The X-Files: näyttelijät

gaGillian Anderson syntyi vuonna 1969 Chicagossa, mutta vietti lapsuutensa Lontoossa. Kun Andersonin perhe muutti myöhemmin takaisin Yhdysvaltoihin, teini-ikäinen Anderson kävi läpi rankan kapinavaiheen, josta on julkisestikin usein kertonut. Myöhemmin Anderson kiinnostui teatterista ja valmistui taidelinjalta DePaul Universitysta. Vuonna 1992 Anderson muutti Los Angelesiin, ja sai ensimmäisen TV-roolinsa sarjasta Class of ’96. Kokemattoman Andersonin palkkaaminen The X-Filesin päärooliin herätti paljon vastustusta, mutta Anderson lunasti lopulta paikkansa voittamalla pääosa-Emmyn historian nuorimpana naisnäyttelijänä Golden Globe- ja SAG-palkintojen jatkoksi. Anderson on myös ensimmäinen naisnäyttelijä, joka voitti kaikki kolme palkintoa (Emmy, Golden Globe, SAG) saman palkintokauden aikana. Anderson on todennut, että Scully ei ole läheskään mielenkiintoisin hänen hahmoistaan, mutta että hän pitää hahmon tietynlaisesta nuorekkuudesta ja tyttömäisyydestä ja siitä, että hahmo on innostanut monia nuoria naisia tiedeuralle.

The X-Filesin loputtua Anderson muutti Lontooseen, ja hän on näytellyt useissa BBC:n historiallisissa draamoissa kuten Kolea talo, Suuria odotuksia ja Sota ja rauha. Suurin menestys The X-Filesin ulkopuolella on kuitenkin ollut brittiläinen TV-sarja The Fall, jossa Anderson esittää kovapintaista etsivää Stella Gibsonia. Myös Andersonin rooli Bedalia du Maurierina Hannibalissa kasvoi merkittäväksi. Anderson on myös hylännyt rooleja menestyssarjoissa kuten Downton Abbey ja Game of Thrones. Andersonin elokuvista tunnetuimpia ovat The Mighty, The House of Mirth, The Last King of Scotland ja Johnny English Reborn. Anderson on kerännyt ylistystä teatterirooleissaan, joihin kuuluvat esimerkiksi Nukkekodin ja Viettelyksen vaunun pääosat. Anderson on myös kirjoittanut myös useita kirjoja yhdessä Jeff Rovinin (kolmiosainen The Earthend Saga) sekä Jennifer Nadelin (WE – A Manifesto for Women Everywhere) kanssa. Anderson on ollut naimisissa kahdesti, The X-Filesin tuotantoryhmässä työskennelleen Clyde Klotzin kanssa (1994-1997) sekä dokumentaristi Julian Ozannen kanssa (2004-2006). Hänellä on Klotzin kanssa tytär Piper (s. 1994) sekä Mark Griffitsin kanssa kaksi poikaa, Oscar (s. 2006) ja Felix (s. 2008). Vuonna 2016 kuningatar Elisabet II myönsi Andersonille Brittiläisen imperiumin upseerin (Officer of the Order of the British Empire, OBE) arvonimen, ja vuonna 2018 Anderson sai tähden Hollywood Walk of Famelle.


