Vielä kerran, The X-Files!

s11h

Salaiset kansiot avautuvat taas tänään, todennäköisesti viimeistä kertaa.

Tänään illalla Yhdysvalloissa, tarkemmin sanoen keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 3:00 Suomen aikaa, jatkuu taas Mulderin ja Scullyn totuudenetsintä. 25 vuotta ensimmäisen jakson esittämisen jälkeen totuus ei ole koskaan ollut lähempänä, ainakin mainoslauseen mukaan.

Uusi kausi on viralliselta nimeltään The X-Files Event Series – Second Chapter ja aloitusjakso puolestaan My Struggle III. Jakson on kirjoittanut ja ohjannut kuka muukaan kuin Chris Carter. My Struggle III jatkaa siitä, mihin My Struggle II jäi: koko maailma on kuolemassa ja avaruusalus leijuu Washington DC:n yllä. Carterin mukaan cliffhanger ratkaistaan ”kiinnostavalla tavalla”. Haastattelussa Carter on todennut, että tässä sarjassa ja sen mytologiassa asiat nollataan aina alkutilaan. Nyt sitten vain jännittämään, paljonko rebootataan tämän kertaisessa aloitusjaksossa: koko sarja (sehän tosin tehtiin jo viime kaudella), koko edellinen kausi, viimeisin jakso vaiko vain jotain pientä. 

Nostalgiakortti on jo pelattu, on aika näyttää, mihin sarja pystyy.  My Struggle III on teilattu arvosteluissa täysin (katso tämä ja tämä yhteenveto), mutta sen jälkeen on luvassa parempaa: seuraavaa neljää jaksoa on nimittäin arvosteluissa suorastaan ylistetty. Kannattaa nauttia, sillä tämä on todennäköisesti viimeinen kerta kun X-Arkisto enää avataan. Gillian Anderson on ilmoittanut, että sarja on hänen osaltaan ohi, ja Salaiset kansiot on siirtymässä FOX:n tutusta huomasta Disneyn käsiin. Tosin My Struggle -jaksothan on nimetty Karl Ove Knausgårdin kuusiosaisen Min Kamp -romaanisarjan (engl. My Struggle, suom. Taisteluni) mukaan, joten My Struggle III on ehkä vasta Carterin uuden mytologian puoliväli.

FOX Suomi esittää aloitusjakson ensi maanantaina 8. tammikuuta klo 21. Suomen Viaplayssa ei jaksoja ilmeisesti toistaiseksi nähdä, vaikka Ruotsin, Norjan ja Tanskan Viaplay panevat uudet jaksot nähtäväksi heti niiden Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen.

Ensimmäisen jakson lehdistötiedote ja promokuvat (spoilaa)
Ensimmäisen jakson teaseri (spoilaa)

My Struggle III:n arvostelu ilmestyy näillä sivuilla pian sen jälkeen, kun jakso on esitetty Suomen FOX:lla.

The X-Files Event Series – Second Chapter