Loppu on lähellä? Merkkejä siitä, että The X-Files ei tämän jälkeen enää jatku

iwtbposter-e1512688734913.jpg

Jatkuuko The X-Files näiden kymmenen jakson jälkeen vai ei? Entä mitä tekemistä Disneylla on asian kanssa?

Edellisen kauden, The X-Files: The Event Seriesin, kohdalla oli alusta pitäen selvää, että jatkoa on suunnitteilla, jos vain kaikki keskeiset tekijät saadaan mukaan. Siitä huolimatta neuvottelut jatkosta olivat hankalat ja pitkät. Nyt The X-Filesin 11. kautta kuvattaessa kukaan ei ole kommentoinut sarjan loppumisen tai jatkumisen mahdollisuutta oikein mitenkään. Viimeisen jakson kuvaukset ovat ilmeisesti jo käynnistyneet Vancouverissa.

Mukaan soppaan on tullut vielä yksi yllätystekijä, jonka vaikutusta on vaikea arvioida. Disney-yhtiö on ostamassa osia 21th Century Foxista. Kauppa koskisi FOX:n elokuva- ja televisiopuolta. On arveltu, että FOX-kanava tarjoaisi Disney-kaupan jälkeen lähinnä urheilua, live-tapahtumia ja reality-ohjelmia, eikä enää käsikirjoitettuja TV-sarjoja (Deadline, Forbes). Ehkä The X-Filesilla ei olekaan enää pian TV-kanavaa, jolle palata. Diilin myötä myös FOX:n pomot Dana Walden ja Gary Newman, jotka ovat olleet The X-Filesin paluun takana, saisivat todennäköisesti lähteä.

Jos The X-Filesin paluu riippuu vain näyttelijöistä, niin ollaan samassa tilanteessa kuin kaksi vuotta sitten. David Duchovny on jo ilmoittanut voivansa palata Mulderin rooliin. Chris Carterin valmiutta palata on turha edes epäillä, sillä miehen muut projektit eivät ole oikein koskaan ottaneet tulta alleen. ”Allekirjoittaisin oman kuolintuomioni lopettamalla The X-Filesin”, on Carter sanonut vuonna 2015 (Neuchâtel International Fantastic Film Festival -haastattelu). Taas kerran The X-Filesin paluu riippuu ainakin osittain Gillian Andersonista.

Anderson on jo ilmoittanut, että tämä kausi jää hänen viimeisekseen. Toisaalta Anderson sanoi samaa myös edellisen kauden jälkeen. Kuten myös I Want to Believen jälkeen. Sekä 7., 8. ja 9. kauden jälkeen. Tämä saattaa olla pelkkää taktikointia, jolla Anderson takaa paremman neuvotteluaseman ja voi sanella ehtonsa. Tai ehkä häntä ei oikeasti enää pahemmin kiinnosta. Siltä näytti ainakin NYCC:n paneelissa. Lähes puolen vuoden mittainen kuvauskeikka Vancouverissa ei varmasti ole houkutteleva, koska Anderson asuu 9- ja 11-vuotiaiden poikiensa kanssa Lontoossa. Toisaalta satunnaisista The X-Files -töistä tienatun omaisuuden ja maineen avulla Anderson voi muina aikoina tehdä mieleisiään pikkuprojekteja. Bisnesnaisena Anderson varmasti tajuaa tämän. Lisäksi The X-Filesin tuotanto on selvästi sorvattu Andersonin vaatimaan muottiin: tänä syksynä sarjan kuvaukset on suunniteltu siten, että Anderson on voinut matkustaa lastensa luo muutaman viikon välein.

Vaikkei Anderson palaisikaan, niin aina on muistettava mahdollisuus, että sarja palaa ilman häntä ja kenties ilman Duchovnya. Spin off -sarja ei ole poissuljettu vaihtoehto, vaikka edellinen yritys ei onnistunutkaan. Kenties spin off -sarja rakennettaisiin Williamin ympärille, mikäli William vain ilmestyy kuvioihin uusissa jaksoissa spin off -sarjaa pohjustamaan.

Sekä 10. että 11. kauden tekemisestä neuvoteltiin pitkään ja hartaasti, ja jossain vaiheessa neuvottelut katkesivat kokonaan. Kuvaustauko kausien välillä venyi lopulta kahteen vuoteen. Saavatko The X-Filesin uudet jaksot niin loistavat katsojaluvut, että FOX:n/Disneyn kannattaa nähdä samanlainen vaiva uudestaan? Edellinen kausi sai periaatteessa keskimäärin mahtavat katsojaluvut, koska aloitusjakso oli niin katsottu, mutta luvut ehtivät tipahtaa huomattavasti jo kuuden jakson aikana. Yhtä suuret katsojaluvut jäävät tällä kertaa todennäköisesti vain haaveeksi, varsinkin jos The X-Files kilpailee helmikuussa talviolympialaisia vastaan. Tietenkään kyse ei ole pelkästään katsojaluvuista vaan myös siitä, kuinka paljon uudet jaksot saavat nostettua The X-Files -tuotemerkin arvoa ja lisäävät vanhojen jaksojen tuottavuutta.

Jos jatkoa kaikesta huolimatta tulee, niin neuvottelut kestävät varmasti pitkään. Anderson on tällä hetkellä 49-vuotias, Duchovny 57-vuotias ja Mitch Pileggi 65-vuotias. Kaikki ovat toki nuorekkaita, mutta kuinka uskottavaa on katsoa lähes eläkeikäisiä jahtaamassa ufoja? William B. Davis täyttää pian 80 vuotta, joten ei Tupakkamiehestäkään ole kohta vastusta.

Todennäköisesti Carter kuitenkin suunnittelee 11. kauden tapahtumat jatkon mahdollisuutta silmällä pitäen. Ei tämänkään kauden nimi ole Final Chapter vaan Second Chapter. Carterin mukaan cliffhangerit ovat osa sarjan perusolemusta. Carterin suurena haaveena on yhä The X-Files -elokuva. Uusi elokuva on kuitenkin epätodennäköinen. Edes Fight the Future ei sarjan suosion huipulla menestynyt niin hyvin kuin oli odotettu. I Want to Believe viimeistään todisti, että The X-Files toimii paremmin TV-sarjana kuin elokuvana. Se ei kuitenkaan Carterin haaveilua estä. Kukapa tietää, jos Disney innostuisikin elokuva-ajatuksesta. Näinhän kävi Star Warsille, jonka FOX myi Disneylle. Varautukaamme siis siihen, että vaikka Mulderin ja Scullyn taistelu joskus pakottavista syistä loppuu, niin varsinaista loppuratkaisua ei koskaan tulla näkemään.

Tietoa The X-Filesin 11. kaudesta
Uusia jaksoja koskevat uutiset