ddDavid Duchovny
, ”The Man, The Myth, The Monotone”, kuten Bree Sharp aikoinaan lauleli, syntyi vuonna 1960 New Yorkissa. Duchovnyn isä oli tiputtanut sukunimestään mykän h-kirjaimen pois lausumisen helpottamiseksi, mutta David otti sen myöhemmin takaisin käyttöön. Duchovny valmistui Princetonista kirjallisuuden kandidaatiksi ja Yalesta kirjallisuuden maisteriksi. Hän aloitti väitöskirjan teon, mutta näytteleminen vei miehen lopulta mukanaan. Duchovny esiintyi pienissä rooleissa esimerkiksi elokuvissa Chaplin, Beethoven ja Ruby. Duchovnyn merkittävin rooli ennen The X-Filesia oli pääosa Brad Pittin vastanäyttelijänä elokuvassa Kalifornia sekä transvestiittiagentin rooli Twin Peaksissa. Fox Mulderin rooliin David Duchovny oli itsestäänselvä valinta, vaikka miestä itseään ei TV-työskentely voinut vähempää kiinnostaa. Kun sarja jatkui vuodesta toiseen, ilmaisi Duchovny usein ääneen tyytymättömyytensä työmäärää ja kuvauspaikka Vancouveria kohtaan. Lopulta Duchovny jätti sarjan osittain seitsemännen kauden jälkeen ja kokonaan vuotta myöhemmin. Sittemmin Duchovnysta on tullut The X-Filesin innokkain lobbaaja, ja hän on sanonut haluavansa näytellä Mulderia vielä pyörätuolissakin. Roolistaan Golden Globen voittanut Duchovny on osallistunut sarjan tekoon myös käsikirjoittajana sekä ohjaajana.

The X-Filesin jälkeen Duchovny on saanut menestystä esimerkiksi sarjoissa Aquarius ja Californication, joista jälkimmäisestä hänet palkittiin Golden Globella. Duchovny onkin ensimmäinen miesnäyttelijä, joka on palkittu sekä parhaasta draamasarjojen pääosasta sekä parhaasta komediasarjojen pääosasta. Nykyään hän on myös yksi parhaiten palkatuimpia TV-näytteijöitä. Duchovnyn elokuvista menestyneimmät lienevät Evolution ja Zoolander. Duchovny on lisäksi kirjoittanut hyviä arvioita saaneita kirjoja (Holy Cow,  Bucky F*cking Dent, Miss Subways) sekä julkaissut musiikkia (albumit Hell or Highwater ja Every Third Thought). Duchovny oli naimisissa näyttelijätär Téa Leonin kanssa vuosina 1997-2014 ja sai tämän kanssa kaksi lasta, tytär Westin (s. 1999) ja poika Millerin (s. 2002). Tammikuussa 2016 Duchovny sai tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

mitch-pileggiMitch Pileggi (s. 1962) esiintyi ennen The X-Filesia esimerkiksi Dallasissa ja Basic Instinctsissa, mutta vasta Skinnerin rooli teki hänestä varsin menestyneen sivuosien näyttelijän. Pileggi oli yrittänyt saada jonkinlaista roolia The X-Filesissa jo pitkään, mutta vasta pään kaljuksi ajamisen jälkeen hänet palkattiin mukaan sarjaan. Pileggi on vieraillut lukuisissa menestyssarjoissa. Hänen pitkäaikaisimmat roolinsa ovat sarjoissa Dallas, Greyn anatomia, Supernatural ja Stargate Atlantis. Pileggi juonsi myös aikoinaan suurta kohua herättäneen sarjan Taikatemput paljastuvat, jossa kerrottiin, kuinka näyttävät taikatemput ja illuusiot todelisuudessa tehdään. Kun Pileggi meni naimisiin Gillian Andersonin sijaisnäyttelijänä toimineen Arlene Pileggin kanssa vuonna 1997, toimi David Duchovny tilaisuudessa bestmanina.

wbdWilliam B. Davis (s. 1938) pettyi, kun hän ei saanut puheroolia The X-Filesin pilotista. Sittemmin pettymys vaihtui voitoksi kun Tupakkamiehestä tuli sarjan ikoninen pahis. Kanadalainen Davis on näytellyt pikkurooleja lukuisissa TV-sarjoissa, mutta varsinaisen elämäntyönsä hän on tehnyt teatterissa. Davis on muun muassa perustanut oman näyttelemiskoulun. Davis on usein haastatteluissa ja kirjoittamassaan muistelmateoksessa Where There’s Smoke kommentoinut suorin sanoin sitä, millaista The X-Filesin kuvaaminen todellisuudessa oli. Davis on myös usein todennut Tupakkamiehen olevan sarjan todellinen sankari.

nlNicholas Lea (s. 1962) vilahti The X-Filesin ensimmäisellä kaudella pienessä roolissa ennen kiinnitystään Alex Krycekin rooliin. Ennen Krycekin roolia Lean merkittävin roolinsa oli sarjassa Kuuma piiri. Lea on näytellyt useissa TV-sarjoissa, joista merkittävimpiä ovat Kyle XY, Once a Thief ja Continuum.

