin 10-vuotiaana. Hän työskenteli The X-Filesissa tuottajana ja Glen Morganin kirjoittajaparina. Parivaljakon palattua takaisin sarjaan Space: Above and Beyondin lopettamisen jälkeen Wong kokeili ensimmäisen kerran taitojaan ohjaajana jaksossa Musings of a Cigarette-Smoking Man, ja sai heti Emmy-ehdokkuuden. Wong ohjasi myös valkokankaalle elokuvan The One. Morgan ja Wong lähtivät eri suuntiin Millenniumin ja Final Destination -elokuvien jälkeen. Sittemmin Wong on tuottanut ja kirjoittanut esimerkiksi sarjoja The Event, Scream Queens ja American Horror Story. The X-Filesin kymmenes kausi toi parivaljakon taas yhteen yhdeksän vuoden jälkeen.

dmorgan.jpgDarin MorganThe X-Filesin legendaarisin käsikirjoittaja, sai ensikosketuksensa TV-maailmaan isoveljensä Glen Morganin kautta. Morgan esiintyi pienissä rooleissa veljensä sarjoissa Kuuma piiri ja 21 Jump Street. Myös The X-Filesissa hän esiintyi ensin kameran edessä esittäen The Hostin hirviötä. Kun Morgan avusti Blood-jakson kirjoittamisessa, tarjottiin hänelle kirjoittajan paikkaa sarjassa. Morgan vastusteli, sillä piti itseään hitaana kirjoittajana ja tyyliään liian komediallisena. Morganin ensimmäinen käsikirjoitus Humbug osoittautui kuitenkin hitiksi. Kolmannella kaudella Morgan toimi script editorina, ja miehen kaikki kolmannen kauden jaksot olivat klassikoita jo syntyessään. Clyde Bruckman’s Final Reposen käsikirjoituksesta Morgan voitti sarjan ainoan käsikirjoitus-Emmyn. Morgan ei kuitenkaan kestänyt TV-sarjan teon nopeaa tahtia, vaan jättäytyi pois The X-Filesista kolmannen kauden jälkeen. Sittemmin Morgan on kirjoittanut vain muutamia TV-käsikirjoituksia, mutta tuottajana hän on toiminut hetkellisesti esimerkiksi sarjoissa Millennium ja Fringe. The X-Filesin 10. kaudelle Morgan muokkasi aiemmin Frank Spotnitzin Night Stalker -sarjaa varten tekemänsä vanhan käsikirjoituksen.

john-shiban

John Shiban ajautui mukaan The X-Filesiin vanhan tuttunsa Frank Spotnitzin kautta. Carter halusi palkata sarjaan kolmannelle kaudelle mukaan henkilöitä, joilla ei olisi kokemusta TV-käsikirjoittamisesta, jotta Carter voisi kouluttaa heitä oman kirjoitustyylinsä saloihin. Muutaman yksin kirjoittamansa jakson jälkeen Shiban alkoi kirjoittaa jaksoja enimmäkseen yhdessä Frank Spotnitzin, Vince Gilliganin ja Howard Gordonin kanssa. Shiban pysyi sarjassa sen loppuun asti. Sarjan katsojat ovat ehkä aliarvostaneet miehen kykyjä, mutta Vince Gilligan halusi hänet mukaan Breaking Badiin. Muutoinkin Shibanin ura on ollut The X-Filesin jälkeen varsin menestyksekäs, ja hän on ollut mukana sellaisissa sarjoissa kuin Supernatural, Vampyyripäiväkirjat, DaVinci’s Demons ja Hell on Wheels.

Alex Gansa liittyi The X-Filesiin yhdessä kirjoittajaparinsa Howard Gordonin kanssa, mutta lähti jo ensimmäisen kauden jälkeen Gordonin jäädessä sarjaan. Gansa työskenteli esimerkiksi sarjoissa Dawson’s Creek, Num3rot ja Entourage, ja yhdisti myöhemmin taas voimansa Gordonin kanssa sarjoissa 24 ja Homeland.

Jeffrey Bell kirjoitti ensimmäiset jaksot The X-Filesiin sarjan kuudennella kaudella, ja toimi 7. ja 8. kaudella sarjan script editorina. Bell on myöhemmin tuottanut esimerkiksi sarjoja Angel, Alias, V ja Agents of S.H.I.E.L.D. 

Steven Maeda päätyi The X-Filesiin Harsh Realmin kautta. Hän kirjoitti sarjaan viisi käsikirjoitusta sen viimeisillä kausilla ja toimi script editorina yhdeksännellä kaudella. Sarjan loputtua Maeda on tuottanut esimerkiksi sarjoja CSI: Miami, Lost, PanAm ja Helix.

Greg Walker työskenteli myös alun perin Harsh Realmissa. Hän aloitti The X-Filesissa jaksolla Brand X ja toimi kahdeksannella kaudella story editorina. Walkerin myöhempiin krediitteihin kuuluvat esimerkiksi Ilman johtolankaa, Vegas ja Extant.

Hekin ovat kirjoittaneet The X-Filesia:

David Duchovny: 8 jaksoa, joista 5 yhdessä muiden kanssa
Kim Newton (mm. Pasadena, Takaa-ajettu, Todistettavasti syyllinen): 2 jaksoa
Jeff Vlaming (mm. Hannibal, Fringe, Taisteluplaneetta Galactica, Xena, NCIS): 2 jaksoa
Sara B. Charno (Cooper) (mm. Homicide, House, Chicagon lääkärit): 2 jaksoa
Tim Minear (mm. American Horror Story, Dollhouse, Firefly, Angel): 2 jaksoa
Chip Johanessen (mm. Millennium, Beverly Hills 90210, 24, Dexter, Homeland): 1 jakso

Sarjan käsikirjoittajia  Sarjan ohjaajia  Sarjan muita tuottajia  Sarjan näyttelijöitä  Sarjan muita tekijöitä