The X-Files: ohjaajat

kim-manners

Kim Manners (1951-2009) oli The X-Filesin ohjaajana omassa luokassaan. Manners liittyi mukaan sarjaan ohjaajaksi ja tuottajaksi toisen tuotantokauden aikana, ja ohjasi sen jälkeen yhteensä 51 jaksoa, eli neljänneksen alkuperäissarjan jaksoista. Mannersin ura TV-ohjaajana alkoi vuonna 1978 Charlien enkeleissä, ja jatkui sitten sellaisissa TV-sarjoissa kuin  21 Jump Street, Mission: Impossible, Star Trek: The Next Generation, Baywatch ja Kuuma piiri. Ennen The X-Filesia Manners ohjasi monen jakson verran sarjaa The Adventures of Brisco County, Jr., jonka piti olla FOX:n syksyn 1993 hittisarja. The X-Filesiin Manners pääsi kollegansa Rob Bowmanin suosituksesta. Mannersia on kiitelty varsinkin hänen kyvystään ohjata näyttelijöitä — Manners olikin alkujaan näyttelijä. The X-Filesin jälkeen Manners tuotti ja ohjasi vielä neljän kauden verran Supernatural-sarjaa. Kun Manners kuoli keuhkosyöpään tammikuussa 2009 sekä Supernatural että Vince Gilliganin Breaking Bad omistivat jakson hänen muistolleen. Myöhemmin jaksossa Mulder and Scully Meet the Were-Monster Darin Morgan tekee oman kunnianosituksensa Mannersille.

 

rob-bowmanRob Bowman kasvoi viihdeteollisuuden parissa, sillä hänen isänsä työskenteli myös alalla. Bowmanin ensimmäinen merkittävä ohjaus oli sarjassa Star Trek: The Next Generation. Miehen kyvät huomattiin nopeasti, ja hän ohjasi jaksoja esimerkiksi sarjoihin Aikahyppy, The Adventures of Brisco County, Jr. ja 21 Jump Street. Nähtyään The X-Filesin pilotin Bowman halusi mukaan sarjaan, ja saikin tilaisuuden ohjata jakson Genderbender. Bowman liittyi sarjan vakituiseen ohjaajakaartiin toisen kauden alussa, ja kauden puolivälissä hän oli jo edennyt tuottajaksi. Bowmania on pidetty sarjan visuaalisesti parhaimpana ohjaajana: hänen jaksonsa ovat näyttäviä ja upeasti valaistuja. Chris Carter vakuuttui jakson 731 nähtyään Bowmanin kyvyistä niin paljon, että tarjosi tälle ohjattavaksi elokuvan Fight the Future. Kuudennen kauden jälkeen Bowman ohjasi sarjaan enää vain pari jaksoa, ja yritti käynnistää elokuvauraansa, mutta tuo ura jäi vain muutaman elokuvan (Elektra, Reign of Fire) mittaiseksi. Bowman palasi TV-maailmaan, ja hän tuotti ja ohjasi Castle-sarjaa kahdeksan kauden ajan.

 

david-nutter

David Nutter ohjasi sarjoja 21 Jump Street ja Kuuma piiri ennen kiinnitystään The X-Filesiin. Hänen ensimmäinen The X-Files -jaksonsa oli Ice ja viimeinen Revelations. Toisella kaudella Nutter toimi hetken aikaa sarjaan tuottajana. Kolmannen kauden puolivälissä Nutter jätti sarjan ja loi sittemmin mittavan TV-uran. Nutter on erikoistunut TV-sarjojen pilottijaksojen ohjaukseen. Paristakymmenestä Nutterin ohjaamasta pilotista (esim. Space: Above and Beyond, Millennium, Roswell, Dark Angel, Smallville, Ilman johtolankaa, Supernatural, Mentalist, Arrow, Flash) vain kaksi ei ole edennyt TV-sarjaksi. Nutter on lisäksi ohjannut jaksoja mm. sarjoihin Teho-osasto, Taistelutoverit, Entourage ja Sopranos. Vuonna 2015 Nutter palkittiin Emmylla ohjauksestaan sarjassa Game of Thrones.

 

r-w-goodwinRobert W. Goodwin eli R.W. Goodwin tunsi Chris Carterin entuudestaan, ja hän liittyi The X-Filesin tuottajaksi heti pilottijakson jälkeen. Goodwin ohjasi kaikki viiden ensimmäisen kauden päätösjaksoa sekä kolmen kauden aloitusjaksot. Goodwin jätti sarjan sen muuttaessa Los Angelesiin. The X-Filesin jälkeen Goodwin työskenteli esimerkiksi sarjoissa The Fugitive ja Pasadena. Hän on todennut The X-Filesin olleen urallaan jotain ainutkertaista. Goodwin on naimisissa Margaret Scullya esittävän Sheila Larkenin kanssa. Miehen kasvot vilahtavat Never Again -jaksossa Entertainment Weeklyn kannessa.

 

Myös he ohjasivat The X-Filesia:

Chris Carter: 13 jaksoa
Tony Wharmby: 7 jaksoa
Michael W. Watkins: 6 jaksoa
Daniel Sackheim: 5 jaksoa
Peter Markle: 3 jaksoa
David Duchovny: 3 jaksoa

 

Sarjan käsikirjoittajia  Sarjan ohjaajia  Sarjan muita tuottajia  Sarjan näyttelijöitä  Sarjan muita tekijöitä