 

rpRobert Patrick (1958) valittiin John Doggettin rooliin useiden nimekkäiden miesnäyttelijöiden edestä. Patrickin Richard-veli oli jo aiemmin työskennellyt sarjan parissa, sillä hänen Filter-yhtyeensä musiikkiaan oli The X-Filesin oheisalbumeilla. Patrick oli mukana sarjassa kaksi kautta eli sarjan lopettamiseen asti. Hän ei halunnut palata Doggettin rooliin enää 10. kaudella. Patrick on esiintynyt lukuisissa TV-sarjoissa ja elokuvissa, mukaan lukien Terminator 2, Die Hard 2, True Blood ja The Unit.

agAnnabeth Gish (s. 1971) liittyi The X-Filesiin sarjan kahdeksannella kaudella. Gish palasi agentti Reyesin rooliin 10. kaudella, mutta on julkisuudessa varovasti kritisoinut hahmon kehitystä. Gishin rooleista merkittävimmät ovat elokuvissa Mystic Pizza, Double Jeopardy ja Nixon sekä TV-sarjoissa West Wing, Brotherhood, The Bridge ja Valehtelevat viettelijät.

tlgTom Braidwood (s. 1948) toimi The X-Filesin apulaisohjaajana, kunnes Frohiken rooliin tarvittiin tarpeeksi niljakas esittäjä. Byersia esittänyt Bruce Harwood (s. 1963) on puolestaan esiintynyt lukuisissa kanadalaissarjoissa. Langly eli Dean Haglund (s. 1965) isännöi puolestaan nykyään Chillpak Hollywood Hour -podcastia. Kolmikko tähditti yhdessä lyhyeksi jäänyttä The Lone Gunmen -sarjaa (2001).

Jerry Hardin (s. 1929) ehti olla sarjassa vain ensimmäisen kauden ajan, mutta hänen hahmonsa jätti pysyvät jäljen katsojien mieleen. Hardinin rooli elokuvassa Firma kiinnitti Chris Carterin huomion, ja mies palkattiin sarjan Syväkurkuksi. Hardin esiintyi uransa aikana lukuisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa, ja on nykyään eläkkeellä. Hardinin tytär on näyttelijä Melora Hardin.

Steven Williams (s. 1949) oli työskennellyt Morganin ja Wongin kanssa jo sarjassa 21 Jump Street. Hänet pyydettiin hätiin, kun tuottajat eivät olleet tyytyväisiä X:n rooliin palkattuun Natalia Nogulichiin. Kuten useat muutkin The X-Filesin sivuosanesittäjät, Williams on esiintynyt lukuisissa elokuvissa ja TV-sarjoissa.

Laurie Holden (s.1969) ei ollut nähnyt jaksoakaan Salaisia kansioita, kun hänet palkattiin Marta Covarrubiaksen rooliin. Fanit ristivät hahmon oitis UNblondiksi. Holden on myöhemmin näytellyt esimerkiksi elokuvissa The Majestic ja Dumb and Dumber To sekä TV-sarjoissa The Shield ja The Walking Dead.

James Pickens Jr. aloitti The X-Filesissa kuudennella kaudella FBI:n apulaisjohtaja Alvin Kershin roolissa. Myös Pickens on TV-sarjojen vakiokasvo, ja nykyisin hän näyttelee Greyn anatomiassa. 

Sheila Larken (s. 1944) tunnetaan parhaiten roolistaan Margaret Scullyna, vaikka hän on esiintynyt lukuisissa TV-sarjoissa. Larken on naimisissa The X-Filesin tuottajan ja ohjaajan R.W. Goodwinin kanssa.

Sarjan käsikirjoittajia  Sarjan ohjaajia  Sarjan muita tuottajia  Sarjan näyttelijöitä  Sarjan muita tekijöitä